Gazete Emek- TÜİK Konut Satış İstatistikleri, Kasım 2021 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre, konut satışlarında artış kaydedildi.

Kurdaki gelişmelere paralel olarak, yabancılara konut satışı da artış gösterdi.İnşaat maliyet endeksi fiyatlarında yaşanan yükselişle konut fiyatlarının zamlanmasına karşın kasım ayında Türkiye genelinde 178 bin 814 konut satıldı. Türkiye genelinde konut satışları, yapılan faiz indiriminin etkisi ile kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 59.0 oranında artış gösterdi.

SATIŞIN EN AZ OLDUĞU İLLER HAKKARİ, ARDAHAN, BAYBURT

Yayımlanan rapora göre Türkiye'de en çok konut satılan il sıralamasında birincilik yine el değiştirmedi ve yüzde 17,7 satış payı. 31 bin 706 adet konut satış rakamı ile İstanbul birinci sırada yer aldı. Satış sayılarına göre İstanbul'u 17 bin 117 konut satışı ve yüzde 9,6 pay ile Ankara, 11 bin 116 konut satışı ve yüzde 6,2 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 36 konut ile Hakkari, 65 konut ile Ardahan ve 98 konut ile Bayburt oldu.

İPOTEKLİ KONUT SATIŞ RAKAMLARI YÜKSELDİ

Türkiye genelinde ipotekli konut satışları kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,0 artış göstererek 39 bin 366 oldu.

Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 22. Ocak-Kasım döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55,4 azalışla 249 bin 270 adet seviyesine çekildi. 

EN ÇOK EV ALANLAR İRAN, IRAK VE RUSYA VATANDAŞLARI

Yabancılara konut satışı rakamları kasım ayında döviz kurunda yaşanan yükselişe paralel artış gösterdi.

Kasım ayında yabancılara konut satışı 2020 senesinin aynı ayına oranla yüzde 48,4 oranında artış göstererek 7 bin 363 adet olarak gerçekleşti.

Yabancılar en çok İstanbul, Antalya ve Ankara'dan ev aldı. En çok ev alan yabancılar İran, Irak ve Rusya vatandaşları olarak sıralandı.

Kaynak: Demokrat Haber 

Editör: TE Bilişim