Gazete Emek-  TÜBİTAK ve TÜBA bilim ödüllerinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerli otomobile ilişkin yaptığı açıklamada, "2020'nin sonunda seri üretime geçeceğiz. Milletimizin projeyi böylesine sahiplenmesi, Devrim otomobilin önünü kestiler, inşallah devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler. Yerli ve milli projelerin başına gelenlerin tekrarlanmayacağının ispatıdır. Atılan her adımın karşısında yer almayı marifet sanan sığ bir anlayış bulunuyor" dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Bilim insanlarının teşvik edilmesini sağlayacak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Emin adımlarla 2023 hedefine yürüyoruz.

TÜBİTAK, 56 yıldır bilim ve teknolojinin mihmandarlığında ülkemizin kalkınmasını destekleyecek adımlar atıyor. Bilim insanı burslarından uluslararası işbirliklere pekçok alanda TÜBİTAK destekleri bulunuyro. TÜBİTAK enstitüleri aracılığıyla dışa bağımlılığımızı azaltacak projeler üretiyoruz. Savunmadan uzaya, kutup çalışmalarından astronomiye, akademiden sanayiye uzanan geniş bir alanda atılımları ve yenilikleri TÜBİTAK vasıtasıyla destekliyoruz. Bilimin ve mühendisliğin her alanında araştırmacılarımız önemli imkanlar sunuyoruz. Mesele 2020 yılında bilim insanlarımıza sadece 150 milyon lira destek sağlanırken bu sene verdiğimiz destek 1,8 milyar liraya ulaştı. Böylece üniversitelemizin ve sanayimiz araltırma kapasitesinin önemli ölçüde artırdık. Bu desteklerle 207 üniversite 1.572 araştırma geliştirme ve tasarım merkezi ile 85 teknoparkta faaliyet gösteren araştırmacıların da yanında olduk. Adeta sıfırdan kurduğumuz altyapı sayesinde araştırma geliştirme harcamalarının milli gelirimizde payı ilk defa yüzde 1'i aştı.

Geçtiğimiz cuma günü Gebze'de iki tarihi anı birlikte yaşadık. Önce Bilişim Vadisi'ni açtık. Savunma sanayiinde gösterdiğimiz başarı hikayesini, sivil alanlara da aktarmak için kolları sıvadık. Artık yeni teknolojilerin pazarı olmakla kalmayacağız, bunları üreten ve kendi standartlarını kabul ettiren bir ülke olmakta kararlıyız.

Türkiye'nin Otomobili'nin gösterimini yine burada yaptık. Her türlü takdire layık bir çalışmanın gerçekleştirildiğini gördük. İnşallah belirlenen tarihte üretime geçilecektir. Bursa'daki fabrika, silahlı kuvvetlerime ait 4 milyon metrekarelik alanın 1 milyon metrekaresini TOGG'a tahsis ettik.

Projede yer alan herkes gecesini gündüzüne katarak çalışıyor. Başta şahsım olmak üzere siparişleri de almaya başladık. Milletimizin projeyi böylesine sahiplenmesi, Devrim otomobilin önünü kestiler, inşallah devrin otomobilinin önünü kesemeyecekler. Yerli ve milli projelerin başına gelenlerin tekrarlanmayacağının ispatıdır. Atılan her adımın karşısında yer almayı marifet sanan sığ bir anlayış bulunuyor.

Hiçbir şey üretmediğini, hiçbir hizmet ortaya koymadığı halde varlığını sürdüren bu asalak zihniyetin ortağı olmadık, olmayacağız. Bunların en büyük panzehri hep daha büyük projeler hayata geçirmemizdir. Türkiye'nin Otomobili gibi atılımların ülkemize en büyük katkısı belki de budur.

İki hafta önce Malezya'da Kuala Lumpur zirvesine katıldık. Akademisyenler, politikacılar ve sivil toplum örgütleriyle İslam dünyasının dününü, bugününü masaya yatırdık.

Kutuplarda ülkemizin bayrağını dalgalandıran kamp kuruldu. (İngiltere Başbakanı Boris) Johnson'la konuştum, burada İngiltere ile ortak çalışma yapabiliriz"

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim