Gazete Emek- Borsada halka açılan doğalgaz şirketleriyle sayaç okuma, faturalandırma, sayaç açma kapama gibi hizmetleri taşeron yerine kendi kadrolu işçisiyle yerine getiren şirketlere doğalgaz abonelerinin sırtından teşvik desteği sağlanacağı ortaya çıktı. Bu da, milyonlarca doğalgaz abonesini, şirketlere daha yüklü doğalgaz faturası ödemek zorunda bırakacak.

 

 

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) elektrik şirketlerinin temsil ve ağırlama giderlerinin faturaya yansıtılmasına geçen yılın aralık ayında son vermişti. EPDK, aldığı yeni bir kararla şimdi de doğal gaz faturalarındaki temsil ağırlama yükünü kaldırdı. Karara göre, doğal gaz şirketleri artık reklam, tanıtım, bağış, sponsorluk, dernek aidatı ile temsil ve ağırlama gibi keyfi harcamalarını doğal gaz faturalarına ekleyemeyecekler. Ancak aynı düzenlemeye konulan başka bir maddeyle, borsada halka açılan doğal gaz şirketleriyle sayaç okuma, faturalandırma, sayaç açma kapama gibi hizmetleri taşeron yerine kendi kadrolu işçisiyle yerine getiren şirketlere doğal gaz abonelerinin sırtından teşvik desteği sağlanacak. Bu da, milyonlarca doğal gaz abonesini, borsaya açılmış ya da kendi personeliyle çalışan şirketlere daha yüklü doğal gaz faturası ödemek zorunda bırakacak.

 

Sözcü’den Erdoğan Süzer’in haberine göre yeni kararla ayrıca sıkıştırılmış (CNG) ya da sıvılaştırılmış (LNG) doğalgazı dışarıdan pahalı alıp bu maliyeti doğal gaz faturalarına yansıtamayan şirketlerin zararlarının bir bölümü vatandaşın faturalarına eklenerek karşılanacak. Doğal gaz ucuza alınmışsa, faturaya olumlu yansıyacak.

 

ŞİRKETLERİN KARI ARTARKEN VATANDAŞIN FATURASI ŞİŞECEK

 

Şirketlerin kârını artırıp faturaları şişirecek bir değişiklik de şirket gelirlerinin yazıldığı formülde yapıldı. Dağıtım şirketlerinin ön ödemeli sayaç değişimi, sertifika, iç tesisat, sayaç açma kapama, usulsüz gaz kullanımı, hat kontrolü gibi işlemlerden elde ettikleri gelirler gelir bileşenine yansıtılmayacak. Kira ve reklam gibi gelirlerin ise yarısı dikkate alınacak. Şirketlere avantaj sağlayan bu değişiklik de şirketlerin doğal gaz faturalarından aldığı payı artıracak, faturalar kabaracak.

Kaynak: Artı Gerçek 

Editör: TE Bilişim