Gazete Emek- Tutuklu siyasetçi Gültan Kışanak’ın cezaevinden kaleme aldığı ve Kürt siyasetinde kadın mücadelesinin tutuklu siyasetçilerce anlatıldığı “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap, suç unsuru sayıldı. 

Jinnews muhabiri Melike Aydın hakkında hazırlanan iddianamede, Kışanak’ın kitabı da deliller arasında gösterildi. Aydın’ın İzmir’deki evine 11 Kasım 2019’da polislerce düzenlenen baskında ev araması sırasında Kışanak’ın kitabına da el konuldu. Çıkarıldığı mahkemece tutuklanan Aydın hakkında daha sonra “örgüt üyesi olmak” suçlamasıyla iddianame hazırlandı. 

İddianamede Aydın’ın haber amaçlı yaptığı telefon görüşmeleri ve açlık grevi döneminde cezaevinde eylemde bulunan tutsakların aileleriyle yaptığı görüşmeler de iddianameye konu edildi. 

Ayrıca ev aramasında el konulan “Kürt Siyasetinin Mor Rengi” isimli kitap da suç unsuru olarak iddianamede yer aldı. Kitapla ilgili değerlendirme bölümünde, Dipnot Yayınları tarafından basılan kitabın herhangi bir toplatma kararı olmamasına rağmen içeriğinde yer alan beyanlar iddianameye konul edildi. İddianamede kitap ile ilgili yapılan inceleme sonrası, tutuklu kadın siyasetçilerin kendi deneyimlerini anlatmasıyla ilgili “sözde siyasetçilerin bulundukları yapı içerisinde verdikleri sözde haklı mücadele esnasında yaşadıkları sıkıntıları/zorlukları ve bu yapının ve yürütülen faaliyetlerin önemini anlatan bir kitap olduğunun değerlendirildiği” ileri sürüldü. 

Ayrıca, şu değerlendirmede bulunuldu: “Kitap içeriğinde örgüt yapısının içerisinde kadınların sözde ne kadar zorluk çektikleri buna rağmen örgütün fikir, düşünce ve ideolojisi benimseyerek faaliyetlerine devam ettiklerini, bu tutuklamaların/hüküm almalarının benimsedikleri sözde davanın sonuca ulaşması için herhangi bir önemi olmadığının da vurgulandığının değerlendirildiği.”

Kitapta, kapatılan Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) ve KJA ile ilgili değerlendirmelere yer verilerek, iddianamede bu kadın kurumları “yasadışı” illegal kurumlar olarak  gösterildi.

Kaynak: Gazete Mecra

Editör: TE Bilişim