Gazete Emek- Kabine Toplantısı'nın ardından konuşan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, illerdeki Coronavirus kısıtlamalarının mevcut haliyle devam edeceğini duyurdu.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Kabine Toplantısı bugün gerçekleştirildi. Güncellenen risk haritası ve yeni Coronavirus tedbirlerinin açıklanmasının beklendiği toplantı sonrası konuşan Erdoğan, bir süre daha değişiklik yapılmayacağını söyledi.

REFORM PAKETLERİNİ TEKRAR ANLATTI

Erdoğan, açıkladığı reform paketlerini savunarak, "Gençlerimize büyük ve güçlü Türkiye'yi miras bırakmakta kararlıyız" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'yi salgınla birlikte hızlanan yeni küresel, siyasi ve ekonomik düzende hak ettiği yere çıkartmakta kararlıyız" iddiasında bulunan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

"Reform programlarımızın bu hedefe ulaşmamızı kolaylaştıracak ve hızlandıracak şekilde planlıyoruz. Tüm tarafların görüşleri ışığında reform programlarımız oluşturulmuştur. Bu programların uygulama sürecinde her türlü yapıcı eleştiriye, katkıya açığız. Ülkemizin hayrına olan her iş gibi reformlarımızı kör husumetle sabote etmeye çalışanları milletimizin takdirine havale ediyoruz.

Coronavirus pandemisin Türkiye'de görülmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini hatırlatan Erdoğan, "Türkiye, salgınla mücadelesini dünyanın takdir ettiği bir başarı hikayesine dönüştürdü" iddiasında bulundu. Erdoğan, salgına ilişkin yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni överek, "Salgın, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kriz yönetme kapasitesinin yanında sağlığa yaptığımız yatırımı gösterdi. Yolu şehir hastanesine düşen vatandaşlarımız, iyi ki muhalefete rağmen bu yatırımlar yapılmış diyor" ifadelerini kullandı.

"Dünyada aşı uygulamasını başlatan ilk ülkeler arasındayız" iddiasında bulunan Erdoğan, bugüne kadar yapılan aşı sayısının 11 milyon 500 bine ulaştığını belirterek, "Aşılama sıralamasında dünyada 5. sıradayız" dedi.

'KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ' MART AYINDA SONLANDIRILACAK

Erdoğan, 'Kısa Çalışma Ödeneği'nin Mart ayı sonunda bitirileceğini duyurarak sözlerine şöyle devam etti:

"Miktarını bin lira olarak belirlediğimiz gelir kaybı desteğine yapılan başvuruların 975 bine yakını onaylandı. Ciro kaybı başvuruların değerlendirmesi sürüyor. Mücbir sebep hali ilan edilen KDV ve prim ödemelerini 6 ay süreyle erteleme imkanı sağlamıştık. Bu imkandan 2 milyondan fazla mükellef yararlandı. Ticareti desteklemek için KDV oranını yüzde 8'e ve kimi sektörlerde yüzde 1'e indirdik.

Özel tiyatrolara 35.800 milyon, sinema setkörüne 89 milyon aktardık. Müzik sektöründe 4 ay boyunca ayda bin lira olmak üzere 123 milyon destek sağladık.

Kalkınma ajanslarımız aracılığı ile 63 projeye 39 milyon lira kaynak aktardık. Ar-Ge merkezindeki girişimcilerimize kira muafiyeti imkanı getirdik.

Salgının başından bu yana 142 ülkeden 100 bini aşkın vatandaşımızı Türkiye'ye getirerek aileleriyle buluşturduk. 67 ülkeden 5 bin 500'den fazla yabancını evlerine güvenle dönebilmesini sağladık. Ülkemizden talepte bulunan 157 ülkeye, 12 uluslararası kuruluşa tıbbiyardım ve destek sağladık."

'MEVCUT UYGULAMAYI BİR SÜRE DAHA SÜRDÜRME KARARI ALDIK'

"Vaka, ağır hasta, vefat sayılarını belli bir rakamın altına düşürmemiz gerekiyor. Ülke içinde her yeri açsak dünya ile irtibatımız kesik olacağı için anlam taşımaz" diyen Erdoğan, 'kademeli normalleşme' sonrası artan vaka sayılarının hastanelere yansımasının sınırlı olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Şehirlerimizdeki mevcut uygulamayı bir süre daha sürdürme kararı aldık" dedi.

Editör: TE Bilişim