Gazete Emek- HDP'nin Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Milletvekillerinin cezaevinde olmasına uluslararası alandan birçok yazar, sanatçı, filozof ve aydından ortak tepki geldi. Noam Chomsky, Slavoj Žižek gibi dünyanın saygın isimlerinin de içinde bulunduğu kişiler, "Muhalefetin olmadığı yerde demokrasi olmaz" HDP'nin Eş Genel Başkanı ve Vekillerine özgürlük çağrısı yaptı. 

HDP'liler için yapılan çağrı metni şu şekilde:

Yaşadığımız dünya çok katmanlı. Yedi milyardan fazla olan bizler binlerce dili konuşuyoruz ve farklı inançlara sahibiz. İnsanlar özgürlükleri, hakları, aşkları ve mutlulukları için mücadele ediyor ve çabaları boşa gitmiyor;her yerde olmasa da, dünyanın daha çeşitli ve daha renkli bir yere dönüşmesine katkı sunuyorlar. Her zaman haber başlıklarında yer almasa veyasosyal medyada taymlaynlarımızaakmasa da birçok ülkede insanlar her gün demokrasi ve adalet için mücadele ediyor. 

İşte bu ülkelerden biri de Türkiye.

Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'sinde 2017 yılı çok renkli değil; siyah-beyazdı. Ülke Erdoğan'a sadık olanlar ve olmayanlar olarak ikiye bölünüyor; ki ikinci kesim giderek daha otoriter bir rejim tarafından "terörist", "hain" veya "düşman" olarak yaftalanıyor. Her türlü muhalefet sert bir şekilde cezalandırılıyor.

Türkiye Hükümeti’nin, 15 Temmuz 2016'daki başarısız darbeyi ülkedeki her türlü muhalif sesi susturmak için bir fırsat ve bahane olarak kullandığı açıktır. Muhalif görüşler sansürleniyor; politikacılar, gazeteciler, entelektüeller, insan hakları savunucuları, akademisyenler ve daha birçok kişi hapsediliyor. Bu tiranlığa, parlamento içi ve dışında direnmenin birçok biçimi vardır. Amaç, Türkiye'nin korku ve baskı diktatörlüğüne dönüşmesini önlemektir.

Erdoğan rejimi tarafından baskı altına alınan bu siyasi ve toplumsal güçler saygı, destek ve dayanışmamızı hak ediyor. Türkiye'yi Erdoğan'ın zulmüne bırakmayacak, tüm demokratik güçlerle dayanışma içinde olacağız. Muhalefetin olmadığı yerde demokrasi olmaz.

Muhalefetteki Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) uygulanan sistematik baskı, Eş Genel Başkanlarıyla birlikte 13 milletvekilinin (ki dördü daha sonra serbest bırakıldı) tutuklanması Türkiye’nin demokratik çoğulculuğuna bir saldırıdır.

Bizler, demokrasi ve adalet için savaşanlarla dayanışma içerisindeyiz. HDP Eş Genel Başkanlarının ve diğer milletvekillerinin Türkiye cezaevlerinden derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Çünkü onlar insan hakları, temel özgürlükler ve hukukun üstünlüğüne saygı duyulacak bir Türkiye’nin demokratik geleceğini kurmak için çaba sarf eden altı milyondan fazla seçmeni temsil ediyorlar.

İmzacılar:

Noam Chomsky, Antonio Negri, Konstatin Woinoff, Michael Hardt, Chantal Mouffe, Slavoj Žižek, Colin Crouch, Elfriede Jelinek, Axel Honneth, Hito Steyerl, Joseph Vogl, Nancy Fraser, Rebecca Harms, Wolfgang Tillmans, Yanis Varoufakis, Gabriele Zimmer, Takis Hadjigeorgiou, Jean-Paul Denanot, Costas Mavrides, Marek Plura, Tiny Kox, Marietta Tidei, Sergei Stanishev, Monica Frassoni, Pablo Iglesias Turrión, Pierre Laurent, Gerry Adams, Jonas Sjöstedt, Pernille Skipper, Katja Kipping, Bernd Riexinger, Eric Coquerel, Danielle Simonnet, Jean-Luc Mélenchon, Evelyne Huytebroeck, Lena Rådström Baastad.
 

Editör: TE Bilişim