Gazete Emek- DTO binasında düzenlenen basın toplantısına jüri üyeleri ve oda yöneticileri katıldı. Hazırlanan açıklamanın Türkçesini İnsan Hakları Derneği’nden Derya Yıldırım, Kürtçesini ise Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası’ndan Recep Oruç okudu.

Açıklamada şöyle dendi:

“Bu korku iklimine, baskı, gözaltı ve tutuklamalara rağmen barış, eşitlik, özgürlük ve demokrasi mücadelesi yürütenler yarınlara ilişkin Barış içerisinde bir Ülke ve Dünya umudumuzu büyütüyor. Barış içinde, bir arada yaşama hayalini ve barış için mücadele etme iradesini onlar sayesinde hatırlıyor ve hatırlatıyoruz.

Bu çabayı sarf edenleri unutmamak, bir adım öne çıkmışlarımızı onurlandırmak, Barış ve Demokrasi mücadelesini yükseltenleri bir araya getirmek üzere 14 Mart Tıp Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Tabip Odası tarafından 1990’lı yılların savaş ortamında ‘Barış, dostluk ve demokrasi Ödülü’ verilmeye başlandı. Yaşadığımız olağanüstü-olağan dışı süreci de göz önüne aldığımızda 90’lı yılların dehşet verici ortamını aratmayan 2020 Türkiye’sinde ödülümüzün daha da önem kazandığını düşünüyoruz.

2020 yılı Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü, ödül belirleme Jürisi tarafından, aday kişi ve kurumlar içerisinden 2 isme verilmesi kararlaştırıldı. Bu yılki  ‘Barış, dostluk ve demokrasi’ Ödülü’ne, 90’lı yılların baskı ikliminden; militarizmin ve şovenizmin tırmandığı, her türden antidemokratik uygulamanın hüküm sürdüğü günümüze değin durmadan, geri adım atmadan mücadelelerini sürdüren Barış Annelerine ve iktidarın her türlü saldırısına rağmen yaşamdan yana net tutum alması, savaş karşıtı tavrından vazgeçmemesi nedeniyle sanatçı Kadir İnanır layık görülmüştür. 

Sinemanın önemli isimlerinden sanatçı Kadir İnanır toplumsal barış için kimsenin sesinin çıkmadığı dönemlerde dahi tüm baskılara rağmen korkusuzca barış talebini dile getirmekten imtina etmemiştir. Barış ve Müzakere sürecinde katkı göstermiş, aktif rol oynamıştır.  Gerek sanatçı kimliği ile, gerek entelektüel duruşu ile Türkiye toplumu içerisinde önemli bir figür olarak, barış vurgusunu her fırsatta dile getirmiş, ülke içerisindeki diğer aydınlara cesaret vermiş, herkeste ciddi bir farkındalık yaratmıştır. ’Çok büyük zorluklarla karşı karşıyayız ama tüm bu zorlukların üstesinden geleceğiz, Halkların kardeşliğine ve büyük barışa tüm kalbimle inanıyorum’ diyerek geleceğe dair Barış ve kardeşlik için umudu yeşertmiş ve bunun için mücadele çağrısı yapmıştır.

2020 yılı Barış, Dostluk ve Demokrasi Ödülü sahipleri topraklarımızdaki barış ve demokrasi mücadelesi tarihi açısından son derece kıymetlidirler. Bu iradeye bağlı kalmamızı ve ayakta durmamızı; Barış anneleri gibi bu topraklarda, yaşamını bu mücadeleye adamış analarımıza ve bu coğrafyadan yükselen sese ülkenin diğer yakasından karşılık veren Kadir İnanır gibi sanatçılarımıza borçluyuz. Barış Anneleri ve Kadir İnanır’ın birlikte bu ödülü almaları barış ve dostluk ortamının tesisi adına oldukça olumlu bir portre ortaya koymaktadır.”

Barış, Dostluk Ve Demokrasi Ödülü Jürisi

*Türk Tabipler Birliği

*Diyarbakır Tabip Odası

*Pratisyen Hekimler Derneği

*Diyarbakır Barosu

*Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası

*Diyarbakır Diş Hekimleri Odası

*Diyarbakır Eczacılar Odası

*İHD Diyarbakır Şubesi

*TİHV Diyarbakır Temsilciliği

*Eğitimsen Diyarbakır şubesi

*SES Diyarbakır Şubesi

*Güneydoğu Gazeteciler cemiyeti

Tören 7 Mart’ta Diyarbakır’da Demir Otel’de gerçekleşecek.

Kaynak: Basnews

Editör: TE Bilişim