Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir belediyeleri eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasını protesto etmek amacıyla yapacağı açıklama öncesinde Yenişehir ilçesindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediye (DBB) binası ve çevresi bugün yeniden polis ablukasına alındı.

Elazığ Caddesi ve yan yollar polis bariyerleriyle kapatılırken, tüm yolların başına TOMA konumlandırıldı. Araç trafiğine kapatılan yollara giriş çıkış yapan vatandaşlar da Genel Bilgi Taraması (GBT) kontrolünden geçiriliyor. Araç geçişine de kapatılan yollar yerine trafik akışı Hintli Baba Caddesi üzerinden sağlanıyor. Trafiğin sağlandığı caddelerde yoğunluktan kaynaklı araç kuyrukları oluştu.

Belediye binasına çıkan tüm yollar polis bariyerleriyle kapatılarak yollara TOMA’lar yerleştirildi. Protestocuların, "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları attığı duyuldu. Belediyeye yürümek isteyen kitleye polis tarafından izin verilmedi. Aralarında milletvekilleri ve Selçuk Mızraklı'nın da olduğu kitle oturma eylemine başladı.

POLİS YİNE MÜDAHALE ETTİ

Mezopotamya Ajansı'nın aktardığına göre HDP'lilerin basın açıklamasının ardından polis, iki gruba ayrılarak Dağkapı Meydanı’nı ve Ofis semtine doğru yürüyüşe geçti.

 'Amed uyuma iradene sahip çık' sloganları atan grup, bir süre Sur'a doğru yürüdü. Esnaf ve yurttaşların destek verdiği gruba polisler, TOMA'larla müdahale etti. Müdahale sırasında 5 kişi gözaltına alınırken, grup ara sokaklara dağıldı.

VEKİL BAYGINLIK GEÇİRDİ

Ofis semtine doğru yürüyen grup ise 'Direne direne kazanacağız', 'Amed bizim irademizdir' sloganları attı. Anıt Park'taki polisin tazyikli su müdahalesine rağmen yürüyüşe devam eden yurttaşlara, Ofis semtinde bir kez daha müdahale edildi. Müdahale sırasında HDP Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun baygınlık geçirdi. Müdahalede 10’u aşkın kişi darp edilerek gözaltına alındı.


Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim