Gazete Emek- Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, seçmen eğilimleri ve Türkiye’nin temel sorunlarına dönük tutum, algı ve tercihlerini ölçmek üzere 9 Eylül 2021 tarihlerinde Bölgede yer alan 16 kenti kapsayan dair bir saha araştırması yaptı.

Diyarbakır, Mardin, Urfa, Van, Batman, Siirt, Şırnak, Hakkâri, Ağrı, Muş, Bingöl, Bitlis, Adıyaman, Kars, Dersim ve Iğdır kentlerini kapsayan araştırma 1064 kişi ile hanelerinde yüz yüze yapıldı. 

CHP ile HDP arasında 'Çözüm Süreci' tartışması! Gürsel Tekin ve Sezai Temelli'den yeni açıklamalar


Araştırmaya katılanların yüzde 52,4’ü “Erkek”, yüzde 47,6’sı “Kadın” görüşmecilerden oluştu.

Çoğunluğu gençlerden ve yüzde 75,5’i düşük gelirli yurttaşlardan oluşan çalışmaya katılanlara ilk olarak “Sizce Türkiye'nin en önemli 1.öncelikli sorunu nedir?” sorusu yöneltildi. 

Demirtaş’tan Sezai Temelli’nin 'İmralı' açıklamasına yanıt: Çözüm adresi TBMM'dir 



İLK SIRADA ‘EKONOMİK KRİZ/İŞSİZLİK’

Katılımcıların yüzde 74,7’si “Ekonomik kriz/İşsizlik”, yüzde 14,2’si “Kürt sorunu”, yüzde 2,5’i “Hukuk sisteminin mevcut durumu” yanıtlarını verdi. Yaş arttıkça ekonomik krizi öncelikli 1’inci sorun olarak tanımlayanların oranında artış, Kürt sorununu 1’inci sorun olarak tanımlayanların oranında ise azalış olduğu görüldü.

“Türkiye’nin en önemli 2. sorunu”nun ne olduğu sorusuna katılımcıların yüzde 29,2’si “Kürt Sorunu”, “Türkiye’nin En Önemli 3.Sorunu”na ise katılımcıların yüzde 20,8’i ‘Eğitim Sistemi' yanıtlarını verdi.

Bu çalışmada eğitim sistemini ve uygulamalarını temel sorun olarak tanımlayanların oranında belirgin bir yükseliş olduğu gözlendi.

YÜZDE 77,1’İ ‘BAŞARISIZ’ BULDU

Araştırma grubunun yüzde 77,1’i Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemini “Başarısız” bulurken, yüzde 13,7’si “Başarılı” bulduğunu bildirdi. Yüzde 73,7’si erken seçime gidilmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

HDP’NİN KAPATILACAĞINI DÜŞÜNENLER MHP’Lİ 

“HDP’nin kapatılacağını düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların; yüzde 58,5’i “Hayır”, yüzde 18’i “Evet”, yüzde 23,5’i “Kararsızım” yanıtlarını verdi. HDP’nin kapatılacağını düşünen seçmen ağırlığının MHP’de biriktiği görüldü.





Kaynak: Dokuz8haber

Gazete Emek ile güncel haberleri kaçırmayın ve sosyal medya hesaplarımızdan bize destek verin…

Telegram kanalımıza abone olmak için buraya tıklayın

Bizi Youtube’de takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Instagram’da takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Twitter’dan takip etmek için buraya tıklayın

Bizi Facebook’ta takip etmek için buraya tıklayın

Bizi LinkedIn’den takip etmek için buraya tıklayın

Editör: TE Bilişim