Gazete Emek- 13 Kasım’da Washington’da ABD Başkanı Donald Trump ile görüşeceğini söyleyen Erdoğan, Trump’ın çelişkili açıklamalarına dair de “Ben bu tür açıklamaları belli çevrelerin baskılarını önlemeye yönelik ifadeler olarak değerlendiriyorum” yorumunu yaptı.

Erdoğan, Suriye ve Türkiye istihbarat birimlerinin de görüşmeler yaptığını ifade etti.

“Güvenli bölge için konut projeleri hazır”

Henüz harekat başlamadan önce gazetecilere açıklama yapan Erdoğan, Hürriyet’in haberine göre şunları söyledi:

“Güvenli Bölge’nin amacı sınır güvenliğimizi sağlamak ve mültecilerin kendi topraklarına dönmesidir. Eğer uluslararası bağışçılar toplantısı gerçekleştirebilirsek veya mali noktada destekler verilebilirse buralarda konutlar yaparak bu insanların oralara yerleşmesine imkan oluşur. Bu adımları atmak için planlarımızı yaptık, projelerimizi hazırladık.

“Hazırladığımız kitapçıkları BM’de görüştüğüm liderlere takdim ettim. Barış koridorunda, Güvenli Bölge’de bunları nasıl yapacağımızı anlattım. ‘Siz de bize destek verin, bu adımları süratle atalım’ dedik. ‘Güzel’ dediler ama hiçbir yerden bir ses yok. Biz de artık oyalamayla gidecek değiliz.”

“Mültecilerin geldikleri yere dönmeleri şart”

“Ciddi manada dezenformasyon var. ‘Türkiye demografik yapıyı değiştirmek istiyor’ diyorlar. Türkiye’nin böyle bir derdi yok. Böyle bir derdi olsaydı, biz El Bab’da, Cerablus’ta, Afrin’de bunu yapardık. Demografik yapıyı değiştiren PKK’dır, PYD’dir, DEAŞ’tır. Bütün bunlarla birlikte Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Gözetleme Komitesi de yayınladıkları raporlarda terör örgütü PYD/YPG’nin savaş suçu işlediğini ortaya koymuştur.

“Bizim planlarımıza göre mültecilerin geldikleri yere dönmeleri şart. Buna inanıyoruz ama kimseyi de istemediği yere zorla gönderecek değiliz.

“Bizim Kürtlerle herhangi bir sorunumuz yok. Sorunumuz terör örgütleridir. Şu anda Güvenli Bölge ile ilgili atacağımız adımlarda hedef kesinlikle terör örgütleridir, terör örgütünün buradan çıkmasıdır.”

AB ve ABD’nin tavrı

“AB geneli itibarıyla şu anda olumlu. Hatta olumlu olmanın ötesinde, mesela İngiltere yardımcı olabiliriz diyor. Fransa’dan da benzer şeyler geliyor.

“Trump Fırat’ın doğusundan çekilmeyi söylemişti. Fakat söylediğinden bu ana kadar çekilme olmamıştı. Ama şu anda yaptığı açıklamalara ve telefon görüşmesindeki yaklaşımına bakınca artık çekilme noktasındaki kararını verdiğini gördük. Biz asla ABD askeriyle ya da koalisyon güçleriyle karşı karşıya gelmek istemiyoruz.

“Tutuklu DEAŞ’lılar konusunda arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Bu, Trump’la görüşmemizde de gündeme gelen bir konu. Hem Trump hem biz arkadaşlarımıza talimatlarımızı verdik. Birlikte neler yapabileceğimizi arkadaşlarımız çalışıyorlar.”

Trump’ın tweet’leri

“Trump Güvenli Bölge konusunda doğru bir karar verdi. Pazar akşamı yaptığımız telefon görüşmesinde kendisiyle karara bağladık.

“Fakat ABD askeri ve güvenlik bürokrasisi Başkanlarının talimatlarını yerine getirmiyor. Siyasiler ve medya Trump üzerinde baskı oluşturmaya çalışıyor. O da bu baskıları hafifletmek için mecburen tweet üzerinden bazı mesajlarını veriyor.”

“Operasyonun üç amacı var”

Operasyonda üç boyut olduğunu ifade eden Erdoğan şu bilgileri verdi:

“Birincisi güney sınırımızın hemen altını terör koridoru olmaktan kurtarmak ve burayı bir barış koridoru haline getirmek. Barış koridoru olarak bundan sonraki süreci Güvenli Bölge olarak tahkim etmek.

“İkincisi Suriye’nin toprak bütünlüğünü korumak. Bunu ısrarla söylüyoruz. Bu, birilerine de örnek olacak. Biz Suriye’nin birliğinden beraberliğinden yanayız.

“Üçüncüsü de yurtlarından edilen, çıkarılan, korkuyla oraları terk eden Suriyelilerin tekrar evlerine topraklarına dönmelerini sağlamak.” 

Kaynak: Bianet

Editör: TE Bilişim