Gazete Emek- Gazeteci Sedat Bozkurt, Kısa Dalga'da yayımlanan yazısında Haziran 2023’te yapılacak olan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine değindi. Bozkurt, HDP cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit parti olduğunu söyleyerek, “Millet İttifakı'nın koalisyon hükümeti oluşturduğu bir parlamento zemininde HDP'nin ana muhalefet olduğu bir tablo da çıkabilir” dedi.

 

 

 

Gazeteci Bozkurt’un ‘HDP siyaseti ve denklemler’ başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

 

 

 

HDP KİLİT PARTİ

 

 

 

“HDP cumhurbaşkanlığı seçiminin kilit partisi. Bu nedenle hep kendisiyle diyalog kurulmasını istiyor. Çünkü istemediği adayın cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyecek bir oy potansiyeline sahip. Onaylayacağı bir adayı da ilk turda cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturtabiliyor.

 

HDP'nin de önceliği parlamenter sistem. Parlamento zemininde anayasa değişikliği konusunda Millet İttifakının yeterli sayıyı bulmasında kolaylaştırıcı olacak bir durum bu. İktidar bileşenlerinin "masanın altına" itelenmesine karşın Deva, Gelecek, SP ve CHP'nin HDP ile temasları, önlerine somut hedefler koymasalar da mevcut.

 

 

"BURADAKİ DENKLEMDE HDP ÖNEMLİ"

 

Seçimler sonrasında ortaya çıkacak sonuçlar da çok şeye gebe. Buradaki denklemde de HDP önemli. Seçim kaybetmiş Erdoğan ve parlamentodaki çoğunluğunu kaybetmiş AKP yönetilebilir mi? İktidar, devlet elinden gitmiş bir Erdoğan ve partisi AKP, muhalefet yaparak politik olarak hayatını devam ettirebilir mi? Neye, nasıl muhalefet yapacak? Bunlar ciddi ve Erdoğan ile AKP açısından baraj soruları. Bu şartlar altında parlamento dağılımı mutlaka değişecektir. Ve o değişim sonucunda ortaya Millet İttifakı'nın koalisyon hükümeti oluşturduğu bir parlamento zemininde HDP'nin ana muhalefet olduğu bir tablo da çıkabilir. İşte bir başka denklem daha. Bu meseleleri çok konuşacağız sanırım...”


 

Editör: TE Bilişim