Gazete Emek- Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kocaeli Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, hakkında verilen iki buçuk yıllık hapis cezasının Yargıtay tarafından onanmasına karşı avukatı Kerem Altıparmak aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

Gergerlioğlu’nun hapis cezasına gerekçe olarak gösterilen Twitter üzerinden yaptığı paylaşımın, Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözümüne yönelik çağrı niteliğinde olduğu belirtilen başvuru dilekçesinde, “Türkiye kamuoyunu yakından ilgilendiren siyasi bir mesele hakkında görüş ve düşüncesini açıklamış ve barış talebini tekrarlamıştır. Başvurucunun eylemi siyasi konularda ifade özgürlüğünün kullanılması niteliğindedir” denildi.

AİHM VE AYM KARARLARI HATIRLATMASI

Dilekçede, “İfade özgürlüğüne yönelik bir müdahale olup olmadığı, müdahalenin öngörülebilir bir yasal dayanağı bulunup bulunmadığı, müdahalenin meşru bir sebebe dayanıp dayanmadığı, demokratik toplumda zorunlu olup olmadığı ve müdahalenin ölçülülüğünün” konularında detaylı bilgilendirme yapıldı.

Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve AYM kararlarına atıfta bulunuldu.

SİYASİ AMAÇLI FEZLEKE

Dilekçenin sonuç kısmında ise şu ifadeler yer aldı:

Başvurucu bir milletvekili ve insan hakları savunucusu olarak, parlamento içinde ve dışında adam kaçırma, çıplak arama, işkence vb. ağır insan hakları ihlallerini dile getirmesi nedeniyle iktidarın hedefi haline gelmiştir. Başvurucunun hakkındaki ceza kararının bu ortamda hukukun bütün ilkelerinin yok sayılarak onanmasının siyasi bir amaç taşıdığı açıktır. Özellikle son günlerde HDP’li vekillere yönelik siyasi amaçlı fezlekelerin düzenlendiği, milletvekilliklerinin düşürülerek ara seçim yapılacağı iddialarının gündemde olduğu bir ortamda bu kararın verilmesi, kararın siyasi amaçla verildiğini göstermektedir. Bu nedenle başvurucunun ifade ve siyasi faaliyette bulunma haklarına siyasi amaçla müdahale edilmek suretiyle Anayasanın 14. maddesi, 26 ve 67. maddeleriyle bağlantılı olarak ihlal edilmiştir.

NE OLMUŞTU?

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında, sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle 2017 yılında Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Sosyal medya paylaşımları suçlama konusu yapılan Gergerlioğlu’nun, T24 haber sitesinde 20 Ağustos 2016’da yayımlanan ve PKK’nin bir açıklamasına yer verilen “Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir” başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılmıştı.

Gergerlioğlu hakkında 21 Şubat 2018 tarihinde 2 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.

“Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla verilen hapis cezası, 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.

Kaynak: Karınca 

Editör: TE Bilişim