Gazete Emek- Galatasaray’ın milli futbolcusu Taylan Antalyalı’nın EURO 2020 sonrası çıktığı ve yeni sezon öncesi stres attığı tatilinde giydiği tişört gündem oldu!

Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen Onur Haftası’nda LGBT’nin de bayrağını oluşturan gökkuşağı renkleriyle “Powered by Pride” yazılı tişört giyen Taylan’a sosyal medyada hem destek hem de tepki geldi.

İbrahim Tatlıses: 50 senedir beni kullanıyorsunuz 

Türkçesi “Gururla destekliyorum” anlamına gelen tişörtüyle tatil yaptığı villada arkadaşıyla çektirdiği fotoğrafı Instagram’ın ‘Hikaye’ bölümünden paylaşan Taylan, gelen tepkilerin ardından fotoğrafı sildi.

Madonna, İstanbul’daki Onur Yürüyüşü’nü paylaştı: "Neden bu kadar çok polis var?"

BEKİR GÜNEŞ YAZDI: DÜN HALİL DİNÇDAĞ BUGÜN  TAYLAN ANTALYALI

Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı’nın “Powered by pride” yazılı tişörtle yayınladığı fotoğraf, televizyonda ve sosyal medyada homofobik ve nefret içerikli söylemler ile karşılandı. Her yıl Haziran ayının son haftasında düzenlenen Onur Haftası’nda LGBTİ+’nın da bayrağını oluşturan gökkuşağı renkleriyle “Powered by Pride” yazılı tişört giyen Taylan’a sosyal medyada hem destek hem de tepki geldi.

Türkçesi “Gururla destekliyorum” anlamına gelen tişörtüyle tatil yaptığı villada arkadaşıyla çektirdiği fotoğrafı Instagram’ın “Hikaye” bölümünden paylaşan Taylan, gelen tepkilerin ardından fotoğrafı sildi.

TV100 kanalında program yapan Emre Bol ve Turgay Demir, Taylan Antalyalı’ya karşı asla kabul edilemeyecek nefret söylemlerinde bulundu. Sosyal medyada da yine aynı paylaşımlar yapıldı. Peki buna şaşırdık mı? Hayır, bunların hiçbirine şaşırmıyorum. Aslında bunlar bu tür homofobik söylemleri dile getirmediklerinde içlerine attıklarında şaşırıyorum. Çünkü içlerinde bulundukları sistem onlara bu nefret söyleminden başka bir şans bırakmıyor.

Onur Haftası nedeniyle birçok kişi LGBTİ+’larla dayanışmak için paylaşımlar yaptı. İnsan haklarına saygı duyan, toplumsal cinsiyet eşitliğine inanan herkesin de bu şekilde davranmasını beklerim. Burada saygı duyulmaması gereken, karşı durulması gereken LGBTİ+’larla dayanışanlar değil, onlara nefretle bakanlardır. Sporda ise bu homofobik nefret söylemleri çok daha fazladır. Türkiye’de futbolun ve futbol taraftarlarının en çok beslendiği ve üzerinde taraftarlığını inşa ettiği konulardan biri cinsiyetçi yaklaşım ve homofobidir.

Türkiye futbolundaki homofobiye en iyi örneklerden biri de hakemliğine son verilen Halil İbrahim Dinçdağ’dı. Halil İbrahim Dinçdağ, Trabzon’da yaşayan bir hakemdi. Eşcinseldi, ancak muhafazakâr çevresi nedeniyle cinsel yönelimini kimseyle paylaşamamıştı. Hakemliği boyunca da bu durumu gizlemek zorunda kaldı. Yine Türkiye medyası bu durumu nefret söylemleri ile gündeme getirdi ve Halil İbrahim Dinçdağ’ı hedef gösterdi.

Süreç, 2008 yılında eşcinsellerin zorunlu askerlik görevinden muaf tutulmasını sağlayan “Askerliğe elverişli değildir” yazılı raporu almasıyla başladı. Böylece askerliğini yarıda bırakarak Trabzon’a döndü. 2009 yılı başlarında Türkiye Futbol Federasyonu’na bağlı (TFF) Trabzon İl Hakem Kurulu, askerle ilişiği kalmadığına dair askerlik şubesinden belge almasını istedi. Dinçdağ bu talep üzerine askerliğe elverişli olmadığına dair raporu kurula sundu. İki ay hakemlik yaptıktan sonra bir gün telefonu çaldı ve bir kurul yetkilisi kendisine, “Askerlik yapmadığın için hakemlik yapamazsın” dedi. Dinçdağ’a bu telefondan sonra maç verilmemeye başlandı ve sonunda hakemlik görevine “performans yetersizliği” iddiasıyla son verildi.

Hakemlik görevine son verildikten sonra Türkiye medyasında “Trabzonlu eşcinsel hakem H.İ.D.” ifadesiyle haberler çıkmaya başladı. Çıkan haberlerde ismi açık bir şekilde yazılmasa da hem bulunduğu şehir hem de baş harfleri nedeniyle kim olduğu kolayca anlaşılmıştı. Dinçdağ’ın hayatı, basında homofobik bir şekilde kaleme alınan o haberlerden sonra tamamen değişti. Ölüm tehditleri almaya başladı. Ailesi her ne kadar, Türkiye’de LGBTİ çocuk sahibi olan çoğu ailenin aksine, Dinçdağ’ın cinsel yönelimini anlayışla karşılasa da baskılar nedeniyle memleketi Trabzon’u birkaç gün içinde terk etmek zorunda kaldı. İstanbul’a geldiğinde bir süre parklarda yattı. Tezgâhtarlıktan garsonluğa kadar, her iş başvurusundan simasını tanıyan işverenlerin olumsuz yanıtı nedeniyle eli boş döndü. Mücadelesi de bunca zorluktan sonra başladı. Eşcinsel hakem, 2010 yılında TFF’ye ayrımcılık nedeniyle işsiz bırakıldığı iddiasıyla maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dinçdağ’ın mücadelesi, Türkiye’deki diğer LGBTİ’lere de ilham oldu. Cinsel yönelimi nedeniyle işten atılan ya da işe alınmayan yüzlerce kişi Dinçdağ’a ulaşarak, “Sizden cesaret alıyoruz” diyordu. Hakem Dinçdağ, diğer yandan, yalnız Türkiye’de değil, Avrupa’da da kamuoyu gündemine geldi. Özellikle Almanya’daki LGBTİ+ hareketi, eşcinsel hakemi farklı eyaletlerde birçok etkinliğe davet ederek yaşadıklarına ve mücadelesine kulak verdi. Hamburg’da 2015 yılında düzenlenen eşcinsel dünya kupasının açılışını yaptı.

Halil İbrahim Dinçdağ’ın hikayesi bu şekilde oldu. Nefret söylemleri onu çok sevdiği işinden etti. Şimdi benzer bir süreç Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı için de gelişiyor. Umarım bu defa da homofobi ve nefret kazanmaz. Bunun içinde kamuoyunda toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı, içinde nefret barındırmayan herkesin tepkisini ortaya koyması gerekiyor. Homofobik söylemler kullananların mutlaka yargılanması ve caydırıcı cezalar alması gerekiyor. Eğitim sisteminin bu kadar teşvik ettiği, politikanın ve medyanın bu kadar teşvik ettiği homofobiye karşı başka nasıl mücadele edeceğiz? Bu soruları hepimizin kendimize ve çevremize sormamız gerekiyor. Dün Halil İbrahim Dinçdağ’ı nefretleri ile kuşatanlara, bugün Taylan Antalyalı’yı yedirmemeliyiz.

Talyan Antalyalı’yı bu duyarlı davranışı için de ayrıca kutluyorum. Taylan Antalyalı yoğun saldırı sonrası paylaşımını sildi. Evet sonunun Halil İbrahim Dinçdağ gibi olmaması için çekinmiş olabilir. Ama çok güçlü bir destek olursa ve homofobiklere karşı çok sert bir tepki olursa o da paylaşımını silmek zorunda kalmaz. (Dokuz8haber) 

İlhan Şeşen: Dayanacak gücüm yok, belki intihar etmem ama sokak çalgıcılığına başlayabilirim

“ONUNLA GURUR DUYUYORUM”

GS TV'de 'Günaydın Galatasaray Ailesi' programının sunucusu Serbay Şenkal, Antalyalı'nın giydiği tişört üzerinden hedef gösterilmesine tepki gösterdi. Emre Bol ve Turgay Demir'i eleştiren Şenkal, "Bir Galatasaray taraftarı olarak onunla gurur duyuyorum cesaretinden dolayı" dedi.

-Havuz medyası yazarlarından Milli Takım'a bir daha alınmaması çağrıları gelirken, Antalyalı'ya çok sayıda destek mesajı gelmeye devam ediyor.  Beşiktaş'lı futbolcu Umut Nayır da Twitter'dan destek mesajı yayımladı.  Nayır 'Ben zaten Milli takım kadrosuna çağrılmamıştım' notunu Antalyalı'nın fotosuyla birlikte paylaştı.

Ahmet Hakan’dan Sağlık Bakanlığı’na: Kaldırın artık şu saçma yasağı

FATİH ALTAYLI’DAN DESTEK

Gazeteci Fatih Altaylı, konuya ilişkin olarak yaptığı paylaşımda "Galatasaraylı olmanın farkını hissettirdiğin için teşekkürler. Bırak köpekler havlasın ardından" ifadelerini kullanarak Galatasaraylı futbolcuya destek çıktı.

Altaylı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

“Taylan kardeşim Galatasaray’a futbolunla çok yakışıyordun ve çok şey katıyordun. Şimdi gördüm ki kişiliğinle ve karakterinle de çok şey katıyormuşsun. Galatasaraylı olmanın farkını hissettirdiğin için teşekkürler. Bırak köpekler havlasın ardandan”

Şeyma Subaşı’nın sevgilisi Mısırlı ‘milyarder’ dolandırıcı çıktı

TAYLAN ANTALYALI’YA KLÜBÜNDEN DESTEK


Gökkuşağı renklerinden oluşan "Powered by pride" yazılı tişörtüyle fotoğraf paylaşınca gericilerin hedefi haline gelen Galatasaraylı futbolcu Taylan Antalyalı'ya kulübü tarafından ilk destek mesajı geldi.

Galatasaray kulübü tarafından her gün yapılan "Günaydın" paylaşımlarında bugün Taylan'ın fotoğrafı yer aldı.

Taraftarların bir bölümü destek mesajı dolayısıyla kulübe teşekkür ederken, bir bölümü ise bunun yetersiz olduğunu dile getirdi.


REMZİ SANVER: GURUR DUYUYORUZ



Galatasaray Yönetim Kurulu Sözcüsü Remzi Sanver, sarı-kırmızılı ekibin LGBT sembolü taşıyan tişört giydiği için hedef gösterilen futbolcusu Taylan Antalyalı'nın yanında olduklarını söyledi.

GSTV'ye konuşan Sanver, şu ifadeleri kullandı:

"Son iki gün içinde, gündeme çok talihsiz, üzücü ve anlamsız bir gelişme yansıdı. Talihsiz, üzücü ve anlamsız ama bizim için çok önemli bir gelişmeydi. Galatasaray, değerlerini Türkiye'de bir aydınlanma geleneği olan lisesinden alır. Bu değerler arasında, kimsenin ayrımcılığa uğramaması vardır, o ayrımcılığa uğrayanların yanında bulunmak vardır. 

Değerli sporcumuz Taylan Antalyalı'nın sosyal medyada verdiği mesajdan dolayı muhatap olduğu demokratik eleştiri sınırını aşan ifadeleri kınıyor ve Taylan Antalyalı'nın tereddütsüz şekilde yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Bizimle aynı hamurla yoğurulduğunu düşündüğümüz spor kulüplerinden de, bu duruşumuza destek olan bir tavrı çok kıymetli bulacağımızı söylemek istiyorum."

"TAYLAN KARDEŞİMİZİ BAĞRIMIZA BASIYORUZ"

Sanver, 26 yaşındaki futbolcuya her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti:

"Sevgili Taylan kardeşimiz, yönetim kurulu olarak, kulübümüzün mensubu olmanızdan gurur duyuyoruz ve büyük Galatasaray ailesi olarak seni bağrımıza basıyoruz. Taylan Antalyalı'nın yanındayız. Gerekirse bu dönemde hukuki süreçler dahil olmak üzere Taylan Antalyalı'ya her türlü desteği vermeye hazırız.

Galatasaray'ın değerlerinde ifade özgürlüğü vardır. Galatasaray'ın değerlerinde kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğrayanların yanında durmak için, illa o kimliğe sahip olmanın gerekmediği bilinci vardır."

Kaynak: Sol haber

Editör: TE Bilişim