Gazete Emek- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sık sık, PKK ile ilişkilendirip, hedef gösterdiği Halkların Demokratik Partisi (HDP), Kürt sorununa çözüm için destek arayışını sürdürüyor.  Bu arayışlar kapsamında HDP yönetimi bir süre önce Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY)’ne bir ziyaret gerçekleştirdi. Bölgedeki siyasi parti ve grupların yanı sıra Başbakan Mesrur Barzani’yi ziyaret eden HDP heyeti IKBY’nin yeni Başkanı Neçirvan Barzani ile de bir araya geldi.  

Eş Genel Başkan Sezai Temelli başkanlığındaki HDP heyeti, Barzani ile Kürt sorununa ilişkin gelişmeleri ele aldı. Görüşmenin ardından Barzani’nin ofisinden yapılan açıklamada IKBY Başkanının, Türkiye’de çözüm sürecinin başlaması ve başarısı için çabalarının süreceğini, bu konuda ne gerekiyorsa esirgemeyeceklerini söylediği duyuruldu. 

Yıllardır PKK ile ilişkileri gergin olan Kürt Yönetimi çözüm sürecinde etkili olur mu? Türkiye ile sıcak ilişkileri olan Neçirvan Barzani, olası bir barış sürecine nasıl katkı sağlar? 
IKBY Başkenti Erbil’de bulunan Lübnan Fransız Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ömer Nureddini, Neçirvan Barzani’nin bölgede önemli bir role sahip olduğunu söyledi.  


VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Nureddini, IKBY Başkanlığının Türkiye’deki çözüm sürecine önemli katkılar sağladığına vurgu yaparak, “Neçirvan Barzani, Kürdistan Bölgesi ile Bağdat, Tahran ve Ankara arasındaki ilişkilerde önemli bir role sahiptir. Barzani bölgedeki sorunların çözümünün silahta olmadığına inanıyor. Bölge başkanı Türkiye’deki Kürtlerle Ankara’nın sorunlarını barışçıl ve diplomatik yolla çözülmelerini destekliyor. 2013-14 yıllarında çözüm süreci devam ederken, o dönemin bölge başkanı önemli rol üstlendi. Bölge başkanı kanuni yetkilerini çözüm süreci başlaması, dialog ve müzakerelerin başlaması, siyasi bir çözüm için kullandı.  

Barzani: Kürtler ikna edilmezse bölgeye huzur gelmez

Başkan, Kürt sorununa adilane bir çözüm bulunmaması halinde Kürtler ikna olmazsa, bölgede huzur gelmeyeceğini düşünenlerden. Bunun için de müzakereye ihtiyaç var” dedi. 
PKK ve HDP’nin Neçirvan Barzani’ye güven vermesi gerektiğini savunan Nureddini, “PKK ve Türkiye’deki siyasi uzantılarının siyasi çözüm için kendi programları olmalı, Neçirvan Barzani’ye güven vermeli. Bizim de bir, yapılması gerekenler nelerdir, bununla ilgili program hazırlamanız için fırsat verilmeli. Bu program akıllı ve siyasi adımlarla ve olmalı. Neçirvan Barzani, Türkiye’nin bu sorunun ciddi şekilde konuşması için temas kuracak önemli bir kişiliktir. Çatışma durması çok önemli ondan sonra görüşme ve müzakere başlar” diye konuştu.

Doski: Barzani bütün Kürtler'i temsil ediyor

Erbil Kürdistan Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü öğretim görevlisi Dr. Beyar Doski de, Neçirvan Barzani’nin olası bir süreçte önemli rol oynayabileceğini düşünenlerden. VOA Türkçe’ye konuşan Doski, çözüm için ilk adımın Ankara’dan gelmesi gerektiğini düşünüyor. Doski, “Neçirvan Barzani bütün Kürtler için önemli bir kişidir. Bulunduğu görev bütün Kürtleri temsil ediyor. Türkiye’de çözüm süreci başladığında IKBY sürecin içindeydi. 2013’te 2015’te Başkan Ankara’ya davet edildi. Neçirvan Barzani’nin uluslararası ilişkileri Mesut Barzani’den daha ileri götürebilir. Ancak şöyle bir nokta var, Türkiye eski Türkiye değil. Türkiye Kürt dosyasını kapatmış durumda.  

2014’te Salih Müslüm Ankara’ya davet edildi. 2015’te Erbil sürecin aktörü olarak davet edildi. Erdoğan Erbil’e geldi. Ancak referandumdan sonra Kürt partileri marjinalize edildi. Ankara bölgeyi by pass ederek Bağdat’la temas kurmak istedi. Ankara Kürt meselesini güvenlik meselesi olarak görmeye başladı. Eğer Ankara kabul ederse bölgenin rolü kesinlikle olur. Daha kısa süre öncesine kadar bölge başkanlığı -ki şimdi Neçirvan Barzani’dir- iyi ilişkileri vardı. Türkiye HDP’ye terörist demesine rağmen, Neçirvan Barzani onları kabul etti ve destek verdi. Türkiye muhalefet de bu konuda olumlu sinyaller verdi “şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim