Gazete Emek- Salgının ilk dönemlerinde vaka sayısının az olduğu bazı illerde, ‘normalleşme’ süreciyle birlikte ciddi bir artış yaşanıyor.

Diyarbakır, Batman, Şırnak ve Mardin’de hem vaka sayıları hem de karantinaya alınan yerlerin sayısı arttı.

Sputnik’e konuşan Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Mehmet Şerif Demir, vaka sayısındaki artışla ilgili Sağlık Müdürlüğü’yle görüştüklerini ifade etti.

Demir, görüşmede salgının devam ettiği, dolayısıyla Covid-19 ile mücadeleye devam edilmesi ve filyasyonun etkili olarak devam edilmesi gerektiğini konuştuklarını aktardı.

“Eğitim Araştırma Hastanesi’nde vakalar için bayram öncesi bir kat ayrılmıştı, şimdi 5 kat ayrılmış. Fakültede de vaka takip ediliyor” diyen Demir, toplam vaka sayısının şuan bin 500 civarında olduğunu belirtti.

“25’i yoğun bakım olmak üzere hastanede tedavi gören 250 hasta var. Son bir haftadır durum böyle. Enfekte olan sağlık çalışanı sayısı da arttı. Şu an 120’ye yakın sağlık çalışanı enfekte olmuş durumda.”
 

‘Cizre’de hastanelerde yer kalmadı’

Vaka sayısının artışta olduğu Şırnak’taki Tabip Odası Başkanı Serdar Kuni ise vaka sayısıyla ilgili verilerin kendileriyle paylaşılmadığını söyledi.

Özellikle Cizre’de hemen hemen her sokağın karantina altına alındığını belirten Kuni, “Hastaneye gidenler geri gönderiliyor. Durumu kötü olanlar başka yere sevk ediliyor. Şu an yer kalmamış, ya Diyarbakır ya Batman ya da Adana’ya gönderiliyorlar” dedi.

Kuni, kendilerinin ulaştığı verileri paylaştı, yaşanan tehlikeye dikkat çekti.

“Bayram öncesinde vaka sayısı 88’di. Ama şimdi o sayı çok artmış durumda. 300-400 kişiden bahsediliyor. Karantinaya alınan evler var. Güvenlik güçleri geliyor, bir kağıt yapıştırıyor ve gidiyor. Ne bir denetim ne başka bir şey var. Sokağı karantinaya aldıklarında da bir demir bırakıp gidiyorlar. Oradan karantina sayısının fazla olduğunu biliyoruz.

Vaka sayısı ve vefat sayısına dair net bilgi yok. Ama eski belediye başkanımız, tanıdığımız 1-2 kişi vefat etti. Koronadan mı değil mi onu bilmiyoruz. Hastanede ilk önce bir akciğer grafisi çekiyorlar, bir bulgu gördüklerinde sevk ediyorlar. Eğer koronavirüs bulgusu yoksa genelde eve gönderip 14 gün evde bekletiyorlar. Yoğun bakımların dolduğu, yatakların dolu olduğu duyumu alıyoruz. Tedbirlerin sıkılaştırılması ve gerekirse sokağa çıkma yasağının ilan edilmesi gibi radikal tedbirlere gidilmesi gerekiyor.”

Hastane kaynaklarının aktardığına göre 11 Haziran’da 65 yaş üstü üç kişi virüs nedeniyle yaşamını yitirdi, Cizre’de 12 sağlık çalışanının testi de pozitif çıktı.

Mardin’de test talep sayısında 10 kat artış

Mardin Tabipler Odası Başkanı Derya Etem de test talep sayısında 10 kat artış yaşandığı bilgisini paylaştı.

“Daha önce haftada bir, en fazla iki tane test gönderiyorduk. Bu hafta 15 şüpheli vaka testi gönderdik. Pozitif olanları bize söylemiyorlar. Kızıltepe ve Nusaybin’den gönderilen test sayısında ve aile hekimlerinin şüphelenip gönderdiği hastalarda da artış oldu. Nusaybin’den 100 PCR testi gönderildi. Kızıltepe’de de 100’e yakın. Bu rutin gönderdiğimiz test sayısının 10 katı.”

Batman Valisi: Vakalar artıyor

Öte yandan Batman Valisi Hulusi Şahin de kentte vakaların arttığını açıkladı.

Şahin, “Yeni normale Batmanlılar alışamadılar. Sanki salgın bitmiş, her şey normale girmiş gibi bir tavır içinde olan vatandaşlarımız var. Park ve bahçeler açıldı doğru ama parkların açılması, bu kısıtlamanın kaldırıldığı anlama gelmiyor. Günlük pozitif vaka sayıları yukarıya doğru yükseliyor” dedi.

Editör: TE Bilişim