Gazete Emek- HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Mahmur’a yönelik 17 Temmuz 2019’da ambargo uygulamasıyla başlayan ve 15 Nisan’da hava bombardımanıyla bölgede tırmanan gerilime ilişkin, Irak Federe Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Neçirvan Barzani’ye mektup gönderdi. Kürtçe ve Türkçe yazılan mektupta, bölgesel yönetimin Mahmur’a yönelik yaklaşımlarını gözden geçirmesi istendi.

“Sayın Başkan Nêçîrvan Barzani, Kürt halkının bütün bölgede sürdürdüğü varoluş mücadelesi ekseninde, meşru siyasal temsilciler olarak hepimizin üstlendiği tarihsel sorumluluk, her geçen gün daha ciddi boyutlar kazanmaktadır. Bölgemizdeki sıcak gelişmeler karşısında, Kürtler arası birlik ve dayanışma ihtiyacı fazlasıyla acil hale gelmiş, bir bütün olarak Kürt halkının bu yöndeki beklentisi de iyice yükselmiştir” denilen mektupta, bölge devletlerinin Kürtlerin hak ve özgürlükleri söz konusu olduğunda ortak davrandığı ifade edildi. Bu nedenle Kürtlerin de ortak tutum yolları yaratma sorumluluğu olduğu dile getirilen mektupta şöyle denildi:

‘BİRLİK VE DAYANIŞMA RUHUNA DAHA FAZLA İHTİYACIMIZ VAR’

“Bizlerin, yani siyasi sorumluluğu bulunan temsilcilerin, mevcut gelişmeler karşısında halklarımızın çıkarına atacakları ortak adımların yaratacağı birlik ve dayanışma ruhuna her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır.
Bu sebeple bölgesel gelişmelerde egemen devletlerin müdahaleciliğine karşı Kürtlerin ulusal birliğine ve halkların ilerici dayanışma potansiyeline her türlü desteği hayati önemde gördüğümüzü bir kez daha vurgulamak isteriz.

Sayın Başkan,
Son dönemlerde Türkiye’deki iktidarın, başkanı olduğunuz yönetim bölgesinde yeni bir gerilim ve çatışma sürecini başlatmaya çalıştığını kaygıyla takip ediyoruz. On binden fazla Kuzey Kürdistanlı’nın bulunduğu Mexmûr Kampı’na yönelik kısıtlamalar da ne yazık ki böyle bir dönemde riskleri büyütme tehlikesini barındırmaktadır. Mexmûr halkı, sizin de halkınızdır. Onları Kuzey Kürdistan halkının bir emaneti gibi kabul etmenizi özellikle rica ediyoruz. Mexmûr halkına yönelik yaklaşımınızı, özellikle COVİD-19 salgını riskinin giderek arttığı bu dönemde, bir kez daha gözden geçirmenizi içtenlikle rica ediyoruz.

Mesut Barzanî’den sonra üstlenmiş olduğunuz bölgesel başkanlık görevinde atacağınız değerli ve yapıcı adımlar sayesinde, Kürt halkının ve bölge halklarının bir arada barış içinde yaşaması yönünde çok daha hızlı gelişmeler sağlanacağını samimiyetle umut ediyor, en içten selam ve saygılarımızı sunuyoruz.”

Kaynak: M. A

Editör: TE Bilişim