Gazete Emek- Geçtiğimiz gün Et ve Süt Kurumu kırmızı et ürünlerinde yüzde 48 oranında zam yapıldığını duyurdu. Artan yaşam maliyetleri ise yurttaşları milimlik ucuzluk alanlarına çekmeye devam ediyor. Piyasadan biraz daha ucuz fiyatlı satışın yapıldığı Diyarbakır Et ve Süt Kurumu şubesi önünde ucuz et almak için kuyruğa giren yurttaşların manzarası ekonomik tabloyu gözler önüne seriyor.

 

 

“ESK mağazalarında, bugüne kadar piyasanın %66 altında fiyatla tüketiciye ulaştırılan ürünler, artan karkas kesim maliyetleri nedeniyle yapılan fiyat düzenlemesinden sonra piyasanın %15 altında satılmaktadır” şeklindeki açıklamayı yapan Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü, Türkiye geneli 18 mağazada ete yüzde 48’lik zammın yapıldığını duyurdu.

 

Et ve Süt Kurumu’nun kırmızı et fiyatlarında yaptığı yüzde 48 zamdan sonra ESK Diyarbakır Satış Mağazası önünde “ucuz et” kuyruğuna giren yurttaşlar, 2 ayda bir et alamaya geldiklerini ve geçim zorluğuyla yaşam mücadelesi verdiklerini dile getiriyor.

 

 

Et ve Süt Kurumu’nun 18 mağazasından bir de Diyarbakır’da. Diyarbakır ESK Mağazasında “ucuz et” alabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya giren yurttaşlar, geçim zorluğunun yanında bir de 80 kişilik fiş sırası kotasıyla mücadele ediyor. Günlük 80 kişi arasına girebilmek için saatlerce sıra bekleyen yurttaşlar, et fiyatlarından şikayet ediyor.

 

 

“ARTIK MİLLET ÇOLUK ÇOCUĞUNU BIRAKIP SOKAKLARA DÜŞECEK”

 

Sabahın erken saatlerinde “ucuz et” alabilmek için kuyruğa girdiğini ancak 80 kişilik fiş sınırlaması olduğu için fiş alamadığını ifade eden emekli bir yurttaş, “Geçen ay 190 liraya aldığım tüp şimdi 350 TL olmuş. Emekliyim ayda 700-800 lira elektrik parası veriyorum. Emekliyim ve bir kilo et alamıyorum. Öyle olmuş ki artık millet çoluk çocuğunu bırakıp sokaklara düşecek. Öyle bir noktaya gelmiş. Velhasıl şaşırmışız, ne yapacağımızı bilmiyoruz” şeklinde sitemini dile getirdi.

 

“BİR KİLO TAVUĞUN KİLOSU 35 LİRA OLMUŞ”

 

ESK’de şuan satılan ürünlerin fiyatlarını geçtiğimiz yıl ile kıyaslayan emekli yurttaş, “Kuşbaşı 66 lira idi şimdi 96 lira olmuş. Kavurma 86 lira iken şuan 127 lira olmuş. Bir kilo kavurma alıp eve götüremiyoruz. Bir kilo tavuğun kilosu 35 lira olmuş. Sabahtan beri gelmişim burada beliyorum, 80 kişilik fiş kotasına bile giremedim” dedi.

 

GÜNLÜK 80 KİŞİLİK FİŞ KOTASI VAR 

 

ESK Diyarbakır şubesi önünde yaşanan duruma değinen emekli yurttaş sözlerini şöyle devam ettirdi, “Saat 7’de fiş sırası açılıyor. Et satış mesaisi de 9’da başlıyor. Bir sürü kişi fişsiz olarak sıraya girmiş durumda. Sabah saat 7’den beri gelmişiz ve saat 12:00’ye kadar sıra bize ya gelir ya gelmez. Et fişi 80 kişiliktir ve daha fazlasına sıra vermiyorlar. 80 kişiden sonra et kalıyorsa veriyorlar ama kalmazsa bir sonraki gün yine sabahın altısında gelip fiş sırasına giriyoruz. Saat 7’de fiş sırası açılıyor. Et satış mesaisi de saat 9’da başlıyor.”

 

YURTTAŞLAR 2 AYDA BİR UCUZ ET ALABİLMEK İÇİN KUYRUĞA GİRİYOR 

 

Umudunu 80 kişilik fişin bitimine bırakan bir kadın ise 9 kişilik bir nüfusa sahip olduğunu ve sabah saat 7’den beri ESK’nin önünde bekleyişini sürdürdüğünü aktardı. Umudunu 80 sonrasına bırakan kadın, “9 kişilik bir nüfusumuz var evde ve 2 ayda bir 2 kilogram kırmızı et alabiliyoruz. Onu da görüyorsunuz burada sıraya girerek anca ya alabiliyoruz ya da alamıyoruz. Geçim zorluğu zor bir şey. Biz şuan bu zorluğu çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Kaynak: Sur Ajans 

Editör: TE Bilişim