Gazete EmekDiyarbakır’da Newroz alanı yüz binler tarafından hıncahınç dolduruldu. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan konuşmasına Afrin’e giren ÖSO güçlerinin kent merkezindeki Demirci Kawa heykelini yıkmasına tepki göstererek başladı.

Buldan, “Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar bilsin ki burada toplanan insanların hepsi birer Kawa’dır” dedi.

Diyarbakır’daki Newroz kutlamalarına yüz binler katılıyor. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre sabahın ilk saatlerinden itibaren kentin dört bir yanından alana akmaya başlayan yüz binler kutlamaya kısa bir süre kala alanı doldurdu.

Kadınlar ve çocuklar alana renkli yöresel giysileriyle geldi. “Bijî Serok Apo” ve “Bijî Berxwedana Afrînê” sloganları atan kitle, sahneden yapılan “Berwxedan” anonsuna kitle “Jiyane” diyerek karşılık veriyor.

Kutlamaları, Kürtçe şarkılar eşliğinde başladı. Kurulan platformdan müzik yayınları yapılırken, toplananlar da alanda halay çekti. Kutlama alanının üzerinde sürekli polis helikopterleri uçtu. Newroz kutalamalırana Diyarbakır kent merkezinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden de yoğun katılım var.

Açılış yapıldı: Kazanacağız

Açılış konuşmasını HDP İl Eşbaşkanı Mehmet Şerif Camcı yaptı. Camcı, Newroz’un yeni yaşamın çağrıcısı olduğunu ifade ederek, tüm Kürt halkının Newroz’unu kutlayarak, ne olursa olsun Kürt halkının kazanacağını söyledi.

Camcı’nın konuşmasının ardından Newroz alanında Afrin Kantonu’ndan gelen mesaj olundu. Ardından da Rojava’dan gelen sanatçıların konseri başladı.

Buldan: “Burada toplananların hepsi birer Kawa’dır”

Konserin ardından HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, bir konuşma yaptı. Konuşmasına, Afrin’e giren ÖSO güçlerinin kent merkezindeki Demirci Kawa heykelini yıkmasına tepki göstererek başlayan Buldan, “Demirci Kawa’nın heykelini yıkanlar bilsin ki burada toplanan insanların hepsi birer Kawa’dır” dedi. Kürt halkının barış, eşitlik ve özgürlük talep ettiğini vurgulayan Buldan, “Kürt halkı hep baskıyla karşılaştı. Kürt halkı her şeye inat özgürlük ve demokrasi mücadelesine devam edecektir” dedi.

Buldan Afrin halkının bütün Kürtlerin kardeşi olduğunu söyledi ve onlara yönelik saldırıların karşısında olacaklarını söyledi. “2013 Newroz’unda Bu meydanda sayın Öcala’ın mektubu okundu” diyen Buldan, o mektupta sadece silahlar susacak siyaset konuşacak diyordu” dedi. Öcalan’ın 2 yıldır ağır tecrit altında olduğunu ve binlerce arkadaşlarının hapse konulduğunu söyleyen Buldan, “Her şeye rağmen özgürlüğün, eşitliğini, barışın takipçisi olacağız” dedi.

AKP-MHP koalisyonunun Kürt halkının iradesini tanımadığını söyleyen Buldan, seçimlerde tarihi bir yenilgiye uğrayacağını öne sürerek bunun için birlik çağrısı yaptı. İmralı’nın kapılarının açılmasını isteyen Buldan, ancak bu şekilde Türkiye ve Ortadoğu’ya barışın geleceğini söyledi.

Gençler ve gazeteciler darp edilerek gözaltına alındı

Diyarbakır Newroz’unda sahneye çıkıp, “Biji serok Apo” sloganı atan gençler sahneden inmek üzereyken polis gençlere saldırdı. Polis tarafından darp edilen 20’ye yakın gencin gözaltına alındığı bildirildi.

Öte yandan Newroz alanında iki gazeteci, polis tarafından ters kelepçe ile gözaltına alındı. Yenigün’den Mehmet Uğur Çakıl ve Tigris Haber’den Arif Bulut gözaltına alınan gazeteciler.


Kaynak: Sendika.Org

Editör: TE Bilişim