Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının isminin "İstanbul Havalimanı" olduğunu açıkladı. Havalimanının arazisiyle ilgili eleştirilere yanıt veren Erdoğan, "Televizyonlarda kendini beğenen birisi 'Orası çöker' diyor. 'Yumuşak arazi' diyor. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuşak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı?" dedi.


 İstanbul’da yapılan yeni havalimanının açılışı bugün yapılıyor. Açılışa Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Binali Yıldırım, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile Arnavutluk, Katar, Kırgızistan, Kosova, KKTC, Makedonya, Moldova, Pakistan, Sırbistan, Sudan, Bosna Hersek ve Bulgaristan liderleri katıldı.

YILDIRIM: ACIMASIZ ELEŞTİRİLER OLMUŞTU

Törende konuşan TBMM Başkanı Binali Yıldırım, “Bugün iki mutluluğu bir arada yaşıyoruz. Kuruluşunun 95’inci yılında Cumhuriyet’in şanına yakışan bu eser ülkemiz, milletimiz için hayırlı olsun. Liderlik eden Cumhurbaşkanımız Erdoğan’a milletim adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Projenin 42 ayda tamamlandığını söyleyen Yıldırım, “Bu eserin isimsiz kahramanları mimarlar ve mühendisler, gece gündüz çalışan işçilerimiz emekçilerimizdir. En büyük tebriği onların hak ettiğini ifade ediyor, büyük bir alkış istiyorum. Milletimizin adını medeniyet tarihine yazan bir eser meydana getirdiniz Sayın Cumhurbaşkanım” diye konuştu.

“Projenin gerçekleştirilmeyeceği öne sürülmüştü, inşaata başlarken kaynak bulunamayacağı söylenmiş, acımasız eleştiriler olmuştu” diyen Yıldırım, “Çalışmaktan uslanmadık, eleştirilerden yılmadık, hamdolsun bugünlere ulaştık” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: İSTANBUL PAHA BİÇİLMEZ BİR MARKA

Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni havalimanının isminin “İstanbul” olduğunu açıkladı. “İstanbul, ülkemizin en değerli markasıdır” diyen Erdoğan, “Paha biçilmez bu şehre yaptığımız bu büyük eserin adını İstanbul verdik” diye konuştu.

Atatürk Havalimanı’nın hizmet vermeye devam edeceğini belirten Erdoğan, “Atatürk Havalimanı’nın faaliyet dışındaki alanları millet bahçesi olarak İstanbul halkının kullanımına açılacaktır. Kapalı alanları da İstanbul’umuzun en büyük fuarı haline getireceğiz” dedi.

‘KENDİNİN BEĞENMİŞ BİRİ ÇÖKER DİYOR’

Havalimanın arazisiyle ilgili eleştiriler olduğunu hatırlatan Erdoğan, şunları söyledi:

“Buraları iyi bilirim. Buraların kömür sahası olduğu zamanları iyi bilirim. Burayı havalimanı olarak yapalım ama yetmez dedik. 2011’de yer belirlenip, inşaat başladığında bile tereddütler devam ediyordu. Televizyonlarda kendini beğenen birisi ‘Orası çöker’ diyor. ‘Yumuşak arazi’ diyor. Bu teknolojinin olduğu yerde yumuşak arazi mi olur? Buraya çakılan kazıklardan haberin var mı?”

‘HAVALİMANI SAYISI 56’YA ÇIKACAK’

Alternatif ulaşım sistemleri yapılacağını belirten Erdoğan, “Son teknolojiye sahip şekilde tasarlanmış ve inşa edilmiştir. Kara yolu, deniz, raylı sistem ve alternatif sistemde ulaşım sağlanacak, pek çok yeniliğe imza atılacaktır. Yatırım bedeli 10 milyar 247 bin avro. Devlete bu kira sürecinde 22 milyar 152 bin avro olmak üzere 32,4 milyar avro ekonomik büyüklüğü ifade ediyor” ifadelerini kullandı.

İktidarları döneminde havalimanı sayılarının arttıklarını söyleyen Erdoğan, “Ülkemizdeki havalimanı sayısı göreve geldiğimizde 26’ydı. Bugün 56’ya çıkarmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde inşası devam edenlerle 64’e çıkacaktır. Destinasyon olarak dünyada bir numarayız. Havacılık sektörümüzün cirosu 2,2 milyar dolardan 25 milyar dolara yükselmiştir” dedi.


Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim