Gazete EmekMHP'nin emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili sunduğu teklifin yeniden Meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Yasa kabul edilirse 2.3 milyon kişi emekli olabilecek.

Emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayıp yaş bekleyenlerin talebi TBMM gündemine yeniden geliyor. MHP’nin emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetinin giderilmesi için sunduğu ancak kabul edilmeyen yasa teklifinin Meclis’in açılmasıyla raftan inmesi bekleniyor.

Türkiye gazetesinden Sefa Bilgitekin’in haberine göre 24 Haziran seçimleri öncesi ve sonrasında oluşan AKP-MHP ittifakı, müjde bekleyen milyonları umutlandırdı. Meclis’in açılmasının ardından teklif Genel Kurul’da kabul edilir ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylanırsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe girenler erken yaşta emekli olabilecek.

2,3 MİLYON KİŞİ EMEKLİ OLABİLİR

Teklifin yasalaşması durumunda emeklilik hakkı kazanacak kişiler SGK’ya başvurarak, üç ay içerisinde emekli olabilecek. Bu kapsamda ilk etapta yasadan yararlanacak kişi sayısı 450 bin. Bu sayının kademeli olarak her yıl artacağı ve 5 yıl içerisinde de toplamda 2,3 milyon vatandaşın emekli olacağı öngörülüyor. Yaşları dolmadığı için devletin ‘genç’ sayıp emekli etmediği kişilere özel sektör de ‘yaşlı’ diyor. Fakat emekli olamadığı halde iş arayan vatandaşlar, bu kez yaşları sebebiyle kamuda işe giremiyor.

8 Eylül 1999’daki yasa öncesi kadınlar 20, erkekler 25 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin gün ile yaş şartına bakılmaksızın emekli olabiliyordu. Fakat 1999’daki yasa ile prim ve gün sayısını doldurma şartı getirildi.

Kaynak: Duvar

Editör: TE Bilişim