Cumhuriyet'ten Çağatan Akyol'un haberine göre, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE), 28 Aralık 2020’de çeşitli fakülteler için akademisyen kadrosu ilanları verdi. Fen fakültesi, moleküler biyoloji ve genetik ana bilim dalında da bir doktor öğretim üyesi ilanına çıkıldı. İlanın açıklamasında, “Bütünleştirici ve hücresel moleküler biyoloji alanında doktora yapmış olmak. Kanser, yaşlanma ve metabolizma alanlarında nitelikli çalışmaları ve uluslararası yayınları olmak. Doktora sonrası en az beş yıl araştırma tecrübesi olmak” şartları yer aldı. İlana başvuran Dr. D.M.A., ön değerlendirme aşamasında kabul görmeyerek kadroya yerleşemedi.

D.M.A., ilanın açıklamasında yer alan şartları sağladığına dikkat çekti. En az 50 genel puan toplamış olma koşulunu da fazlasıyla sağladığını vurgulayan D.M.A., üniversiteye toplamda 515 puanlık bir dosya sunduğunu belirtti. Eylül 2001’den beri yurtdışında yaşamakta olup üniversiteden gelen teklif üzerine ilana başvurduğunu ifade eden D.M.A., kendisinin kadroya ön değerlendirme aşamasında uygun görülmemesine ilişkin kararın iptali istemiyle İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Erdoğan'a mektup

D.M.A., Erdoğan’a yazdığı mektupta, “Sizden isteğim, çağrınızı ciddiye alanların uğradıkları pişmanlığa çözüm üretilmesi için bir inceleme yaptırmanızdır. Ben, bu sürece ilişkin belgeleri ve bilgileri iletmeye hazırım” ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu? 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2018 yılında İstanbul Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’ne(TEKNOFEST)’te yapmış olduğu konuşmada bilim insanlarına ‘yurda dönüş çağrısı’ ile ülkeye dönmelerini istemişti. 

Erdoğan şu ifadeleri kullanmıştı: 

 "Bilim insanlarımızın yurda dönüş seferberliğini başlatıyoruz uluslararası lider araştırmacılar programı başlatıyoruz. Dünyanın her yerindeki bilim insanını ülkemizde başlattığımız atılıma katılmaya davet ediyorum." 

Editör: TE Bilişim