Gazete Emek- Çin'den başlayıp bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ne zaman biteceğine yönelik sorular da sık sık sorulmaya başlandı. Dünyanın birçok farklı üniversitesinden bilim insanı bu sorunun cevabını arıyor. Türkiye'den de aşı çalışmaları sürerken TTB Başkanı Sinan Adıyaman bu salgının 11 haftaya kadar sürebileceğini söyledi. Avrupa'daki bilim insanları ise böyle düşünmüyor. 

Tarafsız Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, Prof. Adıyaman, Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı vaka sayısının test sonuçlarına dayandığını ancak klinik olarak ve tomografi ile teşhis konulup tedavisi yapılan hastalar olduğunu vurguladı.

1000'İN ÜZERİNDE SAĞLIK ÇALIŞANINDA KORONAVİRÜS ÇIKTI

Adıyaman, sağlık çalışanları arasındaki vaka sayısıyla ilgili de şunları söyledi: “Covid-19 hastalığına yakalanmış sağlık çalışanı İstanbul’da binin üzerinde, İzmir’de 111, Ankara’da 100-150 arasında bir bilgi gelmişti.”

"KATI İZOLASYON KURALLARI UYGULANMALI"

Toplumsal hareketliliğin ciddi ölçüde yavaşlatılması için katı bir izolasyon uygulanması gerektiğini vurgulayan Adıyaman, “Hayatımız ne zaman normale döner?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Bizim danışmanlarımız var, uzmanlık derneklerinden, bizim ekiplerimiz var onların söylediği bir 9 haftayı bulur diyorlar, bir plato çizmesi için. İlk defa bir korona virüsü pandemisiyle karşılaşıyor insanlık. Dolayısıyla tam nasıl bir virüsün nasıl bir yol izleyeceğini tam bilemiyorlar. Burada bilgi eksikliği var. Onun için diğerlerinden farklı olabilir. Normal şartlar altında yaz ayına gelirken sönümlenirdi, ufak tefek şeyler kalırdı ama bunu bilemiyorlar onun için de bizim arkadaşlarımız bunun 9 haftaya hatta 11 haftaya kadar uzayabileceğini söylüyorlar. Bunu zaman gösterecek.”

EDİNBURG ÜNİVERSİTESİ'NDEN WOOLHOUSE İSE DAHA KARAMSAR

Edinburgh Üniversitesi'nden enfeksiyon hastalıkları salgını uzmanı Prof. Mark Woolhouse, "Çıkış stratejisi konusunda büyük bir sorunumuz var. Sadece İngiltere'nin değil, hiçbir ülkenin çıkış stratejisi yok" diyor. Prof Woolhouse'a göre üçüncü yol ise, hastalığın bulaşma seviyesini düşük tutmak için davranışlarımızın daimi olarak değiştirilmesi.

Bu, herhangi bir salgını önlemek için şimdi uygulanan bazı önlemlerin sürdürülmesini ya da testlerin yaygınlaştırılmasını ve hastaların tecrit edilmesini gerektirecek.

Covid-19 enfeksiyonunu tedavi edebilecek ilaçların bulunması da başka stratejilerin geliştirilmesine yardımcı olabilir.

Bu ilaçlar, hastalığın başkalarına geçmesini engellemek için belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kullanılabilir.

Ya da hastaların hastanelerde tedavi edilmesi, hastalığın daha az ölümcül olmasını sağlayabilir ve yoğun bakım üzerindeki baskıyı hafifletebilir.

AŞIYA 12-18 AY VAR

Aşı, virüse maruz kalan insanlara bağışıklık kazandırarak, hasta olmalarını engelleyecek.

Nüfusun yüzde 60'ının hastalığa karşı bağışıklık kazanması halinde salgın riskinin ortadan kalkacağı düşünülüyor. Buna 'sürü bağışıklığı' deniyor.

ABD'de insanlar üzerindeki ilk aşı geçen hafta denendi. Süreci hızlandırmak için denemelerin, önce hayvanlar üzerinde yapılması kuralı atlandı.

Aşı geliştirme araştırmaları görülmedik bir hızda ilerliyor. Ama bu araştırmaların başarılı olacağının ve küresel çapta bir aşılama sürecinin başlayacağının garantisi yok.

En iyi tahminlere göre her şey yolunda giderse, koronavirüs aşısı 12-18 ay içinde piyasaya sürülebilecek. Barış döneminde görülmedik derecede sosyal sınırlamalarla karşı karşıya olduğumuz göz önüne alınınca bu çok uzun bir süre.

VALLANCE: BİR TAKVİM BELİRLEMEK İMKANSIZ

İngiltere'de hükümetin bilim konularındaki baş danışmanı Patrick Vallance, bu aşamaya ne zaman gelinebileceğini bilmediklerini, takvim belirlemenin imkansız olduğunu söylüyor.

Bu durum ister istemez yine sürü bağışıklığını gündeme getiriyor.

FERGUSON: EN AZ 2 YIL SÜREBİLİR

Imperial College London'dan Prof. Neil Ferguson, bunun yıllar alabileceğini belirterek "Hastalığın bulaşma seyrini, toplumun çok küçük bir bölümünün hasta olacağı bir seviyeye getirmekten söz ediyoruz. İki artı yıl böyle devam edersek vaka sayısı belli oranda bağışıklığın oluşabileceği bir noktaya gelebilir" diye konuşuyor. Ama bu bağışıklığın uzun ömürlü olup olmayacağı da ayrı bir sorun. Grip benzeri belirtilerin görüldüğü diğer koronavirüslerde bağışıklık çok düşük seviyede ve insanlar bu hastalıklara yaşamları boyunca defalarca yakalanabiliyor.

WHİTTY: AŞI ÇIKIŞ YOLU

İngiltere Hükümeti'nin sağlık konularındaki baş danışmanı Prof. Chris Whitty, çıkış stratejisinin ne olduğu yolundaki sorumuzu, "Uzun vadede, şüphesiz aşı, bir çıkış yolu. Hepimiz bunun bir an önce geliştirilmesini umuyoruz. Küresel olarak bilim, çözümler üretecektir" diye yanıtladı.

Editör: TE Bilişim