Gazete Emek- Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, İstanbul Sözleşmesi’ne dair tartışmalarla ilgili olarak özel açıklamalarda bulundu.

İstanbul Sözleşmesi adı ile bilinen ‘Kadına Yönelik Şiddet ve Ev İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye Dair Avrupa Konseyi Sözleşmesi’, 2011’de imzalanmıştı. Hükümet, “bazı olumsuzlukları barındırdığını” belirttiği sözleşmeden ‘gerekirse’ çıkılacağını belirtmiş, yeni bir tartışmanın fitilini ateşlemişti. AKP kanadı da bu tartışmada bölünmüş, AKP’ye yakın birçok kurum sözleşmenin tarafı olmaktan çıkılması gerektiğini deklare etse de bir süre sonra bazıları yoğun tepkiler sonrası geri adım atarak sözleşmenin yanında olduklarını söylemişlerdi. Son olarak da Erdoğan’ın kızı Sümeyye Erdoğan’ın yönetiminde olduğu kadın derneği KADEM, sözleşme lehine taraf olduğunu açıklamıştı.

CANAN GÜLLÜ AÇIKLAMALARDA BULUNDU

dokuz8HABER’e konuşan Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, Düşünce Platformu’nun geri adım atmasının sebebi olarak, hem muhalefetin hem de AKP MYK ve Aile Bakanlığı’ndan bazı isimlerin İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmasını işaret etti. Güllü, “İstanbul Sözleşmesi’nin hükümet tarafından feshedilme planı ile ilgili olarak; 18 yıldır yaptıkları en iyi iş İstanbul Sözleşmesi’ne imza atmaktı. Bu işin arkasında duracaklarını düşünüyorum. Meclis Başkanı (Mustafa) Şentop bile İstanbul Sözleşmesi’nin tartışmaya açılmasının yanlış olduğunu söyledi” ifadelerine yer verdi.

“UYGULAMADA EKSİKLİKLER VAR”

Güllü İstanbul Sözleşmesi’nin uygulamasında da eksiklikler olduğunun altını çizerek, ”Bu ülke, demokrasi yanlısı bir ülke, bir avuç batıla karşı Sivil Toplum Kuruluşları’nın ve baroların karşı durması da çok önemli” dedi. Güllü kadın derneklerinin çalışmaları hakkında, Eşik Platformu’nun CİMER’e başvurduğunu söyleyerek, “Tatil ve bayram demeden çalışan acil bir hattımız var. Sahada çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

“İKTİDARDA YILLARIN YORGUNLUĞU VAR”

”İçinden iki tane partinin ayrıldığı iktidar, yılların getirdiği yorgunluk ve yönetimiyle ilgili sorunların yaşandığı süreçte, sözleşmeyi tartışmaya açıyor“ diyen Güllü 18 yıllık iktidar sonrası hükümet dışından bazılarının, batan gemiyi terk eden fareler gibi “Ne kapabilirim” diyerek İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması yönünde beyan bildirdiklerini belirtti.

“ŞİDDET, SİYASET ÜSTÜDÜR”

Canan Güllü, “Şiddeti savunarak, şiddet failini koruyan yasaları yürürlüğe koyarak siyaset yapılmaz. Şiddet siyaset üstüdür ve siyasetin arka kapısı değildir” diye konuştu.

“SÜMEYYE İLE BİLAL ERDOĞAN’IN FARKLI FİKİRDE OLMASI ‘İÇ DENGE’ SEBEPLİ”

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı, sözlerinin sonunda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kızı KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın İstanbul Sözleşmesi’ni savunması ve Erdoğan’ın oğlu Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan’ın ise İstanbul Sözleşmesi’nin iptalini savunması ile ilgili olarak da; “Bu durum iktidarın bir iç dengesi diye düşünüyorum. Elbette bir yanı halka yakın olmak isterken diğer yanıyla halktan uzak olacaktır. Ancak bunun bir kadın dayanışması olduğu düşünülürse bu yarışı KADEM kazanacaktır” ifadelerini kullandı.

Güllü, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan resmi olarak randevu istediklerini, randevuyu beklediklerini söyledi.

Editör: TE Bilişim