Gazete Emek- Bir süre öncesine kadar “Bizler Ensar sizler muhacir. Kim ne derse desin, sizler bize asla yük değilsiniz” diyerek hayata geçirilen “açık kapı” politikasıyla Suriyelilerin ülkeye gelmesine yol veren Erdoğan’ın İdlib saldırısı sonrası “biz bu kadar mülteciyi beslemek durumunda değiliz” diyerek kapılarına açılması talimatı vermesi Suriyelileri hedef yaptı.

Sınır kapılarının açılması sonrasında ülke içinde “Kapılar açıldı neden hala buradasınız” denilerek ırkçı-milliyetçi saldırılara maruz kalan sığınmacılara sınır hattında da Yunan güvenlik güçleri “neden geldiniz” diye saldırmaya devam ediyor.

Sırtından vuruldu

Edirne’den Yunanistan sınırına gelen on binlerce sığınmacıya Yunan polisinin saldırıları dün de devam etti. İpsala’da dün sabah Yunanistan sınırını geçmeye çalışan göçmenlere ateş açılması sonucu Ahmet Ebu Emad adlı göçmen hayatını kaybetti. Ahmed Ebu İmad'in yanındaki arkadaşları, Yunan güvenlik güçlerinin silah kullanmadan önce kendilerini darp ettiğini söyledi.

Edirne'den Avrupa'ya geçmek isteyenler daha çok Meriç Nehri hattını hattını deniyor. Bazı göçmenler, botlara kapasitesinin üzerinde, çok sayıda kişiyle binmeleri nedeniyle nehri geçerken sıkıntı yaşıyor. Nehirdeki adacıkta kalan yaklaşık 30 kişi Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ekiplerince kurtarıldı.

Bot batırılmaya çalışıldı

Edirne’nin yanı sıra çok sayıda göçmen şişme botlarla İzmir, Aydın, Muğla ve Çanakkale üzerinden Yunan adalarına geçmeye çalıştı. Bodrum’dan adalara gitmeye çalışan şişme bota Yunan Sahil Güvenlik Ekipleri müdahale etti. Şişme bottaki göçmenler botun batma tehlikesiyle karşılaştı. Göçmenler Türk Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince kurtarıldı.

‘Suriye’ye kendiniz için gittiniz’

Sınır hattında insanlık dramı yaşanırken Türkiye’ye 8 yıl önce gelmek zorunda olduğunu söyleyen bir göçmenin “Biz demedik size Suriye’yi kurtarın diye. Siz bizi kurtarmaya gitmediniz. Siz kendiniz için gittiniz” sözleri gündem oldu.

117 bin mülteci ayrıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dün saat 13.50 itibariyle Edirne üzerinden ülkeden ayrılan göçmen sayısının 117 bin 677 olduğunu açıkladı. Yunanistan ise bu sayıların gerçeği yansıtmadığını açıkladı. Yunanistan’da göçmen krizini görüşmek üzere toplanan Ulusal Güvenlik Konseyi'nde, ülkeye sığınma başvurularının 1 ay süreyle askıya alınması kararı alındı.

Irkçı saldırılar sürüyor

Yurt içinde de sığınmacılara yönelen ırkçı saldırılar birkaç gündür arttı, Suriyelilerin ev ve işyerlerine saldırılar gerçekleştirildi. Samsun’da bir grup ırkçının yol ortasında göçmenlere saldırısının ardından Maraş’ta da Suriyelilere yönelik saldırılar gerçekleşmişti. Suriyelilere ait bir işyerinin önünde toplanan bir grup kurt işareti yaparak ‘tekbirlerle’ saldırıda bulunmasının ardından Elbistan’da Suriyelilere ait evlere ve işyerlerine saldırılar gerçekleştirildi.

Gardiyandan tutuklulara saldırı

Giresun Cezaevi’nde tutuklu olan Mehmet Çağrıcı, İdlib’deki asker ölümlerinin ardından gardiyanların kendilerine saldırdığını duyurdu. Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Çağrıcı, İdlib’de asker ölümleriyle birlikte gardiyanların tutuklulara saldırdığını belirterek, “Suriye’de, Irak’ta, bir trafik kazasında bile olsa her asker ölümünde provakatif saldırılarda bulunuyor. Tutukluların can güvenlikleri yok” dedi.

HDP binasına zarar verdiler

Aydın’da, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce HDP il binasına saldırıda bulundu. Dün gerçekleşen olayda binanın giriş kapısını kıran kişiler, parti tabelasını da sökerek kayıplara karıştı. HDP binasına daha önce de benzer saldırılar gerçekleşmişti. HDP yöneticileri, olayla ilgili suç duyurusunda bulundu.

Barış içinde yaşamı engelleyebilir

Edirne Pazarkule Sınır Kapısı’na giden eski CHP milletvekili İlhan Cihaner göçmenlerin bölgede insani koşullardan yoksun olduğunu vurguladı. Türkiye’nin göçmenleri bir siyasi koz olarak kullandığını ve bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Cihaner “İnsanlar sınıra dayanmış durumda. Hava soğuk. Özellikle geceleri sorunlar oluşuyor. Küçük çocukları olan insanlar var. Yakın zamanda da hijyen sorunları başlayabilir. Binlerce kişi bekleyişte. Daha çok dernekler su, gıda gibi ihtiyaçları sağlıyor” dedi. Göçmenlerin sadece Suriyelilerden oluşmadığını aralarında Afganistan, İran gibi yerlerden de insanların bulunduğunu aktaran Cihaner “Toplumsal bir krize dönüşebilecek bir konu. Bu insanlar 8 yıldır buradalardı. Bir hayat oturtmuşlardı. Şimdi o aşamaya da geri dönebilmeleri zor. Bu durum insanları barış içinde yaşamalarını da engeller” ifadelerini kullandı.

AB’den Atina’ya tam destek

Avrupa Birliği (AB), sınırlarına dayanan göçmenlere ilişkin Yunan makamlarıyla yakın iş birliği içinde olduğunu belirterek, “AB-Türkiye sınırında halihazırda gördüklerimizin nedeni İdlib’deki durumdur” açıklamasını yaptı. AB Komisyonu Sözcüsü Adalbert Jahnz, “AB Komisyonu Yunanistan’a tam desteğini sunmaktadır. Yunanistan’ın karşılaştığı zorluklar, Avrupa’nın da karşılaştığı zorluklardır” dedi. AB liderlerinin yarın Yunanistan’ın kara sınırını ziyaret edeceğini kaydeden Jahnz, göçmen akınını durdurmak için ek önlemler üzerinde de çalıştıklarını dile getirdi.

Kaynak: Birgün

Editör: TE Bilişim