Gazete Emek- AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dini hükümleri işaret ederek faiz düşürme politikasını sürdürmesi ardından mevduat hesaplarına kur farkı modeliyle örtülü faiz verme çözümü Diyanet'e takıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Dün ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bankadaki TL varlığının mevduat kazancına kur garantisi verileceğini açıkladı. Erdoğan "Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim" dese de Diyanet'in "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna "haram", "caiz değil" yanıtı verdiği ortaya çıktı.

İbrahim Tatlıses'ten Hülya Avşar'a: Canımı istese veririm

Diyanet'in söz konusu yanıtına ilk olarak 8 Mart 2021'de rastlanıyor.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın sitesinde "Bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmanın dini hükmü nedir?" sorusuna şu yanıt veriliyor:

"FAZLALIKLAR FAİZ OLUP DİNEN HARAMDIR"

"Bankaların, belirlenen vade sonunda kendilerine yatırılan paraya belli bir oranda fazlalık/faiz vermek üzere açtığı hesaplara 'vadeli mevduat hesabı' denir. Müslümanlar faizli mevduata bilerek ve isteyerek para yatırmamalıdırlar. Çünkü bu tür mevduat hesaplarına tahakkuk ettirilen fazlalıklar faiz olup dinen haramdır. Söz konusu faiz oranlarının enflasyonun altında ya da üstünde olması, bu işlemi faiz olmaktan çıkarmaz. Bu itibarla bankaların vadeli mevduat hesaplarına para yatırmak caiz değildir. Bununla birlikte vadeli mevduat hesaplarından bir fazlalık herhangi bir şekilde elde edilmiş ise, kişinin bu gelirleri kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu yakınları için kullanması caiz olmayıp sevap beklemeksizin ihtiyaç sahiplerine vermesi gerekir."

Döviz kurundaki sert düşüş sonrası otomobil fiyatları güncellendi

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ? 

Erdoğan 19 Aralık'ta yaptığı açıklamada "Neymiş efendim faizleri düşürüyormuşuz. Benden başka bir şey beklemeyin. Bir Müslüman olarak naslar neyi gerektiriyorsa onu yapmaya devam edeceğim. Hüküm bu." ifadelerini kullanmıştı. 20 Aralık'ta konuşan Erdoğan bu kez "İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstündeyse aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek" demişti.

Kaynak: BirGün 

Editör: TE Bilişim