Gazete Emek-4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak getirildiği Bingöl'de tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in “örgüt üyeliği” iddiasıyla 14 aydır tutuklu yargılandığı davanın 7. duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme tarafından Baluken’e toplamda 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

4 Kasım 2016’da gözaltına alınarak getirildiği Bingöl'de tutuklanan HDP Diyarbakır Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi İdris Baluken’in “örgüt üyeliği” iddiasıyla 14 aydır tutuklu yargılandığı davanın 7. duruşması Diyarbakır 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Mahkeme tarafından Baluken’e 16 yıl 8 ay hapis cezası verildi.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDK Eş Sözcüsü Ertuğrul Kürkçü ve HDP'li vekiller tutuklu bulunan HDP Milletvekili İdris Baluken'in mahkemesine katıldı. Mahkeme sonrası açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, bunun bir siyasi soykırım olduğunu söyledi. Kemalbay, hukuksuz olduğunu belirttiği kararı asla kabul etmeyeceklerini söyledi. 

HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay açıklamasında şunları kaydetti:
 
“Bugün bir kez daha hukuk katliamı ile karşılaştık. Partili Milletvekilimiz İdris Baluken’in duruşması kararla sonuçlandı. Baluken’in bu cezaları hak etmek için ne yaptığını söylemek gerekirse, Halkların Demokratik Partisi’nin en kıymetli milletvekillerinden biri olarak 6 milyon seçmenin iradesini parlamentoda ve Türkiye coğrafyasının yer yerinde temsil etti. Hakkında açılan dava ve hazırlanan fezlekelerin hepsi katıldığı basın açılmaları, toplantı ve miting konuşmalarından oluşmakta. Sadece siyasi faaliyetlerini yapan bir siyasetçin; hukuksuz, dayanaksız, evrensel ilkelere dayanmayan suçlamalara maruz kalarak cezalandırılmasıyla AİHM ile hiçbir bağlantısı olmayan, bunları ihlal eden, hukuku, Anayasa’yı yok sayan kararlarlarla ihlal edilmiştir.
 
Bu ceza, tam bir siyasi soykırım kararıdır. Hukukun katledilmesi kararıdır. Halkların Demokratik Partisi’ne dönük bir karardır. Buradan bir tahliye çıksaydı da, Türkiye’de hukuk, adalet yine yerine gelmeyecekti. Çünkü aynı siyasi faaliyetlerden dolayı hala Eş Genel Başkanı'mız, milletvekillerimiz ve binlerce parti yöneticisi ve partilimiz esir durumundadır. Bu anlamda karar bizi şaşırtmamıştır.

'DEMOKRASİ VE BARIŞ MÜCADELESİNE DÖNÜK BİR SALDIRI'

Bu karar demokrasi ve barış mücadelesine dönük bir saldırıdır. Hukukun sopa olarak kullanılmasıdır. Baluken, hakimlerin verdiği kararla daha önce 31 Ocak’ta tahliye edilmiş ancak yetkileri ve hakları olmadığı halde savcılığın itirazı ile yeniden tutuklanmıştır. Baktığımızda son çıkarılan son KHK, Baluken’e dair hukuksuzluğu meşrulaştırıyor. Türkiye bu şekilde hiçbir yere gitmez. Türkiye halklarının sorunu çözülmez. Biz geleceği, yeni bir toplumu, barışı bu ülkeye getirmek için siyasi soykırım operasyonlarına rağmen devam edeceğiz. Bu topraklara adaleti HDP getirecek. Bizimle birlikte mücadele eden bütün demokratik güçleri bu topraklara barışı ve demokrasiyi getirmek için mücadele etmeye devam edecek.

 Bu hukuki olmayan, Anayasa’yı ortadan kaldıran siyasi darbeye karşı sonuna kadar sürdürmeye devam edeceğiz. Baluken’in yanındayız. Bu karar hukuki değil siyasidir. Bunun sonuçlarına da bu iktidar katlanacaktır.

Kaynak: MA

Editör: TE Bilişim