Gazete Emek-Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Dersim Şubesi, 20 ila 30 Kasım tarihleri arasında kentte pozitif çıkan koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısını 270 olarak açıkladı. Günlük 25-45 arası pozitif vaka saptandığını belirten SES, salgına yakalanan 50 sağlık çalışanın da tedavisinin sürdüğünü belirtti. SES Dersim Şubesi Eşbaşkanı Kahraman Yürük, koronavirüse dair alınan önlemlerin yetersiz olduğunu söyledi.

GÜNLÜK VAKA 25-45 ARASI

Kentte koronavirüs vaka sayasında yaşanan artışa dikkat çekene Yürük, yoğun bakım doluluk oranın normal seyirlerde ilerlediğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı’nın genelgesi gereği, hastaların solunum yetmezliği, beslenmeyle ilgili sorunları olmadığı müddetçe yatışlarının yapılmadığını ifade eden Yürük, çoğunlukla ilaç tedavisi uygulandığını belirtti. Kentte 50 sağlık çalışanına da Kovid-19 tanısı konulduğu bilgisini paylaşan Yürük, yoğum bakım ve hasta servisinde yatan sağlık çalışanlarının olduğunu aktardı. 

‘ÖNLEMLER YETERSİZ’

Hafta içi akşam 21.00’den sabah 05.00’e kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlamasını eleştiren Yürük, “Gündüz emekçiler iş yerinde, fabrikalarda, maden ocaklarında fiziki mesafe olmaksızın yan yana çalışıyor. Toplu yerlerde yemek yeniyor, metro, otobüslerde fiziki mesafesiz araçlara biniliyor. Pandemiyi önlemeyen yetkililerin gece aldıkları önlemler tabi ki yetersiz kalmıştır. Saatler bazında pandemiyle mücadele edilemez. Getirilen önlemler önleyici değildir. Bunun için katı kuralların alınması gerekiyor. Ve bu kurallar, Tabipler Birliği’nin görüşleri alınarak ve bilime dayalı bir şekilde alınması gerekiyor. Siyaset üstü olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü alınan kararlar hükümet, bakanlık kaynaklı olduğundan dolayı çok sağlıklı olmamıştır” diye konuştu. 

‘SAĞLIKÇILAR ALTERNATİFSİZ BIRAKILDI’

Pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının taleplerinin karşılanmadığını dile getiren Yürük, “Beklentilerimiz, tabi ki esnek çalışma, şartlarının düzenlenmesi ve ödemelerin eksik yapılmaması. Öte yandan aynı iş yerinde çalışan arkadaşların farklı ödemeler almasından kaynaklı iş barışının bozulmasıyla ilgili sorunlarımız var. Bu anlamda Sağlık Bakanlığı’nın pandemi süreci boyunca sağlık çalışanlarına ücret ödememek için bin bir dereden su getirdiği gibi, ödeme yapmama konusunda ciddi arayış içinde olmuşlardır. Bu da sağlık emekçilerini bu süreçte üzmüştür. Diğer kamu çalışanları açısından baktığımızda esnek çalışma ortamları devam etmekte. Sağlık çalışanlarının bu süreçte izinleri dahi iptal edildi, emeklikleri ve hatta istifaları dahi kabul edilmedi. Sağlık çalışanlarımız tamamen alternatifsiz bırakılmıştır. İş yükünün ağırlığından kaynaklı sağlık çalışanları tükenmişlerdir. Psikolojik olarak bir çöküntü yaşadılar. Bu konuda ciddi anlamda sorunlarımız var. Pandemide çözüme yönelik hiçbir mesafe kat edilmedi. Yapılmayan ödemeler ya da yapılmayan düzenlemeler. Biz her şartta genel merkez, KESK, SES şubesi olarak taleplerimizi gündeme taşıyacağız” şeklinde konuştu.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim