Gazete Emek- Libya'ya asker gönderilmesi hakkında konuşan Erdoğan "Davete icabet edeceğiz. Asker gönderme tezkeresini Meclis'ten geçirip davete icabet edeceğiz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan gündem başlıkları şöyle:

LİBYA'YA ASKER GÖNDERME

"Libya bize hem Osmanlı'nın hem de Osmanlı subayı olarak burada önemli hizmetle ifa eden Gazi Mustafa Kemal’in yadigarıdır. Gazi Mustafa Kemal Trablus, Bingazi ve Derne’de Libyalı kardeşlerimizi işgalci güçlere karşı teşkilatlandırmış ve onlarla birlikte savaşmıştır. Hatta Derne’deki çatışmada gözünden yaralanmış ve bunu izin ömrü boyunca şerefle taşımıştır. Libya’da ülkemizle yakın bağları bulunan milyonlarca kardeşimiz bulunuyor. Yönetimler nasıl olursa olsun halklarımız birbirine derin bir muhabbet beslemiştir. Ülkenin meşru hükümeti karşı darbeci bir general tarafından başlatılan saldırılara en başından beri karşı çıktık. Trablus yönetimine her türlü desteği verdik veriyoruz vereceğiz.

Libya bizim denizden de komşumuzdur. Bundan yaklaşık 10 yıl önce başlattığımız çalışmaları nihayet 27 Kasımda imzaladığımız mutabakat ile neticelendirdik. Merhum Kaddafi’nin döneminde de bu adımları atmıştık. Çok daha içi dolu bir anlaşmayı imzalamak üzereydik. Şimdi ise meydanı boş buldular esip savuruyorlar. Ne yaparsanız yapın biz imzaları attık işi bitirdik.

Şu anda da soruyorlar asker gönderecek misiniz. E zaten burada da bizim siyasi partilerimizin içinde bunu söyleyen var. Biz ne diyoruz biz davet edildiğimiz yere gideriz. Ama davet edilmediğimiz yere gitmeyiz. Şu anda da böyle bir davet olduğuna göre icabet ederiz. İnşallah ocak ayının 8'inde, 9'unda Meclisimizden bunu da geçireceğiz ve böylece davete icabet edeceğiz. 

İnşallah Libya’da aynı demokrasi düşmanlığını tekrarlamalarına izin vermeyeceğiz. Dün bir Tunus ziyaretim oldu. Libya meselesini de enine boyuna konuştuk. Libya’nın istikrarı konusunda hemfikir olduğumuz Tunus ile işbirliği yapma kararını aldık. 1 Ocak 2020 itibarıyla BM güvenlik konseyi geçici üyeliğini üstlenecek Tunus’un tavrı bizim için çok önemlidir."

'KANAL İSTANBUL'DA İHALE OLMAZSA MİLLİ BÜTÇEYLE YAPARIZ'

"Kanal İstanbul akşamdan sabaha, anlık olarak ortaya çıkmış bir proje değildir. Kanal İstanbul’un neredeyse başbakanlığımdan öncesine dayanan bir geçmişi vardır. İnşası sırasında 1,1 milyar metreküplük dolgunun yapılacağı yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceği projenin güzergahı da belirlenmiştir. Çevre ve şehircilik bakanlığımız projenin 100 binlik planını onayladı. ÇED raporu askıya çıktı.

İnşallah bununla ilgili de ihaleye çıkılacaktır. Bu büyük projeyi devletimize ve milletimize herhangi bir yük getirmeden, yap-işlet-devret modeliyle, oldu ki bulamadık milli bütçeden bunu yapmak sureyitle hayata geçireceğiz.

Ana muhalefetin başındaki zat müteahhitleri tehdit ediyor. Sen zaten iktidara gelemezsin. İBB Belediye Başkanlığını nasıl olduysa aldılar. Şimdi çıkmış kanal gereksiz diyor. Bunun kararını vermek sana düşmez, bu karar bize ait.”

İDLİB’TEKİ GELİŞMELER

"İdlib’de rejimin saldırıları kalıcı barışı mümkün kılmıyor. Bu saldırılardan kaçan yüz bine yakın kişi sınırımıza doğru harekete geçti.

Biz yeni bir sığınmacı dalgasına tahammülümüz olmadığını söyledik.

Ortaya çıkan sonuçların bedelini herkes ödeyecektir dedik. Avrupa ülkelerinin de elinin taşın altına koyması gerekiyor."

Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim