Gazete Emek- Peş peşe gelen elektrik zamlarının ardından protesto amacıyla faturasını ödemeyeceğini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriği bu sabah EnerjiSA ekiplerince kesildi.

Şubat ayında sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, zamlar geri alınana kadar faturasını ödemeyeceğini duyurmuştu. Kılıçdaroğlu o dönemden bu yana Şubat, Mart ve Nisan ayı faturalarını ödemedi. Yönetmelik kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlara üç ay süre tanındığı için Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriği bugüne kadar kesilemiyordu.

“ELEKTİRİĞİMİZİ KESMİŞLER”

Kılıçdaroğlu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada "Eşimden az önce haber geldi, bugün elektriğimizi kesmişler. Buna maruz kalan milyonlar için çıktım bu yola. Bu eylemim bir sivil itaatsizlik çağrısı değildir. Bir direniştir. Eylemim ülkenin karanlıkta kalan ailelerine, çocuklarına ses olmak içindir" paylaşımını yaptı.

  

SELVİ KILIÇDAROĞLU: İDARE EDECEĞİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun eşi Selvi Kılıçdaroğlu, evinin önünde yaptığı açıklamada, "Atlatırız, o kadar önemli değil, idare edeceğiz" dedi.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre elektrik faturasını ödeyemedikleri için geçen yıl yaklaşık 4 milyon kişinin elektriğinin kesildiğini hatırlatan Selvi Kılıçdaroğlu "Biz ödeyemeyecek durumda değildik ama 4 milyon aile var ödeyemeyen onlarla dayanışma içerisinde olalım istedik. Atlatırız, o kadar önemli değil, idare edeceğiz" diye konuştu.

EVİNDE GAZ LAMBASI ALTINDA AÇIKLAMA YAPTI

Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte elektriğinin kesilmesi sonrası gaz lambası ışığında açıklama yaptı.

"Evimize hoş geldiniz. Eşimle birlikte sizleri selamlıyoruz," diyerek konuşmasına başlayan Kemal Kılıçdaroğlu, "Büyük bir toplumsal sarsıntının ortasındayız" dedi.

Kılıçdaroğlu, "Yani fırtınanın tam gözündeyiz. Saraylı eşkıya holdinglerin cepleri dolacak diye halkın elektrik gibi, gıda gibi temel hakları gasp edildi bu ülkede. Elektrik dağıtım şirketlerinin büyük bir bölümünü 5'li çeteye verdiler. Mesela sadece birine bakalım. Cengiz Holding. 8 yılda kamudan tam 2 milyar 295 milyon 311 bin lira değerinde 37 ayrı elektrik enerjisi ihalesi almış. Kazandığı milyarlarla halkın mutfağına göz koymuş. Cengiz gibiler paralarına para katarken milyonlar faturalarını ödeyemeyecek hale getirildi. Aç gözlü çetelere karşı halk öfkeli. Girdiğimiz bu çağın adı öfke çağı," dedi.

Kılıçdaroğlu, "Bu eylemim sivil itaatsizlik çağrısı değil bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelemdir," ifadelerini kullandı.

CHP lideri, bir hafta boyunca eşiyle birlikte karanlıkta oturarak eylemlerini sürdüreceklerini kaydetti.

ERDOĞAN'A ÇAĞRI

Kılıçdaroğlu, "Dünyanın en zengin 26 insanın serveti dünya nüfusunun yarısına eşit. Zenginler daha zengin, yoksullar daha yoksul hale getirildi. Bu zenginler servetlerinin yüzde 1'ini paylaşsalar okula gidemeyen bütün çocukların eğitim masrafları karşılanır. Zengini daha zengin, fakiri daha fakir yapan bu sistem artık miadını. Neoliberalim artık can çekişiyor. Sıradan insanların öfkesine yenilmek üzere neoliberalizm. İmkansız görünen düşüncelerin zamanı gelmiştir. Devletler insanların temel ihtiyaçlarını karşılamakla yükümlüdür. Neoliberalizmin sonu gelmiştir. İşte ben bu aç gözlü politikacıların yarattığı karanlığa karşı ayaktayım. Bu eylemin sivil itaatsizlik çağrısı değil bir direniştir. Bu sizin hakkınızı arama mücadelemdir. Bu dünyada tüm demokratlara sesleniyorum: Samimilerse onlarda halkları için harekete geçsiler," dedi.

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan'a sesleniyorum; enerjiye yaptığın zamları geri çek. KDV'yi sıfırla. Kimse merak etmesin karanlıkları aydınlığa çıkaracağız," çağrısında bulundu.

EVİN ÖNÜNDE İKİNCİ AÇIKLAMA

Kılıçdaroğlu, evdeki konuşmasının ardından bahçeye çıkarak basın mensupları ile konuştu.

Kılıçdaroğlu, ''Bu bütün dünyanın temel sorunu. Kimsenin doğalgazı elektriği kesilmesin. Bu eğer bir hak ise devletlerin bu hakkı teslim etmesi gerekir. Neoliberal politikalar Türkiye'yi de dünyayı da başka bir yere götürdü. 6 kişinin geliri dünya nüfusunun yarısına tahsil edilebilirse dünyadaki bütün çocuklarının eğitim masrafları karşılanabilir," dedi.

"Elektriği kesilen 4 milyon kişinin sesi olmak gerekiyordu," diyen Kılıçdaroğlu, "Elektriği kesilen aileleri ziyaret de edeceğim. Ben elektrik faturamı ödeyebilirim. Sorun düşük gelirli ailelerin yaşadığı dram. Kesilmesini bekliyorduk. Rakamların hiçbir önemi yok ben zaten ödeyebilirim aylığım yetiyor. Sorun 4 milyon kişinin elektriği kesiliyor. Kaç abonenin elektriği kesildi açıklamıyorlar. Korkan bir hükümet olmaz. Eğer bir hükümet korkuyorsa hatalı olduğunu biliyordur. Kamucu bir anlayışla yaklaşmak gerekiyor. Elektrik faturası öderken; karlarını, bunların gelecekte yapacakları yatırımları, kayıp kaçak bedelini ödüyoruz. Elektrik dağıtım şirketleri taahhüt ettikleri yatırım yaptılar mı, soruyorum. Eğer yapmış olsalardır Isparta'da yaşananlar olmazdı," ifadelerini kullandı.

ÖZGÜR AYBAŞ: BENİM DE ELEKTRİĞİM KESİLDİ

Sosyal medya hesabından Kılıçdaroğlu’nun paylaşımını alıntılayan Aybaş, “Bugün benimde elektriğim kesildi Faturayı yatırmadım. Askıda elektrik faturası varsa Büyükşehirlerin Esnaflar olarak yararlanmak isteriz Karanlıkta kaldık” ifadelerini kullandı.

“BU FATURALAR ESNAFI BATIŞA DOĞRU GÖTÜRÜYOR”

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, 2 bin 180 lira ve bin 790 lira gelen iki elektrik faturasını ödeyemediğini, bu nedenle elektriğinin kesildiğini Gazete Duvar’a anlattı.

İşlerin düşük olduğunu, yanında çalışan kişinin “‘Elektriği kesmişler ağabey” demesinin ardından komşusundan borç alarak bir önceki faturayı yatırıp elektriğini açtırdığını belirten Aybaş şunları söyledi:

“Bizim gruplarımızda herkes yazıyor. Elektriklerini ödeyemediklerini söylüyorlar. Ramazan ayı iş yok ve esnaf elektriğini ödeyemiyor. Esnaf bitmek üzere. Bir dahaki ay işler açılır diyoruz ama arka arkaya zamlar geliyor. Yazın bu dolapları açmak zorundayız ve 10 bin liranın üzerinde fatura gelecek. Dolapları açsak bir ay dükkanı açık tutamayız, açmasak insanlar soğuk isteyecek. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bu faturalar esnafı batışa doğru götürüyor. Mülkiyet sahibi olanlar bu seneyi de belki atlatır ama onun dışındakiler dükkanını böyle giderse kapatacak."

MERAL AKŞENER: SELVİ HANIM İÇİN ELEKTRİK BORCUNU BEN ÖDEYEBİLİRİM

Kırşehir'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriğinin kesilmesiyle ilgili şunları söyledi;

"Sayın Kılıçdaroğlu bu elektrik paralarını ödememe tutumuyla 3.5 milyon civarında elektrik abonesinin elektriği kesik, 1.5 milyona yaklaşan bir doğalgaz abonesinin de doğalgazı kesik dolayısıyla oraya dikkat çekmek amaçlı bir tutum aldı. Bugün Sayın Kılıçdaroğlu'nun evinin elektriğinin kesilmesi tabii basının, herkesin ilgisini çekti bir genel başkanın evinin elektriğinin kesilmiş olması. Dolayısıyla umarım Sayın Kılıçdaroğlu'nun bu tutumu, 3.5 milyon elektriği kesilmiş hanenin, insanların elektriğine dair dikkat çeker. Bu sebeple hem iktidarın hem de bu zor durumdaki insanların iktidar tarafından problemlerinin çözülmesi için bir adım atılmasına sebep olur. Bu açıdan çok olumlu değerlendiriyorum bu tutumunu. Ama şimdi bir şey daha var bakın bu elektrik ve doğalgaz parasının bir şekilde ortadan kaldırılmasının fiyatı ne biliyor musunuz? 1 milyar 225 milyon lira. Cengiz İnşaat'ın ve Turkcell'in vergi borcunun silinmesinden daha düşük. Buna dikkat çekmek istiyorum aracılığınızla ama tabii bu işte Selva Hanımın (Selvi Kılıçdaroğlu) durumu zor. Sayın Kılıçdaroğlu hem sözünü yere düşürmemiş olur. Müsaade ederse ben ödeyebilirim hanenin elektrik borcunu. O da Selva Hanım için."

Editör: TE Bilişim