Gazete EmekHDP Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay, Cengiz ve Limak gibi iş cinayetlerinden sorumlu şirketlerin AKP iktidarı tarafından hiçbir yaptırıma tabi tutulmadığını söyledi.

HDP Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay, Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında Gebze'de inşa edilen viyadükteki iş cinayetlerine ilişkin yazılı açıklama yaptı.

İş cinayetlerinin 'AKP iktidarı için utanç tablosu olduğunu belirten Kubilay, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın bu tablodan gururu duyduğunu ifade etti.

İş cinayetleri ve ağır çalışma koşullarıyla adını duyuran Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin, Limak-Cengiz şirketi tarafından yapıldığını belirten HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay, "Bu markayı iyi tanıyoruz. 3. Havalimanı dahil, Türkiye’deki bütün 'mega-rant projeleri' aynı şirketlerin ortaklığında yürütülüyor. Bu şirketlerin iş cinayetleri sicili oldukça kabarık. İnşaatları Erdoğan’ın keyfi olarak belirlediği sürelerde bitirmek onların en büyük hüneri sayılıyor. Yaptıkları usulsüzlükler de bir yaptırıma tabi tutulmuyor" dedi.

Gerçekleri bütün açıklığıyla öğrenilemediğini belirten Kubilay mahkemenin koyduğu yayın yasağını da eleştirdi.

UTANÇ TABLOSU: İLK 10 AYDA 1640 İŞÇİ CİNAYETİ

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Emek, Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcı Günay Kubilay'ın yayaınladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Kocaeli’nin Gebze ilçesinde, Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden viyadük çöktü. 5 işçi enkazın altında kaldı. 3 işçinin yaşamını yitirdiği, birinin ağır yaralı olduğu, birine ise ulaşılamadığı söyleniyor. Yaşamını yitiren işçi kardeşlerimizin ailelerinin acılarını paylaşıyor ve başsağlığı diliyoruz. Yaralı işçi kardeşimize de acil şifalar diliyoruz.

İnşaatı Limak-Cengiz şirketi yapıyor. Bu markayı iyi tanıyoruz. 3. Havalimanı dahil, Türkiye’deki bütün “mega-rant projeleri” aynı şirketlerin ortaklığında yürütülüyor. Bu şirketlerin iş cinayetleri sicili oldukça kabarık. İnşaatları Erdoğan’ın keyfi olarak belirlediği sürelerde bitirmek onların en büyük hüneri sayılıyor. Yaptıkları usulsüzlükler de bir yaptırıma tabi tutulmuyor.

'SORUMLULARIN YARGI ÖNÜNE ÇIKARILMASI İSTENMİYOR'

Gerçekleri bütün açıklığıyla öğrenemiyoruz. Çünkü, mahkeme yayın yasağı koymuş. Bir iş cinayetinin hızla aydınlatılmasını istemek yerine bir mahkeme neden yayın yasağı koyar? Anlaşılan o ki, pek çok iş cinayetinde olduğu gibi, deliller karartılmadan gerekli incelemelerin yapılması, sorumluların belirlenmesi ve yargı önüne çıkarılması istenmiyor.

AKP iktidarı, ‘Türkiye'nin kalkınmasına ve gelişmesine bu projenin hızı bir örnektir. Çok kısa bir sürede bitiriliyor. 24 saat üzerinden çalışıyor buradaki ekipler.’ diye övünüyor. Oysa ki, 2018 yılının ilk 10 ayına baktığımızda, 1.640 işçinin iş cinayetlerinde hayatını yitirmiş olduğunu görüyoruz. Bu AKP iktidarının utanç tablosudur. Utanılacak bir tablodan övünç duyan bir zihniyetle karşı karşıyayız.

İş güvenliği önlemleri alınmaksızın, kötü hava koşullarına aldırış edilmeksizin, çalışma saatleri önemsenmeksizin, yeterli beslenmeye ve insanca barınmaya özen gösterilmeksizin insan kapasitesinin çok ötesinde çalışmaya zorlanma bu iş cinayetlerinin nedenleridir.

Karayolları Genel Müdürü ve sorumlulukları bulunan yetkililer derhal görevden alınmalıdır. Şirket yetkilileri iş cinayetine neden olmaktan yargı önüne çıkarılmalıdır.

Kuzey Marmara otoyolu inşaatının ekonomik, ekolojik, işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından yarattığı tahribat bütün boyutlarıyla incelenmelidir. Keyfi ve politik amaçlarla belirlenen süreler iptal edilmeli, işin süresi ve çalışma temposu teknik normlara göre yeniden belirlenmelidir.

İşçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, işçi ölümlerinin durdurulması amacıyla alınması gereken tedbirlerin belirlenmesi ve yerine getirilmesi uzman kişiler ve ilgili meslek odaları temsilcilerinden oluşacak bağımsız kurullar tarafından sürdürülmelidir."


Kaynak: Artı Gerçek

Editör: TE Bilişim