Gazete Emek-  Nisan ayının başlaması ile birlikte doğalgaza yüzde 1 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana doğalgaza yüzde 4’ün üzerinde zam yapılmış oldu. Ev içi ve küçük işletmelerin tükettiği doğalgaza 4 ayda 4 zam yapılırken, büyük işletmeler ve elektrik santrallarının tükettiği doğalgaza hiç zam yapılmadı. Devletin şirketlere sattığı elektriğin birim fiyatında ise yüzde 17 oranında indirime gidildi.

 TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener duruma ilişkin “İktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş, küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta” tepkisini verdi.

ASGARİ ÜCRETİN 4’TE BİRİNİ AŞIYOR

Yener’in açıklamalarına göre 2019 Ocak ayından bu yana 1. kademe küçük işletmeler ve hanelerin tükettiği doğalgaza yüzde 46,34 oranında zam yapılırken, 2. kademe büyük işletmelere yapılan zam oranı sadece yüzde 7,79. Aynı dönemde elektrik santrallarına ise zam bile yapılmazken, yüzde 6 indirim yapıldı.

Yener, yurttaşların fatura giderlerinin asgari ücretin dörtte birini aştığını kaydederek, “Burada dikkat çeken nokta, büyük sermaye kuruluşlarına ve doğalgaz yakıtlı elektrik santrallarına maliyetin altında gaz satışıyla büyük özel şirketlerin desteklenmesidir. Nisan 2021 itibarıyla, hane halkı aylık ortalama elektrik, doğalgaz, su, telefon ve internet harcamaları toplamı, asgari ücretin dörtte birini aşıyor" ifadelerini kullandı. Yener, yapılan zamma ilişkin şu ifadeleri kullandı.  "Daha önce de söylemiştik; iktidar, bal tutan parmaklarını yalayan yandaş, küçük bir azınlığa desteğe odaklanmakta, kredi kartlarının borçlarını, kiralarını, elektrik, doğalgaz, su, telefon, internet faturalarını ödeyemeyen, açlıkla, yoklukla boğuşan milyonların yaşadığı sıkıntıları ise yok saymaktadır."

EKONOMİK KRİZ NEDENİYLE FARK ÜRÜNLERE YANSIYACAK

Dünya gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre, hazır giyim sektöründe hammadde, boya ve işçilik maliyetlerinde önemli oranda artışlar yaşandı. Yoğun talep, hammadde fiyatlarını kısa sürede yüzde 70’i aşan oranlarda artırırken, boyada yüzde 20, işçilikte ise yüzde 22 maliyet artışı yerli üreticiyi son üründe zam yapmaya itti.

Salgın döneminde hareketlenen sektörlerden biri de mobilya sektörü. Döviz kaynaklı olarak mobilyanın hammaddeleri olan süngerde son bir yılda yüzde 150, cilada yüzde 40 ve MDF’de yüzde 25 artış yaşanırken, sektör temsilcileri hammaddede karaborsa oluştuğunu söyledi.

GIDAYA DA ZAM GELECEK

TOBB Gıda Sanayi Meclis Başkanı Necdet Buzbaş, 2020 yılının haziran ayından başlayıp 2021 Ocak ayına kadar gıdada temel hammaddelerde yüzde 50’ye varan fiyat artışı yaşandığını kaydetti, gıda sektörünün diğer sektörlerden farklı olarak ertelenemeyen bir ihtiyaç ve tüketilmesi gereken ürünlerden oluştuğunu vurguladı.

SİGARA FİYATLARINA ZAM

Türkiye’de gıdadan konuta birçok şeyin fiyatı artarken, sigara da zamlardan nasibini aldı. 1 Nisan itibarıyla başta Kent olmak üzere birçok sigaraya zam geleceği iddia edildi.

Günboyu gazetesinde yer alan habere göre; British American Grubu’nun (BAT) tekel sahiplerine attığı bilgilendirme mesajına göre Kent, Tekel 2000-2001, Rothmans, Viceroy, Pall Mall, Samsun ve Maltepe‘yi elinde bulunduran BAT, sigara fiyatlarında zam yapacak. Yeni fiyat listesine göre Kent White Blue 15 TL’den 16 TL’ye, Tekel 2000 ve 2001 ise 14 TL’den 15 TL’ye yükseldi. 1 Nisan 2021 Perşembe günü itibarıyla sigaraların yeni fiyatları şöyle olacak: Kent Blue, Grey White: 16 TL Tekel 2000 : 14,50 TL Rothmans: 14,50 TL Tekel 2021: 14,50 TL Maltepe: 15 TL Viceroy: 15 TL

Editör: TE Bilişim