Gazete Emek-Sürecin bozulması ile birlikte HDP'ye yönelik en çok operasyon ve gözaltıların yapıldığı kentlerin başında Van geliyor. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP'nin diğer Van Milletvekili Tuğba Hezer'in vekillikleri düşürüldü. HDP'nin çok sayıda il, ilçe yöneticisi gözaltına alındı, tutuklandı. HDP'nin bileşeni olan DBP'nin Van'daki bütün belediyelerine kayyum atandı. 

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bekir Kaya ve Belediye Eş Başkanı tutuklandı. HDP Milletvekilleri Lezgin Botan, Bedia Özgökçe ve HDP-DBP Van il ile yöneticileri bütün bu yaşananların gölgesinde yeni yasama yılına Van'da basınla yaptığı toplantı ile start verdi. 

Yerel ve ulusal çok sayıda basın mensubunun takip ettiği toplantıda konuşan Botan, kendilerine yönelik sürecin bozulması ile birlikte ciddi bir baskı ortamının oluşturulduğunu söyledi. Botan, Figen Yüksekdağ ve Tuğba Hezer'in vekilliklerinin düşürülmesi, ve belediyelere kayyum atanması ile birlikte halk temsiliyetine ciddi bir darbe vurulduğunu belitti. 

Biz Türkiye'nin milletvekilleriyiz

Botan, basına yönelik baskı ve kapatmalarla birlikte seslerini sadece sosyal medya ve halk içinde yaptıkları gezilerle duyurmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Biz Türkiye'nin milletvekilleriyiz kim ne derse desin. Van'dan Edirne'ye kadar toplumun ayırt etmeksizin bütün sorunları bizim de sorunlarımızdır. Batı için İstanbul neyi ifade ediyorsa Doğu bölgesi için de Van bunu ifade ediyor. Van stratejik konumu bakımından oldukça önemlidir ancak bu hükümetler nezdinde pek dikate değer görülmüyor." dedi. 

Botan: Erbil'e kayyum atamak kolay değildir

Botan, Irak Kürdistan Bölgesi'nde yapılan Referandum ve ona yönelik eleştirileri de değerlendirdi. Oradaki halkın iradesini ortaya koyduğunu ve herkesin saygı  duyması gerektiğini belirten Botan, "Güney Kürdistan halkı kendi kaderi hakkında söz söyleme hakkına sahiptir. Türkiye'deki AKP-MHP itiffakı bu yönde açlıkla terbiye edici söylemlerden vazgeçmelidir. Bizim tavsiyemiz Türkiye'nin Referandum'u tanımasıdır. Herkes çok iyi bilsin ki Erbil'e kayyum atamak öyle kolay değildir." şeklinde konuştu. 

STK temsilcileri vicdanlı olmalıdır

Botan, Van'daki STK'ların da sürece göre hareket etmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "STK temsilcileri rüzgara göre şekil almamalıdırlar. STK temsilcileri her şeyden önce vicdanlı olmalıdırlar." diye konuştu. 

OHAL nedeniyle bölgede yaşam felç oldu

HDP'li Bedia Özgökçe ise OHAL nedeniyle bölgede yaşamın felç olduğunu vurguladı. Özgökçe, Türkiye'de tam bir yönetim krizi ile karşı karşıya olunduğuna dikkat çekerek, "Bütün sorunların çözümü demokratikleşmekten geçiyor. Hükümetin bize yönelik baskı politikası yerine demokratikleşmek için çalışmalıdır. Erdoğan'ın bize gösterdiği yok demokratik çözüm getiren bir yol değildir." dedi.

Türkiye'de bir Kürt fobisi geliştiriliyor

Türkiye'de bir Kürt fobisinin geliştirildiğine vurgu yapan Özgökçe, "Türkiye bu Kürt fobisinden vazgeçerse ancak rahat bir nefes alır. Halk seçimlerde sandığa gitti ve karar verdi. Hükümetin halkın bu kararlarına saygı duyması lazım." dedi. Özgökçe, Türkiye'deki Kürtlerin de Irak Kürdistan bölgesindeki gibi bir Referandum istemesi durumunda sadece saygı duyulması gerektiğini belirtti. 

Hükümet Van için bir çözüm geliştirmedi

Özgökçe, 2011 yılında Van'da yaşanan 2 büyük depremin ardından ekonominin çökme noktasına geldiğini belirterek, başta vergi terkini olmak üzere Hükümet'in hiçbir çözüm geliştirmediğini söyledi. 

Özgökçe, erken bir seçimi de beklediklerini sözlerine ekleyerek, CHP ile bir itiffak durumunun ise kesinlikle mümkün olmadığını vurguladı. 

Gazete Emek

Editör: TE Bilişim