Gazete Emek- MİT TIR'ları davasında çıkan kararın Yargıtay tarafından bozulmasının ardından yargılamanın yeniden başladığı davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Can Dündar hakkında, gıyabi tutuklama kararı verdi ve kırmızı bülten çıkarılmasını istedi.

Davada Cumhuriyet Gazetesi eski genel yayın yönetmeni Can Dündar, MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin "gizli kalması gereken bilgi ve fotoğraflara gazetede yer verdikleri" gerekçesiyle “gizli bilgi ve belgeleri açıklamak” suçundan 5 yıl 10 ay, gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül ise 5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dündar hakkında verilen cezanın 15 yıldan 20 yıla kadar hapis cezasını öngörmesi gerektiğini belirten Yargıtay, mahkemenin kararını bozarak Dündar'ın yeniden yargılanmasına hükmemişti. 

Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) haberine göre dosyanın ulaştığı İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, hazırladığı tensip zaptında, yurtdışında bulunması ve kendisine ulaşılamaması nedeniyle, kovuşturmanın sonuçsuz kalmamasını sağlamak amacıyla Dündar'ın gıyaben tutuklanmasına karar verdi. Dündar hakkında kırmızı bülten çıkarılması için işlem başlatılmasına da karar veren mahkeme, kararı Adalet Bakanlığı'na gönderdi. 

Kırmızı bülten çıkarma ve iade süreçleri

Mahkeme kararı ve talebinin Adalet Bakanlığı'na iletilmesinin ardından Bakanlık bünyesinde bulunan Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, uygun görürse söz konusu talebi Emniyet Genel Müdürlüğü Interpol Daire Başkanlığı’na, Daire Başkanlığı ise uygun görürse Fransa merkezli Interpol'ün Genel Sekreterliği’ne gönderecek.

Interpol’ün talebi uygun görüp kırmızı bülten çıkarılmasını kabul etmesi halinde bu karar üye ülkelere iletilecek. Kırmızı bültenin hukuki bir yaptırım gücü bulunmadığından, ilgili kişi sadece bu talep temelinde iade edilemiyor. İade talebi yapılan kişi hakkında bulunduğu ülkede “iade yargılaması” yapılması gerekiyor. Yargılamanın yapıldığı mahkeme, kişinin iadesine yönelik ulusal mevzuat çerçevesinde hukuki bir sorun bulunmadığına hükmetmesi halinde iade kararı verebiliyor.

İadesi istenen kişi bu karara karşı hukuki yollara başvurabiliyor. 

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim