Gazete Emek- HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, 22 yıldır İmralı Cezaevi'nde bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan ve diğer tutukluların telefon görüşmelerinin kesilmesini Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e sordu.

HDP’li vekilin önergesinde, “27 Nisan 2020 tarihinden beri kendisinden haber alınamayan Öcalan’ın yaşamıyla ilgili 14 Mart 2021 tarihinde sosyal medyada kaygı oluşturan ciddi iddialar ortaya atıldıktan sonra sağlığını teyit edebilmek amacıyla ve yasal bir hak olarak aralıksız her gün yüz yüze görüşme talebinde bulunan avukatları hiçbir başvuruya olumlu yanıt alamamıştır” denildi.

Önergede, Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile yaptığı görüşmenin çok kısa süre sonra kesintiye uğraması ve görüşmeye devam edilememesinin ardından Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’ın, tecrit koşullarına karşı protesto olarak görüşe çıkmadıkları ifade edildi.

‘KOŞULLAR İŞKENCE BOYUTUNA ULAŞTI’

Önergenin devamında, yapılan görüşme ile Abdullah Öcalan'ın sağlık durumuna ilişkin endişeler, “Bu kısa süren telefon görüşmeleri Öcalan’ın sağlık durumu ile ilgili avukatlarını ve yakınlarını sağlıklı bir bilgiye ulaştıramamıştır. Dış dünya ile temas sağlayabilecekleri bütün araçlar ellerinden alınan mahpuslardan sağlıklı bir haber alamamasının yanı sıra mevcut koşullar, sosyal ve duyusal izolasyonu kötü muamele ve işkence boyutuna ulaştırmıştır” sözleriyle ele alındı.

Önergede, Avrupa İşkencenin Ve Gayriinsani Ya Da Küçültücü Ceza Veya Muamelenin Önlenmesi Komitesi (CPT) tarafından 28-29 Nisan 2016 Türkiye’de İmralı F Tipi Ceza İnfaz Kurumu (CİK) ziyaretine ilişkin 20 Mart 2018 tarihinde yayınlanan rapora da yer veriliyor. Ayrıca CPT’nin raporunda, İmralı Cezaevi'nde tutulan tüm tutsakların herhangi bir gecikme olmaksızın aile ve avukatları tarafından ziyaret edilmelerinin sağlanması yönünde gerekli adımların atılması çağrısı yinelendi. 

Önergede, “CPT, ayrıca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmış mahpuslara yönelik rejimin belirtilen notlar ışığında tamamen değiştirilmesi ve ilgili mevzuatın da buna uygun olarak düzenlenmesi yönündeki tavsiyesini ifade etmiştir. Buna istinaden, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, yayınladığı 24 Ocak 2019 tarihli karar metninde, CPT’nin, Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecride ilişkin tavsiyelerini takip etme ve Türkiye’yi bu tavsiyelere uyma çağrısında bulunuyor” denildi.

Önergede, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün yanıtlaması istenen sorular şu şekilde:

"*Sayın Öcalan ve Sayın Hamili Yıldırım’ın aileleriyle telefon görüşmeleri sırasında telefonun üç dört dakika sonra kesilmesinin sebebi nedir?

*Abdullah Öcalan’ın sağlık durumu hakkında sağlıklı bir bilgi alınabilmesi için avukatları ve ailesi ile görüşmesi sağlanacak mıdır?

*Sayın Abdullah Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara uygulanan tecridin hukuki bir dayanağı var mıdır? Tecridin hukuki dayanağı nedir? Anayasa’nın hangi maddesine dayanarak tecrit uygulanmaktadır?

*Uluslararası ve iç hukukta işkence olarak tanımlanan tecrit uygulamasına son vermeye yönelik bir girişiminiz olacak mıdır?

*Sayın Öcalan’ın avukatlarıyla görüştürülmemesinin uluslararası hukukta karşılığı nedir? İmralı’daki mahpusların iletişim hakkı neden engellenmektedir?

*2 Mayıs 2019’dan bu yana avukatları Sayın Öcalan ile kaç kez görüşebilmiş, kaç görüşme talebi reddedilmiştir? Sayın Öcalan ailesi ile kaç kez görüştürülmüştür?

*Türkiye’nin üyesi olduğu AKPM’nin karar metninde belirtilen, Sayın Öcalan ve İmralı’daki diğer mahpuslara ilişkin çağrısını dikkate alıp, bununla ilgili yasal bir düzenleme çalışması mevcut mudur?

*CPT raporunun tavsiye kararlarında belirtildiği gibi, mahpusların haberleşme ve görüş haklarını kullanmalarına ilişkin gerekli adımlar atılacak mıdır?

NE OLMUŞTU?

İmralı Cezaevi'nde  tutuklu bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın üzerinde uygulanan ağır cezaevi politikalarının kaldırılması ve cezaevlerinde artan hak ihlallerinin son bulması talebiyle tutukluların 27 Kasım 2020’de başlattığı süresiz-dönüşümlü açlık grevi eylemi 26’nci grupla 127’nci gününde.

21 yılın ardından ilk defa 27 Nisan 2020’de ailesiyle telefon görüşmesi gerçekleştiren Abdullah Öcalan, 25 Mart’ta kardeşi Mehmet Öcalan ile kısa bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Kardeşiyle yaptığı görüşmede, “Bu yapılanlar ne devlet hukukunda ne de başka bir hukukta yer alıyor. Senin gelmen yanlış ve çok tehlikeli. Devlet de çok tehlikeli. Bu doğru bir şey değil. Bir görüşme olacaksa hukuksal çerçevede olmalıdır. Bir yıl sonra kendi istekleri üzerine telefonla görüşme yaptırmak olmaz” ifadelerini kullanan Abdullah Öcalan’ın konuşması dördüncü dakikada kesilmişti.

Kaynak: Jinnews 

Editör: TE Bilişim