Gazete EmekHDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 7 Şubat’ta açıkladığı Cizre kararına tepki göstererek “Türkiye’de hukuk yok ki yolu olsun” dedi.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015-2016’daki sokağa çıkma yasaklarında bodrumlarda hayatını kaybeden Orhan Tunç ve Ömer Elçi adına Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuru 7 Şubat’ta karara bağlandı. AİHM, konuyla ilgili dosyaların Türkiye'de Anayasa Mahkemesi'nde beklemekte olduğunu, başvurucuların Anayasa Mahkemesi'nin etkili bir iç hukuk yolu olmaktan çıktığını öne sürdüğünü, fakat bunu kanıtlayamadığını açıkladı. AİHM bu gerekçeyle iç hukuk yolları tüketilmediği gerekçesiyle başvuruları reddetti.

"Hukuksuzluğu besliyorlar"

HDP’nin Mersin’deki mitinginde AİHM’in Cizre kararına tepki gösteren Temelli, “AİHM Cizre konusunda bir karar verdi. Dedi ki, iç hukuk yolları tüketilmemiş. Buradan AİHM’e, AP Parlamenterler Meclisine, tüm dünyaya sesleniyorum burada bir hukuk yok ki yolu olsun. Bizzat Demirtaş kararında bunu teyit ettiniz. Konu Cizre olunca devletlerin kendi çıkar ilişkileri içinde hukuku heba ettiniz. Hukuk hepimize lazım. Dünyanın herhangi bir yerinde hukuksuzluk ve adaletsizlik varsa bilin ki bir gün gelir sizin de kapınızı çalar. İşte Avrupa’nın bu ikircikli tutumuna karşı hukuka ve adalete sahip çıkılması çağrısı yapıyorum. Tıpkı mülteci krizinde olduğu gibi, mültecileri pazarlık konusu yapıp Erdoğan’ın bu hukuksuzluğuna yol verdikleri gibi şimdi de çeşit çeşit kararlarla aslında bu hukuksuzluğu besliyorlar. Oysa biz çok iyi biliyoruz Cizre’de neler olduğunu, bu zulmün kentlerimizin nasıl yakıp yıktığını. Bunları unutmadık ve gün gelecek bunların da hesabını soracağız” dedi.

Kaynak: Basnews

Editör: TE Bilişim