Gazete Emek-Diyarbakır Newroz alanında LGBTİ+’ların Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyelerinin saldırısına uğradığı iddia edildi. LGBTİ+’lar saldırı ile ilgili bir kınama metni yayınladı.

Velvele’de yayınlanan metinde, “Newroz kutlamaları sırasında sahneye yakın bir yerde gökkuşağı bayrağı açan bir grup LGBTİ+ olarak Amedspor Direniş Taraftar Grubu üyesi kalabalık bir grup tarafından yaklaşık 15 dakika boyunca sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldık. Bir trans kadın arkadaşımız linç edildi. Bir cis kadın arkadaşımız darp edildi.

Maruz kalınan bu şiddet sonrası failler tarafından çember içine alındık. Gökkuşağı bayrağını tekrar açmamamız için sözlü ve psikolojik baskıya maruz kaldık. Homofobik ve transfobik şiddetten hayatta kalanlar olarak Newroz alanının dışına çıkmak zorunda bırakıldık.

Bu süreçte alandan sorumlu tertip komitesinin herhangi bir müdahalesi olmamakla birlikte program bitiminde alan boşalırken bir anonsla şiddet olayının kınanmış olduğunu daha sonra öğrendik.

Bünyesinde 500 alan denetçisinin olduğu tertip komitesinin;

1. Newroz alanında önleyici herhangi bir önlem almamış olması,

2. Olayı fark etmesine rağmen müdahale etmemiş olması,

3. Failleri ortaya çıkarmaması,

4. Hayatta kalanların maruz kaldıkları şiddet sonrası ihtiyaçlarını sormaması nedeniyle 2021 Diyarbakır Newroz Tertip Komitesini ve şiddetin faillerini bünyesinde barındıran Amedspor Direniş Taraftar Grubunu İFŞA ediyoruz, denildi.

İddialara ilişkin sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yapan Amedspor Direniş taraftar grubu ise, olayın iddia edildiği gibi yaşanmadığını belirtti.

Direniş taraftar grubunun açıklaması şu şekilde;

Bugün yaşanan hadiseyle ilgili kamuoyuna açıklama yapma gereğini duymuş bulunmaktayız. 1- Amedspor Direniş Taraftar Derneği olarak, Twitter'da paylaşılan ve LGBT bireylere dayandırılan açıklamayı hayretle karşıladık.

2- Açıklamada, bugün Diyarbakır Newroz alanında LGBT'li üyelerin gök kuşağı bayrağı açması üzerine güya tarafımızca kendilerine müdahale edilmiş ve bazı üyelerine fiziksel saldırıda bulunulmuş.

3- Hadise, kesinlikle medyaya lanse edildiği gibi değildir. Alana giriş yapan LGBT'li üyeler gök kuşağı bayrağını açıp yaklaşık 5-10 dakika fotoğraf çektikleri esnada açtıkları bayraktan kaynaklı rahatsız olan vatandaşlar oldu ...

4- ... (bayrağın renginden veya temsiliyetinden dolayı değil, görüş alanını kapatmasından kaynaklı).

5- Yaşanan hadise taraftarlarımızın bulunduğu alanda gerçekleştiğinden, rahatsız olan vatandaşlar bayrağın bize ait olduğunu sanıp üyelerimizin yanına gelip serzenişte bulunmuşlardır.

6- Bunun üzerine üyelerimiz LGBT'li arkadaşlara ricada bulunmuş yalnız üyelerimize agresif bir yaklaşım sergilemiştir. Hadise büyümeden Direniş Taraftar Derneği yöneticileri hemen olay yerine gelip tarafları sakinleştirmiş

7- ... ve sonrasında olay tatlıya bağlanmıştır. Her iki tarafta eğlenmesine devam etmiştir.

8- LGBT üyelerinin "bizi alandan çıkardılar" söylemi de asılsızdır. Hadiseden sonra belli bir süre daha eğlenmeye devam edilmiş ve kendileri alandan ayrılmıştır. Hatta hadiseden sonra LGBT'li bir arkadaş üyelerimizden özür dilemiş ve ona karşılık ...

9- ... bizim üyelerimiz de yanlış anlaşılmaya karşılık biz özür dileriz demişlerdir.

10- Bizim için hadise orada son bulmuştur. Yalnız hadisenin üzerinden saatler geçtikten sonra grubumuzun hedef gösterilerek açıklama yapılması kabul edilir değildir.

11- Yapılan açıklamada, hadiseye dair görüntüler olduğunu dile getirmişlerdir. Kamuoyu adına bizde kendilerinden rica ediyoruz. O görüntüleri getirin kamuoyu ile paylaşın, hadise gerçekten sizin dile getirdiğiniz gibi gerçekleşmiş ise özeleştirimizi verip, özür dilemeye hazırız.

12- Ve hadiseye müdahil olan üyelerimize yaptırım uygulayacağımızından da kimsenin şüphesi olmasın.

13- Ama bahsi geçen hadisenin görüntüleri elinizde yok ise sizi kamuoyu önünde grubumuzdan, grup üyelerimizde ve hedef alınan tertip kömitesinden özür dilemeye davet ediyoruz.

BERXWEDAN jiyanê, jiyan bi hemû renga jiyanê! Direnmek yaşamaktır, yaşam tüm renklerle yaşamdır! Sevgi ve saygılarımızla

Kaynak: Fersude

Editör: TE Bilişim