Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği, hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla düştü.

Kararı tanımadığını belirten Gergerlioğlu, “Hiçbir yere gitmiyorum” diyerek Meclis’i terk etmezken, kısa bir süre sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi’nde (AYM) dava açtı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürüldüğü gün partileri hakkında açılan kapatma davası hakkında “demokrasiye ve hukuka ağır bir darbe” yorumunda bulundu.

Açıklamada, MHP’nin 18 Mart’ta yapacağı 13. Olağan Büyük Kurultayı’na göndermede de bulunularak “AKP, kapatma davası ile yargı üzerinden MHP’ye bir kongre hediyesi vermiş, savcılar siyasi talimatla hareket etmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Muhalefet partileri yaşanan bu gelişmeler karşısında tepkilerini dile getirirken, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan da ilk açıklama geldi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, HDP’nin kapatılması istemiyle açılan davaya dair sosyal medya hesabından İngilizce olarak paylaşımda bulundu.

Altun, paylaşımında “Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, bugün Anayasa Mahkemesi’ne başvurarak, HDP’nin kapatılmasını talep etmiştir” dedi ve HDP’nin PKK ile ‘organik bağları’ olduğunu savundu.

“HDP’nin üst düzey yöneticileri ve sözcüleri, açıklamaları ve faaliyetleriyle, defaatle ve istikrarlı olarak PKK’nın siyasi kanadı olduklarını kanıtlamıştır” sözlerini sarf eden Altun, devamla şunları söyledi:

Bu ilişkinin, HDP’nin kapatılmasını veya bir başka cezai yaptırıma maruz bırakılması gerektirip gerektirmediği sorusu ise ancak Anayasa Mahkemesi tarafından cevaplandırılacaktır. Herkesi bağımsız Türk yargısına saygı göstermeye davet ediyor, adli sistemimizin adaleti tecelli ettireceğine inanıyoruz.

Kaynak: Karınca 

Editör: TE Bilişim