Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla hazırladığı “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Raporu” başlıklı raporu kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’de 2015 yılında başlayan ve şiddetlenerek artan çatışmalı bir sürecin yaşandığı belirtilen raporda, Türkiye’nin bu sürecin gölgesinde insan haklarının yok sayıldığı bir ülke olarak 2021 yılına doğru ilerlediği kaydedildi.

‘’RESMİ GÖZALTI’ YERLERİ DIŞINDA İŞKENCE SIKÇA KULLANILIR HALE GELDİ’’

AKP’nin “işkenceye sıfır tolerans” iddiasına rağmen, son yıllarda işkence vakalarının artarak devam ettiğine dikkat çekilen raporda, “Özellikle sokakta, polis araçlarında, toplantı ve gösterilere müdahale sırasında yani ‘resmi gözaltı’ yerleri dışında işkence, insan onuruna aykırı kötü muamele sıkça kullanılır hale gelmiştir. Kürt illerinde yoğun bir şekilde kullanılan zırhlı araçlar sivillerin ölümüne neden olmakta, bu ölümde payı olan kolluk güçlerine ise hiçbir yaptırım uygulanmamaktadır” ifadeleri yer aldı.

‘’750 ÜYE VE YÖNETİCİMİZ GÖZLATINA ALINDI’’

Raporun detayları şöyle:

“Sadece 2020 yılında en az bin 750 üye, yönetici ve destekçimiz gözaltına alınmış, 172’si tutuklanmıştır. 24 Temmuz 2015 tarihinden bu yana partimize, partimiz tabanına ve bileşenlerine yönelik gerçekleşen siyasi soykırım operasyonları neticesinde toplam 16 bin 490 kişi gözaltına alınmış, aralarında Eş Genel Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, il-ilçe eş başkanlarımız, yöneticilerimiz ve parti üyelerimizin bulunduğu 3 bin 695 kişi tutuklanmıştır. Şu anda 7 milletvekilimiz ve 15 MYK üyemiz tutukludur. Bunun yanında, 13 milletvekilinin, vekilliği düşürülmüştür.

‘’HDP’Lİ 37 BELEDİYE EŞBAŞKANI TUTUKLANMIŞ’’

2014 yılında yapılan Yerel Yönetim Seçimleri sonrası başkanvekilleri dâhil 93 belediye eş başkanı tutuklanmış 84 belediyeye ise kayyum atanmıştır. Şu anda DBP’li 27 belediye eş başkanı tutuklu bulunmaktadır. 31 Mart seçimleri sonrası 19 Ağustos 2019 tarihinde yeniden başlayan Kayyum Operasyonları sonrasında HDP’li 37 Belediye Eşbaşkanı tutuklanmış, 48 belediyemize kayyum atanmıştır. Şu anda 17 HDP’li Belediye Eşbaşkanı tutuklu bulunmaktadır.

‘’6-8 EKİM SORUŞTURMASINDA 25 KİŞİ TUTUKLU’’

20 Eylül 2019 tarihinde Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş hakkında, milletvekilleri dışında kalan MYK üyeleri hakkında açılan ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca takip edilen dosya kapsamında, yeniden tutuklama (mükerrer dosyadan) kararı verilmiştir. Oysaki Yüksekdağ ve Demirtaş ile MYK’nın vekil üyeleri hiçbir zaman bu dosyanın şüphelisi olmamışlardır. Çünkü MYK’nın vekil üyeleri aynı konu ve suçlama ile milletvekili oldukları için Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca soruşturulmuş ve haklarında dava açılmıştır. Bu davalar halen çeşitli Ağır Ceza Mahkemelerinde yürütülmektedir. 25 Eylül’de HDP milletvekili olmayan eski MYK üyelerine yönelik gerçekleştirilen gözaltı operasyonunu da en başından itibaren Ankara CBS tarafından yürütülen soruşturma dosyası kapsamında gerçekleştirilmiştir.2016 yılında bütün MYK üyeleri bulundukları yer Savcılıklarına giderek ifadelerini vermişlerdir. Gözaltına alınan 20 kişiden 17’si 2 Ekim 2020 tarihinde tutuklanarak cezaevine gönderilmişlerdir. Bu tutuklamalardan sonra Sebahat Tuncel, Aysel Tuğluk ve Gültan Kışanak hakkında da aynı soruşturma kapsamında tutuklama kararı verilmiştir. Şu anda 6-8 Ekim soruşturması kapsamında 25 kişi tutuklu bulunmaktadır."

Kaynak: Ahval Gazetesi

Editör: TE Bilişim