Gazete Emek- Batman Belediye Eş Başkanları ve birçok HDP’li Milletvekili ile HDP Gençlik Meclisi üyelerinin, sular altında bırakılmak istenilen Hasankeyf’te yapmak istedikleri basın açıklamasına güvenlik güçleri izin vermedi.
Bunun üzerine Hasankeyf’ten Batman’a yürümek isteyen kitleye Jandarma Özel Harekat (JÖH) sert müdahalede bulundu. 15 HDP'li hareket ve darp edilerek gözaltına alındı.

Gözaltıların ardından açıklama yapan Hasankeyf Koordinasyonu, "Hasankeyf ve Gençlere yönelik şiddet politikalarından vazgeçin! Tarihine doğasına sahip çıkmak suç değildir. Resmi makamların ve kolluk güçlerinin yaptığı anayasal suçtur" dedi.

Koordinasyon tarafından “32 yıldır süren Hasankeyf ve Dicle Vadisi mücadelesi bugüne kararlılık sonucunda gelmiştir. Bu bakımdan bütün yaşam savunucularına açık çağrıda bulunuyoruz. Ilısu Barajı ve HES Projesi ile yaratılmak istenilen tahribata gelin hep birlikte dur diyelim. Hasankeyf için geç değil. Bütün vadi düşünüldüğünde şu an %2 lik bir alan yok edilmiş durumda. Diğer alanların yok edilmesine izin vermeyelim. Resmi yetkililere ve kolluk güçlerine de tekrardan söylüyoruz yaptığınız suçtur. Anayasal hakkın ihlalidir. Gençlere işkence ederek mücadeleyi durduramazsınız. Ilısu Barajı ve HES'i projesini bir an önce iptal edin” çağırısında bulundu.

Koordinasyon’un açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi;

‘Keyfi bir yasak uygulanmaktadır’

“12 Haziran’dan itibaren hukuksuz bir şekilde Hasankeyf’te keyfi bir yasak uygulanmaktadır. 12 Haziran günü Hasankeyf ve Dicle Vadisi'ni yok etmek için yapılan Ilısu Barajı ve HES'ine dur demek için basın açıklaması yapmak isteyen 32 gencin gözaltına alınmasıyla başlayan yasak ve şiddet politikası işkenceye dönüşmüş durumda. 14 Temmuz ‘Büyük Atlayış’ etkinliğinin yasaklanması, sonrasında 28 Temmuz, 30 Temmuz 5 Ağustos ve Bugün ( 7 Ağustos) tarihlerinde HDP Gençlik Meclisi öncülüğünde başlatılan STK’ların, kadın örgütlerinin, ekoloji örgütlerinin ve diğer demokratik kitle örgütlerinin katılacağı Hasankeyf ve Dicle Vadisi Nöbeti kolluk güçleri tarafından yasaklanmakta, nöbette yer almak için Hasankeyf'e gelen gençler darp ve haraketlerle gözaltına alınmaktadır. Toplu geziye izin verilmemektedir. Bugün de Hasankeyf’e gelen gençler ve milletvekilleri hukuksuz bir şekilde engellenmiş, tarihi bölge ve ilçe merkezinde dolaşmalarına bile izin verilmemiştir. Bu durumu ve Hasankeyf'teki yıkımı protesto eden gençler ve milletvekilleri Hasankeyf’ten Batman'a doğru yürüyüş yaparken yine darp ve haraketlerle gözaltına alınmışdır.

‘Gençler üzerinden yaşam mücadelesi yürütücüleri tehdit ediliyor’

12 bin yıllık bir tarihe sahip Hasankeyf ve milyonlarca canlı ve cansıza ev sahipliği yapan Dicle Vadisi, 40 yıllık sermaye için ,sular altında bırakılmak isteniyor. Deneme amacıyla kapakların kapatıldığı iddia edilen Ilısu Barajı ve HES'i hayata geçerse 12 bin yıllık tarihe sahip Hasankeyf, 300 höyük, 299 köy ve 1 ilçe merkezi, milyonlarca canlı sular altında kalacak. 80 bin insan direk 20 bin insan dolaylı şekilde zarar görecek. Göç etmek zorunda kalacak. Bölgede bulunan çok sayıda endemik tür ve soyu tükenme tehlikesi altında olan hayvan yok edilecek. Gençler bu yıkıma karşı anayasal haklarını kullanmak isterlerken hukuksuz bir şekilde darp ediliyor ve gözaltına alınıyorlar. Gençler üzerinden yaşam mücadelesi yürütücüleri tehdit ediliyor.”

Kaynak: Cumhuriyet

Editör: TE Bilişim