Gazete Emek-  HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesini bir kez daha gündeme getirdi. Meclis'te kendisine ulaşan kadınların anlatımlarını paylaşan Gergerlioğlu, "Bu kadınları, bu kadar utandırıp yerin dibine girdirenler yerin dibine girsin! Bu kadar utanmazlık, bu kadar vicdansızlık olamaz" diye konuştu.

Tutuklanarak hapishanelere götürülenlerin kadınların neredeyse hepsinin çıplak arama işkencesine maruz kaldığını aktaran Gergerlioğlu, kadınların yaşadıklarına ilişkin anlatımlarını Meclis kürsüsünden paylaştı:

"Bir de ben tarihe not düşeyim. 2 kez cezaevine girdim çıktım, hücrede kaldım. Erkeklerle dolu ring aracında tek kadın olarak sevkim yapıldı. Son götürdükleri cezaevinde ise çıplak aramaya ve otur kalk denilen iğrenç muameleye maruz kaldım.

2016 Ağustos ayında 4 aylık hamile olduğumu defalarca belirtmeme rağmen çıplak arama, otur-kalk yapma ve söylemeye utanıyorum ancak dokunarak arama suretiyle 3 kez aynı işlem yapıldı. Çocuğumun bezi de arandı.

 Vekilim 2020'de Giresun Cezaevi'nde çıplak aramaya maruz kaldım. Onlara doğru değil deyip direnip anlatmaya çalışsam da başmemuru ile birlikte 3 kadının olduğu yerde iğrenç bir şekilde aranıp, otur kalk yaptırıldı, o kadar utandım ki yerin dibine girdim."

Gergerlioğlu, çıplak arama işkencesinin sadece tutuklulara değil ziyarete gelen yakınlarına da uygulandığını aktardı. Kayseri'deki Bünyan Hapishanesinde yakınlarını ziyarete giden kadınların iç çamaşırlarına kadar kontrol edildiğini söyleyen Gergerlioğlu, regli döneminde kadınların pedlerinin altına bakıldığını belirtti. Gergerlioğlu, tutuklu yakınlarının anlatımlarını da aktardı: "Bünyan Cezaevi'nde özel günde olan kadınların pedinin altına bakıyorlar. Utanıyoruz ama yakınımızı göremeyiz korkusuyla sesimizi çıkaramıyoruz. Zaten 3-4 tane X-ray cihazından geçiyoruz. İçeriye ne sokabiliriz ki?"

Tutuklu yakınları ped aramasının yanı sıra, bazı kadın gardiyanların şiddetine maruz kaldıklarını, "Bazı kadın gardiyanlar çok sert bir şekilde vücudumuza temas ediyordu. İtip kakarak, kulağında küpe var mı diye bakarken başörtüsünü çekecek kadar... Ve bunu kapalı, başörtülü gardiyanlar yapıyordu" sözleriyle aktardı.

Kaynak: Etha 

Editör: TE Bilişim