Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve beraberindeki heyet, 24 saat içinde iki çığın düştüğü ve en az 38 kişinin yaşamını yitirdiği Van’ın Bahçesaray ilçesine gidiyor.

Partinin Twitter hesabı üzerinden yapılan duyuruda “Eş Genel Başkanımız Sezai Temelli ve beraberindeki heyetimiz, çığ felaketinin yaşandığı Van’ın Bahçesaray ilçesine gitmek üzere yola çıkmıştır. Heyetimiz, bugün bölgede bulunan heyetimize yarın dahil olacaktır” denildi.

Şu an bölgede bulunan Van Milletvekili Murat Sarısaç’ın başkanlığındaki HDP merkezi heyetinin, çığ bölgesi ile yaralıların kaldırıldığı hastanelerde temaslarda ve incelemelerde bulunduğu öğrenildi.

HDP Basın Bürosu tarafından paylaşılan bilgi notunda ise Temelli’nin yanı sıra DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, DTK Başkanlık Divanı Üyesi Hilmi Aydoğdu, HDP milletvekilleri Celadet Gaydalı, Mensur Işık, Muazzez Orhan, Musa Farisoğulları, Sait Dede’nin heyette yer alacağı belirtildi.

“Tedbirsizlik felaketlerden daha fazla can kaybına yol açıyor”

Bununla birlikte HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli imzasıyla bir de açıklama yayımlandı.

“Dün yaşanan çığ felaketine müdahale etmeye giden kurtarma ekiplerinin bugün yaşadığı ikinci çığ felaketi de kayıplarımızı artırmış, acılarımızı derinleştirmiştir. En büyük kaygımız can kayıplarının artma ihtimalidir. Bizleri sarsan her iki çığ felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar, halkımıza başsağlığı ve sabır diliyoruz.

“Yaşanan bu iki felaket bir kez daha bizlere tedbirsizliğin doğal felaketlerden daha fazla can kaybına yol açtığını, toplumsal acılarımızı derinleştirdiğini göstermiştir. Yaşanan felaketler doğal olabilir, ancak müdahale esnasında gerekli tedbirler alınmadan, olası bir çığ tehlikesine dikkat edilmeden yürütülen çalışma felaketin boyutunu büyütmüştür.

“Partimizin merkezi heyeti bölgededir. Halkımızla birlikte el ele vererek omuz omuza durarak bu felaketlerin üstesinden geleceğiz. Halkımıza dayanışmayı daha fazla büyütme ve yaşanan acıları daha fazla paylaşma çağrısı yapıyoruz.”

CHP de Van’a heyet gönderiyor

Öte yandan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de milletvekillerinden oluşan bir heyeti Van’a gönderme kararı aldı.

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl başkanlığında, İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Hatay Milletvekili Suzan Şahin’den oluşan heyet Van’a gidecek.

Van’ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasındaki karayoluna, 4 Şubat Salı günü saat 17.45’te çığ düştü.

Arama kurtarma ekipleri, çığ altında kalan minibüs ve iş makinesinden beşi ölü, sekizi sağ olmak üzere toplam 13 kişiyi çıkardı.

Çığ altında kaldığı değerlendirilen iki kişi için AFAD Van ve koordinasyonundaki jandarma, UMKE, 112 Acil Sağlık, Van Büyükşehir Belediyesi ile itfaiye ekiplerinin çalışmaları sürerken 5 Şubat Çarşamba günü saat 12.00 sularında ikinci çığ düştü.

Alanda çalışan ekiplerden bir kısmı çığ altında kaldı.

AFAD’ın açıklamasına göre bölgeye düşen ikinci çığda, aralarında asker, korucu ve itfaiyecilerin de olduğu 33 kişi hayatını kaybetti, 53 kişi ise yaralandı.

24 saat içerisinde iki çığın düşmesi sonucu yaşanan can kaybı da 38’e yükselmiş oldu.

Kaynak: Gazete Karınca
 

Editör: TE Bilişim