Gazete Emek- Türkiye’nin birçok yerinden Ankara’ya gelerek "Mesleğin onuruna sahip çıkacağız" diyen binlerce eczacı Anıtpark’ta düzenlenen Büyük Eczacı Mitingi’nde alanı doldurdu. Alana sığmayan eczacılar için emniyetin alanı genişlettiği coşkulu mitingde konuşan Türk Eczacı Birliği (TEB) Başkanı Arman Üney, “Sesimizi duymayanlara duyurmak için, bizleri görmeyenlere birliğimizi ve beraberliğimizi göstermek için buradayız” dedi.


 

Son dönemde Ankara’da yapılan en coşkulu mitinglerden biri olarak hafızalarda yer alacak mitinge hemen hemen her ilden katılım vardı. Alanı dolduran binlerce eczacı ve eczacılık fakültesi öğrencileri taleplerin yazılı olduğu dövizleri taşıdı. Kontrolsüz açılan fakültelere, eczanelerdeki ekonomik çıkmaza, ilaç yokluklarına, ilaç fiyat farklarına karşı “Büyük Eczacı Mitingi”’nde bir araya gelen binlerce eczacı miting süresince ıslıklarla ve şarkılarla eğlendi. Mitinge katılan katılımcıların çoğunlunun genç eczacılardan olduğu görünen mitinge CHP Genel Başkan Yardımcısı Özgür Özel de destek verdi.


 


 

Mitingde pandemide yaşamını yitiren eczacılarda unutulmadı. Alanda yaşamını yitirenlerin resimlerinin olduğu büyük bir pankart yer aldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından mitingin açılış konuşmasını TEB Başkanı Arman Üney yaptı. Üney, “Bugün büyük bir umutla bu meydanı doldurduk. Peki, neden buradayız? Bu vatana, bu topluma, mesleğimize ve meslektaşlarımıza büyük bir umutla, büyük bir aşkla, büyük bir bağlılıkla sahip çıkmak için buradayız. Bugün sesimizi duymayanlara duyurmak için, bizleri görmeyenlere birliğimizi ve beraberliğimizi göstermek için buradayız. Mesleğimize karşı yapılan tüm haksızlıklara dur demek için buradayız. Alanlardayız” dedi.


 


 


 

"HALK SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN BURADAYIZ"

Eczacıların sokağa çıkma yasaklarında, sağlık çalışanları ile birlikte hizmet verdiklerini söyleyen Üney, “Pandemi sürecinde çok büyük kayıplarımız oldu. 77 meslektaşımızı 24 eczane teknisyenimizi 2 eczacı odası çalışanımızı görevleri başında kaybettik. Biz eczacılar, 66 yıldır sahip olduğumuz meslek örgütümüzle mesleğimizin ve meslektaşlarımızın bugünü ve geleceği için hep birlikte omuz omuza çalıştık, çalışmaya da devam ediyoruz. Bizler; sadece meslektaşlarımızın sorunlarını ve sıkıntılarını çözmek için mücadele etmiyoruz. Bizler, bir bütün olarak mesleğimizi savunuyoruz. Bizler, bir bütün olarak toplum sağlığını savunuyoruz. Bizler, mesleğimizi değersizleştiren tüm girişimlere karşı mücadele ediyoruz. Tek bir amacımız var: Bu mesleğe hak ettiği değeri kazandırmak. Biz eczacılar, halk sağlığını korumak için, halkımıza, milletimize hak ettikleri hizmeti sunmak için, onurlu ve haysiyetli bir şekilde mesleğimizi sürdürebilmek için, buradayız” diye konuştu.


 


 


 

"İLAÇ YOKLUKLARI SON BULSUN"

Üney eczacıların taleplerini söyle sıraladı: “Biz eczacılar, ilaç yoklukları son bulsun istiyoruz. halkımız her ilaca her eczaneden kolayca ulaşsın istiyoruz. İlaç fiyat farkları olmasın, hastalarımızın cebinden para çıkmasın istiyoruz. Artık daha fazla eczacılık fakültesine ihtiyacımız yok diyoruz. Kamu eczacılarını görmezden gelemezsiniz, onları yok sayamazsınız diyoruz. Kamu eczacılarına hak ettiği değer verilsin diyoruz. Eczanelerde çok ciddi ekonomik çıkmaz var. Yapılan düzenlemeler yeterli değil diyoruz. SGK ilaç alım protokolünde, yaşadığımız ekonomik darboğaza çözüm üretecek iyileştirmeler istiyoruz. İlaç fiyat kararnamesindeki güncellemeler artık bir standarda bağlansın diyoruz. Birinci basamak sağlık çalışanları olarak meslek hakkımızı istiyoruz. Biz eczacılar, buradan, Ankara’da bu meydandan, tek ses tek yürek haykırıyor ve dur diyoruz! İlaç yokluklarına; İlaç fiyat farklarına; Kontrolsüz açılan fakültelere; Eczanelerdeki ekonomik çıkmaza; Kamu eczacısının hak kaybına; Eczacıların yok sayılmasına Dur diyoruz. Arkadaşlar, biz eczacılar, mesleğimiz için ayağa kalktık. Geleceğe onurlu bir meslek bırakmak için tek bir şey istiyoruz. Eczacıya hak ettiği değer verilsin diyoruz.”


 


 

"SON KEZ ALANLARDAN HAYKIRIYORUZ"


 

Ankara’ya eczacıların eczanesinin kapanmaması için geldiklerini belirten Üney şöyle konuştu: “Eczacılara hak ettiği değer verilsin diye geldik. Arkadaşlar biz eczacılar; dayanışmayla, birlik ve beraberlikle, Odalarımızla, meslek örgütümüzle, mesleğimize hep birlikte sahip çıkıyoruz. Herkes bilsin ki biz eczacılar, hak ettiğimiz değeri alana kadar durmayacağız. Buradan bir kez daha hep birlikte haykırıyoruz. Artık sözün bittiği yerdeyiz. Son kez alanlardan haykırıyoruz. Biz eczacılar, hep birlikte ve bir arada durdukça hak ettiğimizi her zaman elde ettik. Elde etmeye devam edeceğiz.”



 

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, "Bugün mesleğimiz adına tarihi bir güne adım atıyoruz. Halkımızın sağlığı için buradayız. İnsanların ilaca erişimi kolaylaşsın, kamu eczacılarımızın mağduriyeti giderilsin istiyoruz. İşsizlik ve gelecek kaygısı kader olmasın istiyoruz" dedi.

Kaynak: Evrensel 

Editör: TE Bilişim