Gazete Emek-  Geçen yıl Türkiye genelinde pandemi nedeniyle iptal edilen Nevroz kutlaması bu yıl birçok ilde gerçekleşti.

Bu yıl “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz, Diyarbakır’da önceki yıllarda olduğu gibi Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı’nda kutlanıyor.

Kürt kıyafetleriyle zılgıtlar ve sloganlar eşliğinde Newroz alanına gelen yüzlerce kişi, alan girişinde kurulan polis kontrol noktalarında bomba araması gerekçesiyle bekletildi. Alana girenlerden HES kodu istendi.

NEWROZ ALANINA HES KODU UYGULAMASI

Newroz’un kutlanacağı Bağlar ilçesinde bulunan Newroz Parkı'nda polis yoğun güvenlik önlemi aldı. Newroz Parkı ve çevresinde bulunan tüm caddeleri trafiğe kapatan polis alana giden yollarda bulunan çöp kutularını kaldırdı. Ana kavşaklar dahil, bir çok noktaya TOMA, zırhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri konuşlandırıldı. Alana girişlerde de sıkı kurallar uygulandı. Newroz alanına HES kodu sorgusu yapılarak alındı.

Pandemi kaygısına rağmen Newroza katılım yoğun. Rengarenk yöresel kıyafetlerin giyen kadınlar alanda yerini aldı. Newroz halaylara devam ediyor. Alana girişte üzerinde Kürdistan yazılarının olduğu tişortler giyen 2 genç gözaltına alındı.

AÇLIK GREVLERİ SAHİPLENİLDİ

Newroz alanına gelişler sürerken, gittikçe kalabalıklaşan kitle, “Bijî berxwedana zindanan” sloganlarıyla uygulanan cezaevi politikaları ve artan hak ihlallerine karşı cezaevlerinde 115’inci gününde devam eden açlık grevi eylemlerini sahipleniyor.

“GERGERLİOĞLU’NUN SESİ BU MEYDANLARDA”

Protokoldeki yerini alan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun gözaltına alınmasıyla ilgili, “Gözaltına alındı ama Sesi bu meydanda yankılanıyor” dedi.

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da protokoldeki yerini aldı.

Diyarbakır’da 2020 yılında pandemi nedeniyle kutlanmayan Newroz, bu yıl parti kapatmaları, fezlekeler, milletvekillerinin vekilliğinin düşürülme tartışmaları ile kutlanıyor.

Diyarbakır 1990’lı yıllardan bu yana yasaklara rağmen Newroz’un büyük coşku ile kutlandığı bir kent. Diyarbakır Newrozu "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" sloganı ile başladı.


 

HDP, KEMAL KURKUT'U VURULDUĞU YERDE ANDI

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Başak Demirtaş ve HDP Milletvekilleri 2017 Newroz'unda öldürülen üniversite öğrencisi Kemal Kurkut'u vurulduğu yerde andı.

Sancar ve beraberindekiler daha sonra Newroz alanına giriş yaparek yerlerini aldı.


 

ALANDA COŞKU HAKİM

Kutlamalar, alandaki ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla sürüyor. Kutlamalara katılanların çoğunun gençler olduğu gözlenirken, alandaki coşku da dikkat çekiyor.

KATILIMCILAR VE PROGRAM

Newroz programı da netleşti. HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Diyarbakır milletvekilleri, Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi parti temsilcileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, kentte bulunan birçok sivil toplum örgütü temsilcisi katılacak. Kutlamayı, yüzlerce gazeteci de takip edecek.

Kutlama Newroz ateşinin yakılmasıyla birlikte devam ediyor.

Editör: TE Bilişim