Gazete Emek-2017 yılında 187 Gazeteci gözaltına alındı, 58 Gazeteci tutuklandı. Türkiye genelinde 165 Gazeteci ise halla tutuklu bulunuyor. 

En çok mağduriyet ise yine Bölge'de yaşandı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Şubesi ve Özgür Gazeteciler Cemiyeti'nin  (ÖGC) oluşturduğu Özgür Gazeteciler İnsiyatifi'nin hazırladığı 2017 basın hak ihlalleri raporu kamuoyu ile paylaşıldı. 

TGS Diyarbakır Bölge Sorumlusu Mahmut Oral'ın da bulunduğu basın açıklamasında konuşan ÖGC Eş Başkanı Hakki Boltan, 2017'nin basın açısından oldukça kötü bir yıl olduğunu vurguladı. Boltan, OHAL rejimi ile birlikte basın özgürlüğünün de yok sayıldığına dikkat çekerek şunları söyledi: 


OHAL'in rejim haline getirildiği, ülkenin KHK'larla yönetildiği 2017 yılında baskıcı ortamında en çok insan hakları savunucuları, aydınlar, akademisyenler, siyasetçiler ve gazeteciler nasibini aldı. 
Demokrasinin vazgeçilmesi ifade ve basın özgürlüğü yargı kıskacına alınarak, yok sayıldı. 

Muhalif basın üzerinde yargı kılıcı eksik olmadı

Yıl boyunca basın üzerindeki baskılar hiç durmadı. Gazeteciler haberlerinden dolayı gözaltına alındı, tutuklandı ve yargılandı. Olay ve olgulara iktidarın penceresinden bakmayan muhalif basın üzerinde "yargı sopası" demoklesin kılıcı gibi durmadan sallandırıldı. 
Çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle (KHK) basın kuruluşları kapatıldı, mal varlıklarına el konuldu. Yine KHK'dan dolayı çok sayıda gazeteci işinden oldu. Gazeteciler yıl boyunca adliye koridorlarını aşındırdı. Yıl içinde yargılanan gazetecilerin bir kısmı hapis cezası, bir kısmı ise para cezası aldı. 
Baskı ve davalara rağmen gazeteciler, "Gazetecilik suç değildir" diyerek, ne tutuklu ne de yargılanan meslektaşlarını yalnız bırakmadı. 

Gazetecileri birlikte hareket etmeye davet ediyoruz

Demokrasinin en önemli unsuru olan basın özgürlüğünün sağlanması için basın örgütlerini ve meslektaşlarımızı ortak mücadele etmeye, yan yana durmaya ve baskıları birlikte kırmaya davet ediyoruz. 
Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (ÖGİ) olarak gazetecilerin gözaltına alınmadığı, tutuklanmadığı ve yargılanmadığı bir yıl diliyoruz. Tüm tutuklu ve hükümlü gazetecilerin hiç bir koşulönlerine konulmadan derhal özgür bırakılmalarını istiyoruz.


2017 Basına yönelik hak ihlalleri şu şekilde:

* 187 gazeteci gözaltına alındı. Gazetecilerin çoğu ya haber takibi sırasında ya da "ihbar" üzerine evine yapılan baskınla gözaltına alındı. 
* 58 gazeteci tutuklandı. Tutuklanan gazetecilerin çoğu hala tutuklu yargılanıyor. Gazeteci iddianamelerinde, haberler ve fotoğraflar suç delili olarak gösterildi.
* 15 gazeteci serbest bırakıldı. 
* Türkiye'de şu an 165 gazeteci tutuklu bulunuyor.
* 189 gazeteci hakkında dava açıldı. 
* 81 gazeteci para ve hapis cezasına çarptırıldı. 

81 gazeteciye toplam 183 yıl hapis cezası verildi

81 gazeteciye toplam 183 yıl 4 ay 18 gün hapis ve toplam 333 bin 120 TL para cezası verildi. 
* 373 gazetecinin yargılaması sürdü. 
* 18 gazeteci haber takibinde saldırıya maruz kaldı. 
* 1 gazeteci kaçırılarak ölümle tehdit edildi. 
* 1 gazeteci haber takibinde silahla tehdit edildi.
* 1 gazeteci öldürüldü. 
* Çıkarılan KHK kapsamında 35 basın yayın kuruluşu kapatıldı. 
* 2016 kapatılan basın yayın kuruluşların mal varlıkları TMSF tarafından satışa çıkarıldı. 
* 3 televizyon kanalı TÜRKSAT’an çıkartıldı. 
* 5 televizyon kanalının lisansı iptal edildi.  
* 37 basın yayın kuruluşunun internet siteleri erişime engellendi. 
* 5 gazeteci sınır dışı edildi.
* 25 gazetecinin işine son verildi 
* 100 gazetecinin basın kartı iptal edildi. 
 

Gazete Emek

Editör: TE Bilişim