Gazete Emek- Van-Bahçesaray (Miks) kara yolunda, ilki 4 Şubat'ta, ikincisi ise 5 Şubat'ta yaşanan ve 41 kişinin yaşamını yitirdiği, 84 kişininse yaralandığı çığ felaketindeki ihmalleri değerlendiren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Van İl Başkanı Mehmet Kurukçu, Bahçesaray yolunda her zaman çığ riski bulunduğunu hatırlatarak, neden önlem alınmadığını sordu. 

‘TÜM YOLLARA TÜNEL YAPILIR'

Çığ düştüğü haberini alır almaz kriz masası kurarak, heyet oluşturan HDP'nin İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava, ilk gün hava koşullarından dolayı çığ bölgesine gidemediklerini; ancak, hastanelere getirilen yaralılar tek tek ziyaret ederek, aileleri ve hastane yetkililerinden bilgi aldıklarını söyledi. 2'nci çığ sonrası heyet olarak bölgeye gittiklerini dile getiren Kava, hava koşullarının çok kötü olduğunu, tipi, kar yağışı ve sis olduğunu söyledi. Bahçesaray yolunda her kış çığ düştüğünü belirten Kava, bu tehlikeye karşı her zaman önlem alınması gerektiğine vurgu yaparak, “İhmaller zinciri sadece yaşanan çığla başlamıyor. Daha öncesinden başlayan bir durum var. Bahçesaray yolu daha önceleri de nice acı hikayelere konu oldu. O yola her yıl onlarca çığ düştüğü biliniyor. Bunu bölge halkı da devlet yetkilileri de biliyor. İhmaller sadece o günle başlamıyor. Örneğin, o mesafede tünel yapılabilinirdi. Maalesef yetkiler bu konuda her zaman sessiz kaldı. Çığdan birkaç gün önce Cumhurbaşkanı Ukrayna’ya gidip, 200 milyon dolar gibi bir bağışta bulunuyor. 20 milyon dolara, bırakın o çığın düştüğü bölgeye, Bahçesaray’ın tüm yoluna tünel yapılabilinirdi” diye konuştu.

‘İHMAL VE TEDBİRSİZLİĞİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ’

İkinci çığda yaşamını yitiren ve yaralan yurttaşların sayısına dikkati çeken Kava, "Çığ bölgesinde sürekli tipi ve rüzgar var. İlk çığdan sonra 2’nci çığın yaşanacağı tespit edilebilinirdi. Fakat burada insanlar çok rahat bir şekilde çığ alanına gidip arama-kurtarma çalışmalarına dahil olmuş. Hiç deneyimi olmayanların çığ bölgesine girişlerine izin verilmeseydi bu kadar insan hayatını kaybetmezdi. Biz parti olarak, bu olayda yapılan ihmal ve tedbirsizliğin takipçisi olacağız" dedi. 

CHP: İHMAL VE TEDBİRSİZLİK VAR

Çığın düştüğü noktaya 4 kilometre mesafedeki Yukarı Narlıca'ya giden CHP İl Başkanı Mehmet Kurukçu ise, “Orada heyetle birlikte incelemelerde bulunduk. İlk çığdan sonra bir ihmal ve tedbirsizlik var. Bize söylenen orda deneyimli AFAD ve UMKE elemanlarının çalışmadığıdır. Bunun önüne geçilebilinirdi. Şuana kadar bir kişinin kayıp olduğunu biliyoruz" dedi. 

BUGÜNE KADAR NEDEN ÖNLEM ALINMADI?

Bahçesaray yolunda her zaman çığ tehlikesinin bulunduğunu yineleyen Kurukçu, “Bahçesaray yoluna bugün çığ düşmüyor. Her kış çığ düşüyor. Bugüne kadar neden önlemler alınmadı? Çığ bölgesine istinat duvarları kurulabilirdi. Bundan sonra insanlarımızın ölmemesi için ne yapılabilir, diye sormak lazım. Yetkilerin yapılması gerekenleri biran önce yapmasını istiyoruz” diye konuştu. 

Editör: TE Bilişim