Gazete Emek-Demokratik Toplum Kongresine (DTK) yönelik operasyon kapsamında 2016 yılının Aralık ayında tutuklanan, o günden bu yana Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevinde tutulan eski milletvekili Aysel Tuğluk için infaz erteleme talep edildi. Bu süre içinde kendisine verilen 10 yıl hapis cezası Yargıtay tarafından onanan Tuğluk’un yakın zamanda hastalığının ağırlaştığı duyurulmuştu. Geçtiğimiz Eylül ayında İstanbul Adli Tıp Kurumu (ATK), Tuğluk hakkında “Cezaevi şartlarında infazına devam ettirebilir” kararı verdi. Avukatlar karara itiraz etti. Tuğluk’un sağlık durumunun bir süredir kötüye gittiği öğrenildi.

Euronews’ten Dilek Gül’ün haberine göre, Avukat Reyhan Yalçındağ, Aysel Tuğluk hafıza kaybı yaşadığını ve günlük işlerini tek başına yapamaz hale geldiğini söyledi.

Yalçındağ, ”Şöyle düşünün; her birimizin bir günde yapması gereken aktiviteler var. Bunun içine yeme, içme, öz bakım, konuşma, yazma, okuma girmez mi? Bunların içerisinden bazılarını çıkardığınız da geriye ne kalır? Kimsenin yardımı olmadan bir başına kalamayacak bir insan kalır… Günlük bir rutin içerisinde bir sürü şeyi unuttuğunuzu düşünün. Nasıl yol alabilirsiniz tek başınıza, imkanı var mı? Olamaz. Ayrıca bu halde bile kendisi bir hassasiyet yaşıyor. Aysel Hanım uzunca bir süre cezaevinde daha ağır koşullarda olan mahpuslar var diyerek kendisinin gündeme getirilmesinin haksızlık yaratabileceğini düşündü” dedi.

“Aysel Tuğluk annesinin naaşın yeniden gömüldüğü yerden çıkarılmasına tanıklık etti. Aysel Hanımın bugün yaşadığı sürecin müsebbibi o gün o mezarlıkta bizlere saldıranlar ve onları koruyan kolluyan siyasi iktidarın kendisidir” ifadelerini kullanan Avukat Yalçındağ, tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk’u hafıza kaybına götüren sürecin arkasında annesinin cenazesine yapılan saldırı olduğunu dile getiriyor. Tuğluk’un muayenesini yapan doktorların da aynı kanaatte olduğu bilgisini paylaşıyor.

ATK RAPORU: CEZAEVİ ŞARTLARINDA HAYATINA DEVAM EDEBİLİR

ATK’nin tespitine ve Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı kararına tepkili olan Tuğluk’un avukatı Reyhan Yalçındağ, kararın siyasi olduğunu vurguluyor:

”Tuğluk’un bize aktardığına göre çok kısa bir muayene gerçekleştirdiler. Biraz sözel anlamda da hoş olmayan bir tutumla karşı karşıya kalmış. Gururunu rencide eden söylemlerde bulunmuş hekimler. Ve bu kısa görüşme sonrası aynı gün bu rapor hazırlandı. Bir tarafta sekiz aylık muayene sonucu hazırlanmış bir rapor, diğer tarafta da Aysel Hanımı bir kere gören üç beş dakika içerisinde hazırlanan bir rapor var. ”

‘HER İKİ RAPORDA ÇELİŞKİLER VAR’

Avukat Yalçındağ, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’na da müracatta bulunarak her iki rapor arasındaki uyumsuzluk ve çelişkilerin açığa çıkarılmasını istediklerini ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın bu başvuru sonucunda alternatif bir rapor hazırladığını belirtiyor:

”Türkiye İnsan Hakları Vakfı raporunda önemli çelişkilerin olduğunu ve bunların giderilmesi için mutlak suretle Tuğluk’un bir üst kurul tarafından tekrar ATK bünyesinde muayenesinin şart olduğu söyledi. Bu rapor da mevcut ve Adalet Bakanlığı biliyor. Biz ATK Üst Kurulu’na da itiraz ettik. Fakat elimizdeki raporlara rağmen bir uzatma hali var. Ne evet ne hayır deniliyor, donmuş durumda.”

Avukat Yalçındağ ayrıca, Aysel Tuğluk için infaz erteleme sağlanması gerektiğini söylüyor:

”Bir kez daha diyoruz ki; tek bir gün kaybetmeyelim. Tıp etiğine, ahlaka, bilime ve hukuka dönün. İtirazlarımızı kabul edin. Ve Sayın Tuğluk’un gerekli muayenesi gerçekleştirildikten sonra durumuna uygun bir rapor hazırlanarak infaz ertelemesi sağlansın.”

Editör: TE Bilişim