Gazete Emek- Diyarbakır’da 2020-2021 eğitim-öğretim sezonunda yaklaşık 1200 öğrencinin eğitim görmesi beklenen özel Maarif Okulları Mozaik Koleji’nin kayıt için velilerden toplanan ya da bankaya borçlandırılarak alınan paralar ortadan yok oldu. Velilerin yaklaşık 3 milyon TL dolandırıldığı iddia ediliyor. Kayıt parasını peşin yatıran ya da bankaya borçlandırılan velilerin bir kısmı Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu. Maarif Okulları’nın eski ortaklarından olan şimdiki Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’nun, Belediye Başkanlığına getirilmesinden sonra ortaklığını resmiyette kardeşi Haşim Mertoğlu’na devrettiği ortaya çıktı.

Alınan bilgilere göre, Diyarbakır’da bulunan Maarif Okulları Mozaik Kolejinin büyük ortağı Haşim Mertoğlu’nun oğlu Miraç Mertoğlu adına Finansbank Diclekent Şubesi’nde veliler adına açılan ve velilerin borçlandırıldığı hesabı boşaltmasıyla veliler dolandırıldığını iddia ederek okul yönetimine başvurdu. Veliler konu hakkında suç duyurusunda bulunurken, Haşim Mertoğlu dün okula gelip velilere okulun 15 Ağustos tarihinde açılacağını ileri sürdü.
Okulun diğer ortağı Dr. Abdülkadir Özel ise bugün velilerle okulda yaptığı görüşmede, okulun kapanmaması için ortak arayışında olduğunu ve bu sorunun çözümü için okulun eski ortağı olan Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu’na çözüm için çağrıda bulundu.

Kiminden peşin alındı, kimi bankaya borçlandırıldı

Diyarbakır’daki Maarif Okulları Mozaik Koleji, geçen yılın Aralık ayından itibaren bu yıl ki eğitim için ön kayıt almaya başladı. Kimi velilerden okulun bir yıllık ücretini peşin alan okul yönetimi, kimi velileri ise önce Denizbank’a gönderip hesap açtırarak kredi kullandırttı.

Mart ayından itibaren Pandemi süreci ile birlikte velilerin kredi taksitlerinin banka tarafından 2 ay süreyle ertelenmesi talebi üzerine okul yönetimi bu kez Finansbank Diclekent şubesi ile anlaşma yaptıklarını ve söz konusu bankanın 2 ay taksit ertelemeyi kabul ettiğini bildirdi. Banka adına velileri sözleşme ile borçlandıran okul yönetimi, velilerin evine sözleşme gönderip imzalatarak onları bankaya borçlandırdı.

Dolandırıcılık iddiası nasıl ortaya çıktı?

Bu hafta içerisinde bazı velilerin okula gidip çocuklarının kaydını silmek istemesi üzerine okulun muhasebe görevlileri velilere ‘Siz imzaladığınız sözleşme ile bankaya borçlandırılmışsınız, Türkiye Finansbank Dicle Şubesi’nde Haşim beyin oğlu Miraç Mertoğlu adına açılan hesaptaki para tamamen alınmış, kaydınızı silemeyiz’ deyince olay patlak verdi.
Velilerin okula akın etmesiyle hem okul görevlileri, hem de okulun diğer ortakları Mertoğlu’nun 3-4 gündür ortalıkta olmadığını, hem Denizbank’a daha önce yatırılan paranın, hem de Finansbank’a borçlandırılan velilerin paralarının tamamen kırımla çekildiğini ve hesapların boşaltıldığını söylediler.
Olayın sosyal medyada duyurulması üzerine dün okula gelen Haşim Mertoğlu, önce okuldaki velilere panik yapmamalarını, kayıtlarını sildirmemelerini, söz verdikleri gibi okulun 15 Ağustos tarihinde açılacağını söyledi. Bir yere kaçmadığını ve kaydını sildirmek isteyen öğrenci velilerinin de paralarını bir şekilde alabileceğini ifade eden Mertoğlu daha sonra okuldan ayrıldı.
Sonra yazılı bir yazılı açıklama yapan aynı Mertoğlu, okul kirasının 5-6 aydır ödenemediğini, kendisinin tükenip battığını ve ortaklıktan ayrıldığını, burada bir dolandırıcılık varsa, okulu haciz eden mülk sahibinin bunu yaptığını söyleyerek mülk sahibini suçladı.
Mertoğlu ayrıca, bu olayla adı anılan Bağlar Belediye Başkanı ağabeyi Hüseyin Beyoğlu’nun da bu olayla ilgisi olmadığını söyledi.

Öğretmenlere maaş ve okul kirası ödenmemiş

Olayın ortaya çıkmasından sonra okuldaki görevli öğretmenlere 5-6 aydır maaş ödenmediği ve okulun kullandığı bina kirasının da ödenmediği ortaya çıktı. Veliler, bu yaşananlardan bazı öğretmenleri ve okul muhasebecilerini de suçlayarak ‘Okulun mali durumu böyle iken öğretmenler maaş alamadıklarını bizden gizlediler. Bizim kayıt yapmamızı tavsiye ettiler. Muhasebedeki sorumlular evlerimize gönderdikleri sözleşmelerle bizi bankalara borçlandırarak bu sorumluluğun altına nasıl girerler. Biz onlara adımıza kredi açma yetkisi verirken banka daha hizmetini alamadığımız okulun parasını nasıl isteyebilir? Şu anda peşin parasını verenler, bazı taksitlerini ödeyenler bu paralarını geri alamadıkları gibi, bankalara borçlandırılan yaklaşık 600 veli şu anda alamayacakları bir hizmetin parasını ödemekle karşı karşıya kalarak mağdur edildiler’ dediler.

Belediye Başkanı Beyoğlu’nun okulla ilişkisi ne?

Bugün okula gelerek velilerle toplantı yapan okulun ortaklarından Dr. Abdulkadir Özel, velilere sorunun çözümü ve velilerin mağdur edilmemesi için bir haftadır girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, “Biz burada eğitim ve öğretime devam edilmesini istiyoruz. Malesef, bankalara yapılan kayıt paraları şu anda ortaya yok. Yeni ortak arayışımız devam ediyor. Velilerden ricamız kayıtlarını sildirmemeleri ve bu sorunun çözümü için bize bir hafta-on gün süre vermeleri” dedi.
Dr. Abdülkadir Özel, Haşim Mertoğlu’nun Bağlar Belediye Başkanı olan ağabeyinin okulla ilişkisini ise “Biz bu binaya taşınırken mülk sahibi ile ben değil, Hüseyin Bey görüştü. Hüseyin Bey daha önce bu okulun resmi ortağıydı. Ancak seçimlerden önce ortaklığını bildiğim kadarı ile bedelsiz olarak kardeşi Haşim Mertoğlu’na devretmiş. Kendisi Belediye Başkanlığı tebriklerini de bu okulda kabul etmişti. Şu anda okulla resmiyette bir ortaklığı yok. Ancak şu anda telefonlarımıza çıkmıyor. Biz kendisinden bu sorunun çözümü ve velilerin mağdur edilmemesi için bir girişimde bulunmasını ve bizimle diyalog kurmasını istiyoruz” dedi.

Okulda yaklaşık 1200 öğrenci ile öğretmen ve görevlilerden oluşan 1500 kişiyi ilgilendiren bu mağduriyetle ilgili veliler çözüm bekliyor. Sosyal medyada örgütlenmeye çalışarak seslerini Milli Eğitim Bakanı ve Diyarbakır Valisi’ne duyurmaya çalışıyor. Velilerin büyük kısmı parasını peşin ödedikleri okulun bir şekilde eğitime devam etmesi halinde çocuklarını göndermeye devam edeceklerini söylediler.

Editör: TE Bilişim