Gazete Emek -Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi’nde koğuşlara baskın yapıldığı ve tutuklu/hükümlülerin darp edildiği iddia edildi.

Haber: Fırat Bulut

Siyasi suçlardan tutuklu bulunan 30 tutuklu/ hükümlünün tutulduğu koğuşlara , 27 Eylül’de gerçekleştirilen baskınla  mahpusların darp edilerek tek kişilik hücrelere atıldığı ve çok sayıda mahpusun başka cezaevlerine sürgün edildiği öğrenildi .

Darp, ters kelepçe, sürgün…

Güvenlik kaygısı yaşadıklarını ve yakınlarının daha fazla kötü muameleye maruz kalacağı kaygısı ile isimlerinin gizli tutulmasını isteyen mahpus yakınları yaşananlara ilişkin bilgi verdi. Kardeşinin 28 yıldır cezaevinde olduğunu belirten bir mahpus yakını : “ 27 Eylül’de sabah saatlerinde koğuşları basarak tüm tutukluları ters kelepçeyip darp etmişler . Odalara baskın yapanlar üniformalı kişiler ama tutuklular bu kişileri ilk defa görmüş . Adalet Bakanlığı talimatıyla baskın yapıldığını söylemişler. Birkaç mahpus dışında hepsi sürgün edilmiş. Götürüldükleri cezaevlerini arıyoruz ‘ burda yok diyorlar ‘ , Elbistan Cezaevini arıyoruz ‘bilgi veremeyiz’ diyorlar. Kardeşim ve arkadaşlarının can güvenliğinden kaygı duyuyoruz.” diyerek insan hakları savunucusu kurumlara yardım çağrısında bulundu .

Erzurum Dumlu Yüksek Güvenlikli Hapishane’ye sürgün edilen bir mahpusun yakını ise , tahliyesine kısa süre kalan 4 maphus dışında siyasi suçlardan hüküm giyen bütün mahpusların sürgün edildiğini belirterek “ kardeşim 2 gün önce telefonla aradı, birkaç arkadaşı ile birlikte Erzurum’a sürgün edilmişler. Burada girişte çıplak arama işkencesine maruz bırakılmışlar.,Daha sonra tekli hücrelere koyulmuşlar, zorunlu ihtiyaçları dahi karşılanmıyor. Kardeşim elbiselerinin verilmemesi nedeniyle hücrede üşüdüklerini söyledi.”

İHD: “ Maphuslar darp edilmiş”

Elbistan Cezaevinden farklı cezaevlerine sürgün edilen tutukluların yakınları İnsan Hakları Derneği’ne başvurarak yardım talebinde bulundu.

İHD MYK Üyesi Hapishaneler Komisyonu eş sözcüsü Nuray Çevirmen, hapishanelerde işkence ve kötü muamelenin arttığını belirterek uygulamada keyfiyetlerin arttığına dikkat çekti .

Çevirmen İHD’ye yapılan başvuru ve araştırmaları  neticesinde Elbistan Cezaevinden 15 tutsağın sürgün edildiğini ve kötü muameleye maruz kaldığını belirtti . Çevirmen şunları söyledi :” Ereğli Yüksek Güvenlikli Cezaevine gönderilen ve Antalya Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevine sevk edilen iki mahpus yoğun olarak darp edilmiş bilgisi geldi. Yapılan başvurulara göre koğuşlara giren görevliler tarafından hakarete ve tehdide maruz kalmışlar. Mahpusların eşyaları dağıtılmış, aramaya kalabalık ve cezaevi personeli olmadığı söylenen kişiler girmiş, mahpuslar darp edilmiş ve hücrelere atılmışlar. Darp edilen 3 mahpusun  hastanelere sevk edildiği öğrenildi . Bir mahpusun burnu kırılmış. “

“TUTUKLULARDAN HABER ALINAMIYOR”

Bazı ailelerin, yakınlarından haber alamadığını ifade eden Çevirmen, “ Mahpuslar Türkiye’nin farklı illerindeki  cezaevlerine kendi istekleri dışında eşyaları yanlarına verilmeden sürgün edilmişler.”

Çevirmen sürgün edilen mahpusların tekli hücrelerde tutulduklarını belirterek şöyle devam etti “ Erzurum’a sevk edilen Muhammet Bablis’in eşyaları ve kıyafetleri verilmemiş. Erzurum çok soğuk olmasına rağmen verilmemesi mahpusun sağlık durumunu kötü etkilemiş. Hiçbir eşya alamamış, ihtiyaçları karşılanamamış.

Cezaevi girişinde çıplak aramaya maruz kalmışlar ve orada da fiziki müdahale de bulunulmuş. Tekli yerlere konulmuşlar.

 Elbistan E Tipi Cezaevindeki mahpusların tamamı uzun yıllardır cezaevinde olan mahpuslardı ve içlerinde hasta mahpuslar da bulunmaktaydı.”

Mahpusların maruz kaldıkları kötü muameleye ilişkin ilgili kurumlara başvuru yapacaklarını belirten İHD Hapishane Komisyonu Eş Sözcüsü Çevirmen “ Mahpusların geneli Yüksek Güvenlikli  ve S Tiplerine gönderilmiş. Buralarda tek kişilik yerlerde tutuluyorlar. Toplam kaç mahpusun sevk edildiğine dair net bir bilgimiz yok ancak 19 Mahpus hakkında net bilgimiz var.

 “ CEZASIZLIK POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLSİN”

Türkiye’nin hem kendi yasalarına hem  de imzaladığı uluslar arası sözleşmelere uymayarak suç işlediğine dikkat çeken Çevirmen “ Hapishanelerde yaşanan işkence ve kötü muamele yasağını ihlal edenler hakkında soruşturma açılmasını ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesini talep ediyoruz. “ dedi.

HDP CEZAEVLERİNDEKİ İŞKENCE İDDİALARINI ADALET BAKANLIĞINA SORDU”

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ve Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin Adalet Bakanının cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi. Konuya ilişkin ulaştığımız Orhan uzun süredir cezaevlerinde hak ihlali iddialarının arttığını belirterek ,  cezaevlerinden 2020 yılının başından Eylül 2022 dönemine  kadar en az 143  cenazenin çıktığına dikkat çekti.

“ Tutuklular kendilerini jitem olarak tanıtan bir grup tarafından linç edilmiş”

Orhan , cezaevlerinde işkence iddialarının arttığını belirterek şöyle konuştu : “ Özellikle 2015’de  İmralı Cezaevinde başlatılan tecrit politikaları bütün cezaevlerinde fiili ve resmî olarak yürütülüyor. Vekil statüsünde bizler bile cezaevlerine girip tutukluları ziyaret edemiyoruz, cezaevi müdürleri ile görüşemiyoruz.Dolayısıyla bu da kuşkuları, iddiaları doğruluyor. Soru önergemizde sürgünleri ele aldık. Van Cezaevinden 25 tutuklu sürgün edilmiş, 8’nin yeri bir haftadır bilinmiyor . Elbistan Cezaevinden hem Erzurum Cezaevine hem Konya Ereğli Cezaevine sürgün edilen tutsakların nakil sırasında ve  götürüldükleri yerlerde saldırıya uğradıkları, darp edildikleri , şiddete maruz kaldıklarına dair iddialar bize ulaştı. Erzurum Cezaevine nakil edilen tutukluların ,  kendini JİTEM diye tanıtan bir grup tarafından linç edildiği bilgisi elimize ulaştı . Bu yönlü iddialar  var . Cezaevlerinde daha önce yaşanan ölümler, ihlaller  bu iddiaların olasılığının varlığını doğruluyor . Yoktur diyemiyoruz kaygı duyuyoruz . Aileler kaygılı her sabah , gece gelen telefonlarla bu yönlü iddialar bize ulaşıyor . Çünkü şeffaflık yok , denetim yok, dışarda bile herkesin gözü önünde ciddi şiddet örneklerini görüyoruz. Cezaevlerinin denetime açılmasını istiyoruz , artık cezaevinden cenaze çıksın istemiyoruz.”

Editör: TE Bilişim