Gazete Emek-  Cumhurbaşkanı  Erdoğan, ABD’nin New York kentinde düzenlenen 74. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuştu.

Erdoğan’ın gündeminde Suriye’deki gelişmeler, nükleer silahlanma ve ülkeler arası ekonomik eşitsizlik vardı. Erdoğan ayrıca İsrail’e sert eleştirilerde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerine bugün dünyanın, “küresel düzeyde adaletsizliğin yol açtığı pek çok sorunla ve sancıyla yüz yüze olduğunu” söyleyerek başladı.

“Şayet her birimiz güvende değilsek hiçbirimizin güvende olamayacağı gerçeğine sırtımızı dönemeyiz” diyen Erdoğan’ın açıklaması şöyle:

“Dünyanın bir tarafı yüksek refah seviyesi ve lüks içinde hayatını sürdürürken, diğer tarafta açlığın, sefaletin, cehaletin kol gezmesi kabul edilemez. Dünyanın şanslı bir azınlığı, dijital teknolojiyi, robotları, yapay zekâyı, obeziteyi tartışırken, iki milyarı aşkın insanın yoksulluk, bir milyara yakın insan açlık sınırının altında yaşıyor olması çok acıdır. Şayet her birimiz güvende değilsek, hiç birimizin güvende olamayacağı gerçeğine sırtımızı dönemeyiz.”
Erdoğan ayrıca gündemine nükleer silahlanmayı da alarak, “Bu güç ya herkes için yasak, ya herkes için serbest olmalıdır” diye konuştu.

‘Güvenli bölge’ mesajı

Erdoğan Suriye’deki gelişmelere ve ABD ile Ankara arasında sürdürülen ‘güvenli bölge’ mutabakatına ise harita göstererek değindi ve buraya mültecileri yerleştirme önerisini tekrarladı.

Cumhurbaşkanı, 2015’de Bodrum açıklarında yaşamanı yitiren Aylan Kurdi’nin fotoğrafını gösterdiği konuşmasında, “Türkiye’nin yeni bir göç dalgasını daha karşılamaya ne tahammülü ne de imkanı var. Bu konuda herkesi, Türkiye’nin çabalarına destek vermeye çağırıyorum” diye ekledi.

Erdoğan, ABD, Rusya, İran ve diğer ülkelerin bir araya gelerek “güvenli bölge”nin kurulmasına destek vermesi gerektiğini savundu.

İsrail eleştirisi

BM Genel Kurulu’nda konuşan Erdoğan’ın son gündem maddesi İsrail ve Filistin konusuydu.

Erdoğan, İsrail ve Filistin sınırının yıllar içerisindeki değişimini gösteren haritayla yaptığı açıklamasında şunları kaydetti:

“Ben merak ediyorum. Bu İsrail neresidir? Acaba, bu İsrail’in toprakları nereleri kapsıyor? 1947’de İsrail neresiydi, bunun ardından 1949, 1967’de İsrail neresiydi ve şu anda İsrail neresi? İsrail doyuyor mu? Hayır doymuyor. İsrail şimdi de kalanını almanın gayreti içerisinde. Peki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin, Birleşmiş Milletler’in, İsrail’le almış olduğu kararlar var. Bu kararlar uygulamaya geçiyor mu? Hayır geçmiyor. Peki o zaman Birleşmiş Milletler ne işe yarıyor? O zaman bu çatının altında bizler aldığımız kararlarla tesirli olamıyorsak, adalet nerede temerküz edecek?
İşte sıkıntımız burada. Mevcut İsrail yönetimi, bu cinayetlerinin yanında, Gazze’deki insanlık dışı abluka, yasadışı yerleşim faaliyetleri, Kudüs’ün tarihi ve hukuki statüsüne yönelik saldırıları gibi eylemleriyle, uluslararası hukukun ötesinde, insanlığın tüm değerlerini ayaklar altına alıyor.”
Erdoğan, konuşmasını bitirirken Türkiye’nin 75. BM Genel Kurul Başkanlığı’na talip olduğunu söyledi.

Kaynak: Gazete Karınca

Editör: TE Bilişim