Gazete Emek- HDP, Sakarya’da Kürt işçilere dönük ırkçı saldırıya ilişkin partinin genel merkezinde açıklama yaptı. HDP Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse ile komisyon üyeleri açıklamaya katıldı.

Mezopotamya Haber Ajansı’nın aktardığı habere göre, HDP’li Köse, “AKP-MHP ittifakının zehirli söylemi ve politikaları sayesinde linç kültürü daha da artmakta. Daha önce de o kadar çok mevsimlik tarım işçilerine yönelik saldırı yaşandı ki bunları saymaya zamanımız yetmez” açıklamasında bulundu.

İktidarın yarattığı siyasal ve sosyal “linç ortamı” nedeniyle ülkenin kriz ortamına sürüklendiğine vurgu yapan Köse, “Sürekli topun ağzında olanlar, sürekli aşağılanan ve horlananlar Kürt emekçiler ve göçmenlerdir. Özellikle kadına yönelik şiddeti hiç tanımayan kişiler bir kadının burnunu kırabiliyor, tartaklayabiliyor” ifadelerini kullandı.

“KÜFÜRLE BAŞLIYOR”

Sakarya Valiliği tarafından söz konusu saldırıya ilişkin yapılan açıklamaya değinen Köse, “Yine üç maymun oynandı; Duymadık, bilmiyoruz, görmedik. Halbuki hem sosyal medyadaki görüntüler hem de işçilerden alınan bilgiler tam tersini anlatıyor” diye konuştu.

Köse, işçilerle yaptıkları görüşmeler neticesinde olaya dair edindikleri bilgileri ise şöyle aktardı:

“İşçiler sabah tarlaya gitmeye hazırlanırken tarla sahibi geliyor ve ‘Köpek sürüleri ne duruyorsunuz, hazırlanın’ diye bir cümle ile başlıyor. Bu, başlı başına bir ayrımcılık ve ırkçılık. Çünkü onlar Kürt işçiler. Bunun üzerine işçiler bize ‘Hakaret edemezsin, biz çalışmaya geldik hakaret görmeye değil’ diyor. İşveren bundan sonra küfürlere başlıyor. Bunun karşısında işçiler ‘Biz bunun karşısında çalışmayız’ diyorlar ve geri çekilirken köyün içinde 8-10 kişilik bir grup işçilere ellerinde demir sopalarla saldırıyorlar. Saldırganlardan bir erkeğin genç kadına attığı tokat her şeyi açık şeffaf göstermektedir.”

“GENELGELERLE ÇÖZÜM OLMUYOR”

Ülkedeki herkesin, Kürt tarım işçilerine yönelik gerçekleştirilen saldırının tehdidi altında olduğunu kaydeden Köse, şöyle devam etti:

“Genelgeler çıkarmakla bu iş çözüm bulmuyor. 4 Nisan genelgesini hatırlayalım: Çok güzel maddeler var, ama bunların hiçbiri bu süreçte uygulanmamıştır. Tarım işçileri, kendi tarım alanlarında tarım yapmaları engellenerek, arazileri endüstriyel tarıma açılacağı için hiç bilmedikleri kültürlerin ortasına atılarak her türlü şiddete maruz kalmaktadır. Tarım işçilerinin de çalışma hakkı güvence altında olmalıdır. Oysa iş kanununda mevsimlik tarım işçilerinin hiçbir tanımı yok.”

“TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Yapılan saldırının bilinçli bir politika olduğuna dikkat çeken Köse, sözlerini şöyle sürdürdü:

“AKP’nin ajandasında yer alan halkların birbirine düşmanlaştırılma politikasına karşı biz HDP olarak, halkların bir arada yaşaması umudunu büyütmeye devam edeceğiz. HDP olarak bu sürecin idari ve adli takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. İşçilerimizin yaşadığı ırkçılığı bir kez daha kınıyoruz ve soruşturmanın derhal başlatılmasını bekliyoruz. Mevsimlik tarım işçileri bugün köylerine ulaştılar, kendileriyle görüşme gerçekleştirerek yargı sürecinin nasıl işletileceğini konuşacağız.”

Kaynak: Dokuz8Haber

Editör: TE Bilişim